Dawn Fraser je postavila mejnik v ženskem plavanju. Foto: EPA
Dawn Fraser je postavila mejnik v ženskem plavanju. Foto: EPA
Maria Mutola
Maria Mutola, nesporna kraljica teka na 800 metrov v zadnjih 15 letih. Foto: EPA
Sergej Rebrov
Sergej Rebrov je odločil tekmo v Ljudskem vrtu. Foto: EPA

Filmski Tarzan je namreč razdaljo dveh olimpijskih bazenov hitreje do ene minute zmogel leta 1924. Avstralka je sicer na olimpijskih igrah med letoma 1956 in 1964 osvojila osem medalj, od tega štiri zlate.

1964
Rodila se je ameriška plavalka Mary Meagher. V delfinovem načinu plavanja je bila v osemdesetih letih nepremagljiva. V tem razdobju je dvakrat postala svetovna prvakinja, osvojila je tudi štiri olimpijske medalje, od tega tri zlate. Postavila je sedem svetovnih rekordov na 100 in 200 metrov delfin. Poimenovali so jo "Madam Butterfly".

1972
Rodila se je nekdanja svetovna in olimpijska prvakinja na 800 metrov Maria Mutola. V mladosti je igrala nogomet, pri 15 letih pa že nastopila na olimpijskih igrah v Seulu. Seveda ne v nogometu, ampak v paradni disciplini 800 metrov. Na olimpijsko medaljo je morala čakati do Atlante leta 1996, ko je bila bronasta. Štiri leta pozneje je v Sydneyju le dočakala zlato.

Mutola je bila zadnja leta velika tekmica Jolande Čeplak in jo je skoraj vedno premagala. Na srečo se to ni zgodilo leta 2004 v Atenah, ko je Jola pritekla do olimpijskega brona. To je tudi pomenilo zaton velike tekačice iz Mozambika, ki ji leta 2005 na svetovnem prvenstvu ostala brez medalje, na slovitem züriškem mitingu pa ji ni uspelo zmagati 13. zapored.

1995
Hokejisti Olimpije Hertza so v 4. krogu državnega prvenstva v dvorani Tivoli odpravili Acroni Jesenice z 11:1. Prvih pet minut sploh ni kazalo na katastrofo, ki je Gorenjce doletela v naslednjih petih minutah. Serijo štirih zadetkov v štirih minutah je z lepim strelom pod prečko začel Ivo Jan, nadaljeval Marjan Gorenc, v 9. minuti se je med strelce prvič vpisal Craig Nienhuis, piko na i pa je postavil McDougall, potem ko je spretno izmaknil ploščico vratarju Olegu Bratašu. Na koncu sta tri gole prispevala Nienhuis in Haas, edini gol za železarje je dosegel Dejan Varl v 35. minuti.

1996
V slovenski prestolnici je potekal 1. Ljubljanski maraton. Na 7, 21 in 42 kilometrov je skupaj teklo 731 tekmovalcev. Na najdaljši razdalji sta zmagala Roman Kejžar oziroma Helena Javornik.

1999
V tekmi 5. kroga Lige prvakov je Dinamo Kijev v Ljudskem vrtu premagal Maribor Teatanic z 2:1. Ukrajinci so povedli v 36. minuti. Maksim Šackih je z glavo podal do Sergeja Rebrova, ki je z močnim in natančnim volejem premagal vratarja Luko Grešaka. V drugem polčasu so gostitelji zaigrali še bolj napadalno in izenačili z golom Stipeta Balajića v 50. minuti. V 84. minuti je Gregor Židan v kazenskem prostoru nespretno zaustavil Kaladzeja, najstrožjo kazen pa je izkoristil Rebrov.

2000
Chris Boardman je za slovo od kolesarske kariere v vožnji na eno uro prekolesaril 49,442 kilometra in za 11 metrov izboljšal prejšnji svetovni rekord, ki je bil 28 let v lasti Eddyja Merrckxa.

2004
Kariero je končal dolgoletni košarkar Uniona Olimpije in tudi reprezentančni center Marijan Kraljevič.