Aleksander Djordević je dvignil pokal za zmagoslavje Jugoslavije na 13. svetovnem prvenstvu. V dvorani Miru in prijateljstva je bil tudi tedanji predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Juan Antonio Samaranch (desno spodaj). Foto: EPA
Aleksander Djordević je dvignil pokal za zmagoslavje Jugoslavije na 13. svetovnem prvenstvu. V dvorani Miru in prijateljstva je bil tudi tedanji predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Juan Antonio Samaranch (desno spodaj). Foto: EPA
Filippo Inzaghi
Pippo Inzaghi je imel v zadnjih letih ogromno težav s poškodbami. Foto: EPA
Brane Oblak
Brane Oblak je leta 2004 nekatere precej razburil, ker v reprezentanco ni vpoklical Zlatka Zahoviča. Foto: RTV SLO

18 tisoč gledalcev je v dvorani Miru in prijateljstva videlo napet finale, ki sta ga odločila izkušeni Aleksander Djordjević (vseh svojih sedem točk je dosegel v odločilnih minutah) in Željko Rebrača, s 16 točkami prvi strelec finala. Tretje mesto je po zmagi s 84:62 osvojila ZDA, za katero niso igrali NBA-zvezdniki. Pri Jugoslaviji so manjkali Vlade Divac, Predrag Stojaković in Predrag Danilović. Prvič so bili "plavi" svetovni prvak leta 1970 v Ljubljani, zlato odličje pa so osvojili še leta 1978 v Manili in leta 1990 v Buenos Airesu.

1938
Rodil se je Avstralec Rod Laver, zmagovalec 27 teniških turnirjev, med katerimi je bilo 11 turnirjev za grand slam. Laver je bil štirikrat najboljši v Wimbledonu (1961, 1962, 1968 in 1969), trikrat v Avstraliji in po dvakrat v Parizu in New Yorku. Z avstralsko reprezentanco je osvojil pet Davisovih pokalov.

1973
Rodil se je italijanski nogometaš Filippo Inzaghi. Nekdanji napadalec Milana si je z italijansko reprezentanco v Nemčiji leta 2006 priboril naslov svetovnega prvaka. Na mundialu je igral tudi leta 1998 in 2002. Med številnim italijanskimi klubi je bil med letoma 1997 in 2001 tudi član Juventusa. Po letošnji sezoni je končal kariero.

1993
Ameriški kolesar Lance Armstrong je v Oslu postal svetovni prvak v cestni vožnji. Drugi je bil Španec Miguel Indurain, tretji pa Nemec Olaf Ludwig. Armstrong je nato zbolel za rakom, po dobljeni bitki z zahrbtno boleznijo pa ni bil več specialist za enodnevne dirke, ampak je postal neuničljiv zmagovalec Dirke po Franciji, kjer je zmagal sedemkrat zapored.

1994
Brigita Bukovec je na evropskem prvenstvu v atletiki s časom 13,01 osvojila četrto mesto na 100 m ovire. V Helsinkih je zlato medaljo osvojila Bolgarka Svetla Dimitrova (12,72). Druga je bila Rusinja Julija Graudin (12,93), tretja pa svetovna rekorderka Bolgarka Jordanka Donkowa (12,93).

1999
Mednarodna plavalna zveza je slovenskemu daljinskemu plavalcu Igorju Majcnu zaradi domnevnega jemanja nedovoljenih poživil izrekla štiriletno prepoved nastopanja. Obtožen je bil zaužitja steroida nandralon.

2004
Novi selektor slovenske nogometne reprezentance Brane Oblak je določil ekipo za prijateljsko tekmo proti Srbiji in Črni gori. Vpoklical je veliko mladih igralcev, odpovedal pa se je nekaterim izkušenim, tako da na seznamu ni bilo niti Zlatka Zahoviča.