Florence Griffith-Joyner je leta 1988 postavila svetovni rekord na 100 m, ki se mu nobena atletinja ni niti približala. Foto: EPA
Florence Griffith-Joyner je leta 1988 postavila svetovni rekord na 100 m, ki se mu nobena atletinja ni niti približala. Foto: EPA
Margaret Court
Margaret Court (levo) je osvojila kar 62 turnirjev za grand slam. Foto: EPA
Srečko Katanec
Katanec je zapustil klop Makedoncev in se preselil v Združene arabske emirate. Foto: EPA
Miguel Indurain
Med letoma 1991 in 1995 je na Touru petkrat zapored zmagal mojster kronometra Miguel Indurain. Foto: EPA
Stefano Garzelli
Stefano Garzelli je s pomočjo Marca Pantanija zmagal leta 2000. Foto: EPA

Ameriška atletinja je tekla 10,49, kar je še vedno veljaven rekorden dosežek. Ameriško prvenstvo je služilo kot kvalifikacije za olimpijske igre v Seulu, kjer je "Flo-Jo" osvojila olimpijsko zlato v tekih na 100 m, 200 m (s svetovnim rekordom) in 4x100 m. Pozneje so se pojavljala številna ugibanja, ali si Griffith-Joynerjeva, ki ima tudi rekord na 200 metrov, ni pomagala z nedovoljenimi poživili. Sumi so bili po njeni prezgodnji smrti še večji.

1942
Rodila se je avstralska teniška igralka Margaret Smith Court. Med letoma 1960 in 1975 je osvojila neverjetnih 62 turnirjev za grand slam, kar je težko izboljšljiv dosežek. Zbrala je 24 posamičnih grand slamov, 19 med ženskimi in 19 med mešanimi dvojicami. Na OP Avstralije je slavila kar 11-krat, po petkrat je dvignila pokal na OP Francije in OP ZDA, v Wimbledonu pa je bila najboljša trikrat.

1950
Urugvaj je na svetovnem nogometnem prvenstvu v Rio de Janeiru na zadnji tekmi finalne skupine (edinkrat na SP-ju ni bilo finala) premagal Brazilijo z 2:1. Po golu Friace v 47. minuti je vse kazalo na naslov Brazilcev, potem pa sta Juan Schiaffino in Alcides Ghigga poskrbela za nepričakovan preobrat. Po tekmi je bilo razočaranje ogromno, podelitev pokala je izpeljal kar predsednik Jules Rimet, saj so bili gostitelji povsem poklapani in so pozabili na podelitev. Tekmo na stadionu Maracana si je ogledalo rekordnih 199.854 gledalcev.

1963
Rodil se je nekdanji nogometaš in selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec. S Sampdorio je osvojil Pokal pokalnih zmagovalcev, 20. maja 1992 pa je zaigral v finalu Lige prvakov, vendar je Italijane po podaljšku premagala Barcelona. Za jugoslovansko reprezentanco je zaigral na evropskem prvenstvu leta 1984 v Franciji, istega leta pa je na olimpijskih igrah v Los Angelesu osvojil bronasto kolajno. Trenersko pot je začel leta 1996. Julija leta 1998 je postal selektor slovenske reprezentance. Z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo leta 2000 in na svetovno prvenstvo leta 2002 je poskrbel za neverjetno evrofijo v Sloveniji. Zaradi sporov z Zlatkom Zahovičem je takoj po svetovnem prvenstvu odstopil s selektorskega mesta. Katanec je bil nazadnje selektor Združenih arabskih emiratov.

1964
Rodil se je španski kolesar Miguel Indurain. Postal je prvi kolesar, ki je dobil Dirko po Franciji petkrat zapored (1991-1995). Kariero je začel pri ekipi Reynolds (1985-1989). Na prvih dveh nastopih na Touru je odstopil, potem pa je leta 1990 prestopil k vodilni španski ekipi Banesto. Bil je v izjemni formi, vendar se je vodstvo odločilo, da bo pomagal rojaku Pedru Delgadu. Pri vseh svojih petih zmagah je blestel v kronometrih, kjer je deklasiral tekmece, v gorskih etapah pa je nadzoroval gorske specialiste, ki mu niso bili kos v vožnji na čas. Leta 1992 in 1993 je zmagal tudi na Dirki po Italiji. Leta 1995 je v Bogoti postal svetovni prvak v kronometru, leto zatem pa še olimpijski zmagovalec v Atlanti. Kariero je končal po odstopu na Dirki po Španiji leta 1996, potem ko je istega leta na Touru doživel hud poraz.

1973
Rodil se je italijanski kolesar Stefano Garzelli. Leta 1998 je zmagal na Dirki po Švici, na Giru pa je pomagal Marcu Pantaniju do skupne zmage. Dve leti pozneje je bil Pantani v slabši formi in Garzelli je predzadnji dan v kronometru ugnal Francoesca Casagrandeja ter oblekel rožnato majico. Leta 2003 je na Dirki po Italiji kolesaril v ekipi Mapei in končal na 2. mestu. Zaostal je le za Gilbertom Simonijem.

1981
Rodil se je smučarski skakalec Robert Kranjec. V sezoni 2011/12 je postal svetovni prvak v poletih, odlično sezono pa je kronal z zmago na velikanki v Planici. Na olimpijskih igrah leta 2002 je bil z izjemnima skokoma najbolj zaslužen za bronasto odličje slovenske reprezentance na ekipni tekmi. Poleg njega so nastopili še Damjan Fras, Primož Peterka in Peter Žonta. Boljši so bili le Nemci in Finci. Leta 2011 pa je na svetovnem prvenstvu prav tako bronast na ekipni tekmi. V svetovnem pokalu ima štiri zmage.

2001
Belgijec Jacques Rogge je bil na 112. seji mednarodnega olimpijskega komiteja v Moskvi izvoljen za osmega predsednika v zgodovini. Zamenjal je Juana Antonia Samarancha, ki je bil predsednik vse od leta 1980 naprej.