Primož Brezec je v Ligi NBA najboljše igre prikazal v dresu Charlotta. Foto: EPA
Primož Brezec je v Ligi NBA najboljše igre prikazal v dresu Charlotta. Foto: EPA
Johan Museeuw (desno) in Tom Boonen.
Johan Museeuw (desno) in Tom Boonen sta najboljša belgijska kolesarja zadnjih let. Foto: EPA

Brezec se je kalil v domačem Kraškem zidarju, kjer je bil v sezoni 1997/98 prvi strelec državnega prvenstva. Med številnimi ponudbami se je 212 cm visoki center odločil za slovenskega prvaka. Brezca je leta 2000 v prvem krogu nabora kot številko 27 izbrala Indiana. Sežančan ni okleval in je kmalu odšel v ZDA, kjer pa je v dresu Indiane spoznal, da bo njegov preboj težaven. Ob prestopu v Charlotte je vendarle lahko dokazal svoj talent.

1960
Hokejisti Montreala so petič zapored osvojili Stanleyjev pokal za najboljše moštvo v Ligi NHL.

1965
Rodil se je atlet Borut Bilač, ki je leta 1990 na 16. evropskem prvenstvu v Splitu v skoku v daljino z 809 cm osvojil bronasto medaljo.

1968
Prenovljena športna dvorana Madison Square Garden v New Yorku je prvič gostila tekmo Lige NBA. Pomerili so se košarkarji New Yorka in La Clippersov.

2002
Johan Museeuw je zmagal na stoti izvedbi kolesarske dirke Pariz-Roubaix. Za belgijskega veterana je bila to že tretja zmaga na najtežji enodnevni preizkušnji, ki jo zaradi granitnih kock, blata na progi in ozkih cest imenujejo tudi severni pekel. Drugo mesto je zasedel Nemec Steffen Wesemann, tretje pa Belgijec Tom Boonen, ki je letos na sloviti dirki zmagal že četrtič.

2005
V 97. letu starosti je v Besanconu umrl Francoz Lucien Laurent, leta 1930 v Urugvaju strelec prvega zadetka na svetovnih nogometnih prvenstvih.

2007
Vodstvo Lige Ebel je na sestanku na Bledu ugotovilo, da je ZM Olimpija izpolnila obveznosti za nastop na tem tekmovanju. S tem je bila Olimpija uradno sprejeta v avstrijsko hokejsko ligo, v kateri je v prvi sezoni presenetljivo prišla do finala.

2011
Goran Dragić se je sezone Lige NBA poslovil na najlepši mogoč način. Ob zmagi Houstona nad Minnesoto s 121:102 je dosegel 11 točk, 11 skokov in 11 podaj. To je bil njegov drugi trojni dvojček kariere. Houston se v sezoni 2010/11 ni prebil v končnico.