Dražen Petrović je bil za mnoge eden najboljših evropskih igralcev vseh časov. Foto:
Dražen Petrović je bil za mnoge eden najboljših evropskih igralcev vseh časov. Foto:
Arsene Wenger
Arsen Wenger je zaščitni znak Arsenala. Foto: EPA
Andres Mendoza
Andres Mendoza je odločil tekmo na San Siru. Foto: EPA

Pot med zvezdnike Lige NBA je bila dolga, saj pri Portlandu v sezoni 1990/91 zanj ni bilo prave priložnosti. Izjemen talent, ki ga je nadgradil z garaškim delom, je lahko razvil šele pri New Jerseyju, kamor je prestopil leta 1991.

V Evropi je Petrović osvojil vse, kar je mogoče. Kariero je začel pri Šibenki, nato pa prestopil k Ciboni in postal evropski prvak. Leta 1989 je prestopil k madridskemu Realu in ponovil ta uspeh. Z reprezentanco Jugoslavije je bil evropski in svetovni prvak, s Hrvaško pa je leta 1992 igral v nepozabnem olimpijskem finalu proti Dream Teamu iz ZDA. Petrović je umrl v prometni nesreči 7. junija 1993.

1949
Rodil se je Francoz Arsene Wenger, legenda Arsenala, kjer je trener vse od leta 1996. Trenersko kariero je sicer leta 1983 začel pri Cannesu, kjer je bil pomočnik trenerja, naslednje leto pa je že samostojno vodil Nancy. S topničarji je osvojil tri naslove angleškega prvaka, in sicer v sezonah 1997/98, 2001/02 in 2003/04.

1964
Telovadec Miro Cerar je na konju z ročaji osvojil zlato medaljo na olimpijskih igrah, kar je bilo edino jugoslovansko zlato v Tokiu.

1967
Rodila se je avstrijska alpska smučarka Ulrike Maier, svetovna prvakinja leta 1989 in 1991 v superveleslalomu. Umrla je leta 1994 zaradi posledic padca na ledeni progi v Garmisch Partenkirchnu. Zadnjič je na tekmi svetovnega pokala zmagala v Mariboru.

1989
Košarkarji Denver Nuggetsov so v finalu tretjega McDonald'sovega turnirja ugnali Jugoplastiko s 135:129. Splitčani, ki so tistega leta osvojili svoj prvi naslov evropskih prvakov, so se vse do zadnjih minut odlično upirali. Za Jugoplastiko so med drugim igrali Toni Kukoč, Dino Radja, Velimir Perasović, Duško Ivanović, Zoran Sretenović in Zoran Savić. Za najkoristnejšega igralca (MVP) turnirja je bil izbran igralec Denverja Walter Davis.

2003
Belgijski Club Brugge, pri katerem je takrat uspešno igral Nastja Čeh, je v 3. krogu nogometne Lige prvakov z 1:0 premagal Milan. V 33. minuti je San Siro šokiral Andres Mendoza.

2006
Deskar Rok Flander je v Söldnu prvič okusil slast zmagovalnih stopnic na tekmi svetovnega pokala. Osvojil je drugo mesto.