Shaquille O'Neal in Kobe Bryant sta si padla v objem po zadnji tekmi finala. Velikan Lakersov je težko skrival solze. Foto: EPA
Shaquille O'Neal in Kobe Bryant sta si padla v objem po zadnji tekmi finala. Velikan Lakersov je težko skrival solze. Foto: EPA
Joe Louis in Max Schmeling
Joe Louis in Max Schmeling sta se leta 1960 takole spomnila na legendarni newyorški dvoboj. Foto: EPA
Björn Dählie
Björn Dählie je bil junak vseh treh zimskih olimpijskih iger v devetdesetih letih. Foto: EPA
Dirk Nowitzki
Dirk Nowitzki - MVP finala Lige NBA 2011. Foto: Reuters
Richard Krajicek
Richard Krajicek je leta 1996 zmagal v Wimbledonu. Foto: EPA

Jezerniki so slavili s 4:2 v zmagah. Junak finalne serije je bil Shaquille O'Neal, ki je bil izbran za najkoristnejšega igralca (MVP). Na zadnji tekmi je dosegel 41 točk in 12 skokov. Odločilna je bila zadnja četrtina, ki so jo Lakersi dobili s 37:27. Poleg O'Neala je blestel še Kobe Bryant s 26 točkami in 10 skoki. Pri poražencih je Jalen Rose dosegel 29 točk, Reggie Miller pa 25. Larry Bird je na tej tekmi končal triletno trenersko kariero.

1936
V dvoboju za naslov svetovnega boksarskega prvaka v težki katergoriji je Nemec Max Schmeling v New Yorku presenetljivo premagal Joeja Louisa. Američan je bil velik favorit, saj je bil pred tem dvobojem neporažen. Schmeling je Louisa prvič poslal na tla v 4. rundi, potem pa ga je nokavtiral v 12. V domovini so ga sprejeli kot junaka in tipičnega predstavnika vzpenjajoče se arijske rase. V povratnem dvoboju dve leti pozneje je Louis zmagal z nokavtom v prvi rundi.

1938
Italija je drugič zapored postala svetovni prvak v nogometu. Na stadionu Colombes v Parizu je v finalu s 4:2 premagala Madžarsko. Dvakrat sta zadela Gino Colaussi in Silvio Piola.

1967
Rodil se je smučarski tekač Björn Dählie. Norvežan je najuspešnejši športnik v zgodovini zimskih olimpijskih iger. Zbral je osem zlatih in štiri srebrne medalje. Prevladoval je v devetdesetih letih, ko je bil tekaški kralj iger v Albertvillu, Lillehammerju in Naganu. Njegova težko ponovljiva olimpijska zgodba se je začela v Les Saisesu februarja 1992. Na 30 km v klasičnem slogu ga je ugnal rojak Vegard Ulvang, potem pa je Dählie zmagal na zasledovalni tekmi s štafeto Norveške in tudi na prestižni tekmi na 50 km v prostem slogu.

Tudi v Lillehammerju leta 1994 je začel s srebrom na 30 km v prosti tehniki, sledila je zmaga na 10 km klasično. Prednost pred Kazahstancem Vladimirjem Smirnovim je obranil tudi na zasledovalni tekmi. Nepozabna je bila štafetna tekma, kjer je Dählie izgubil ciljni šprint z Italijanom Silviom Faunerjem. Igre v Naganu je začel zelo slabo, saj je imel napačno mažo na preizkušnji na 30 km v klasični tehniki. Na 10 km klasično si je pritekel zlato, v zasledovalni tekmi pa je dodal še srebro. V štafetni tekmi so se Norvežani oddolžili Italijanom za poraz v Lillehammerju. Kraljevska preizkušnja na 50 km v prosti tehniki je postregla s pravim trilerjem. Šved Niklas Jonsson in Dählie sta se do zadnjih metrov borila za zlato. Kilometer pred ciljem je Jonsson silovito napadel, vendar je Dählieju uspelo rešiti 8 sekund prednosti. Tudi na svetovnih prvenstvih je osvojil 17 medalj, od tega 9 zlatih. Kariero je želel končati leta 2002 na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju. Te načrte so mu na prekrižale bolečine v hrbtu.

1978
Rodil se je nemški košarkar Dirk Nowitzki. Kariero je začel v rodnem Würzburgu, potem pa se je brez vidnejših evropskih izkušenj podal na nabor Lige NBA. Kot devetega so ga izbrali Milwaukee Bucksi, vendar so že predtem zamenjali pravice z Dallas Mavericksi. Nowitzki se v prvi sezoni v Dallasu ni najbolje znašel, potem pa je zablestel v polnem sijaju.

Leta 2002 je bil najkoristnejši igralec (MVP) svetovnega prvenstva v ZDA, Nemci pa so presenetljivo osvojili bron. Na evropskem prvenstvu v Beogradu leta 2005 je bil Dirk razred zase. Nemci so v četrtfinalu ugnali Slovenijo, v polfinalu pa z odločilnim košem Nowitzkega še Španijo. V finalu so morali priznati premoč Grkom. Dirk je bil najboljši strelec in igralec prvenstva.

Predvsem po zaslugi njegovih izjemnih partij so se Mavericksi leta 2006 prebili v finale Lige NBA, kjer pa so morali priznati premoč Miamiju (2:4). Junija 2011 je Dallasu uspelo maščevanje, v finalu so s 4:2 ugnali Miami, Nowitzki pa je bil MVP finala.

1999
Mednarodni olimpijski komite je na kongresu v Seulu za gostitelja zimskih olimpijskih iger leta 2006 izbral Torino.

2003
Nizozemski teniški igralec Richard Krajicek je končal kariero. V zadnjih letih je imel velike težave s poškodbo desnega komolca. Njegov največji uspeh je zmaga v Wimbledonu leta 1996. V polfinalu je v treh nizih presenetljivo premagal Peta Samprasa, v finalu pa je bil boljši od Malivaija Washingtona. Profesionalec je bil vse od leta 1989, zmagal je na 17 turnirjih, devetkrat pa je izgubil v finalu. Dobil je 417 dvobojev, izgubil pa jih je 219. V karieri je samo s turnirskimi nagradami zaslužil več kot 10 milijonov dolarjev, na lestvici ATP pa je bil najvišje na 4. mestu marca 1999.

2005
Košarkarji Zadra so v zadnji peti tekmi hrvaškega prvenstva ugnali Cibono s 87:82 in osvojili prvi naslov prvaka. V prepolnih Jazinah je Zadar uresničil sanje in po letu 1986 (takrat seveda v jugoslovanskem prvenstvu) spet osvojil naslov prvaka. Gostitelji so vodili vso tekmo. V zadnji četrtini so povedli že z 80:67, a se je Cibona približala na 82:78. Zadnje štiri točke za Zadar je prispeval veteran Aramis Naglić.

2005
Michael Schumacher je v Indianapolisu dosegel 84. zmago v kariero in edino v sezoni 2005, potem ko so Michelinova moštva bojkotirala nastop. Uporabniki francoskih gum, na čelu z Renaultom, McLarnom in Toyoto, so se za ta korak odločili med krogom za ogrevanje, potem ko niso smeli na dirki uporabiti novih, varnejših pnevmatik. Tik pred dirko bi lahko bil sklenjen kompromis, če bi organizatorji v zadnjem zavoju namestili dodatno šikano.

Razlog za težave Michelina so bile predvsem v tem, da sta voznika Toyote Ricardo Zonta in Ralf Schumacher na prostih treningih doživela hudi nesreči, ki sta bili posledica slabe vzdržljivosti pnevmatik. Ker Francozi niso ugotovili natančnega vzroka nesreč, so se odločili, da na dirki ne bodo sodelovali.

Na dirki je nastopilo le šest dirkalnikov ekip Ferrari, Jordan in Minardi. Drugo mesto je osvojil Rubens Barrichello (Ferrari), tretji pa je bil Portugalec Tiago Monteiro (Jordan-Toyota).