Wayne Gretzky je štirikrat dvignil Stanleyjev pokal. Foto:
Wayne Gretzky je štirikrat dvignil Stanleyjev pokal. Foto:
Natalija Derepasko
Derepaskova praznuje rojstni dan. Foto: RTV SLO
Markus Babbel
Markus Babbel je zabil vodilni zadetek za Bayern na Camp Nouu. Foto: EPA
Ivo Jan
Ivo Jan je Estoncem zabil dva gola. Foto: Reuters

V 20-letni karieri je igral za Edmonton Oilerse, Los Angeles Kingse, St. Louis Bluese in New York Rangerse. Osvojil je štiri Stanleyjeve pokale in na 1.487 tekmah zabil kar 894 golov, prispeval je tudi 1.963 podaj. Devetkrat je bil izbran za najboljšega igralca lige, desetkrat je bil najboljši strelec. Novembra 1999 je bil sprejet v hokejsko Hišo slavnih.

1947
Rodil se je Kareem Abdul Jabbar, legendarni košarkar (igral je na mestu centra), ki je še vedno vodilni po doseženih točkah v Ligi NBA.

1960
Rodil se je španski nogometni trener Rafael Benitez. V Španiji je treniral Valladolid, Osasuno, Extremaduro, Tenefire in Valencio, s katero je leta 2002 osvojil tudi prvi naslov španskega prvaka po letu 1971. Dve leti pozneje mu je uspel še večji podvig. Poleg španskega naslova je osvojil tudi Pokal Uefa. Valencia je v finalu z 2:0 ugnala Marseille.

Poleti 2004 se je preselil v Liverpool in se 25. maja 2005 z Redsi veselil zmage v Ligi prvakov. V finalu je Liverpool po streljanju enajstmetrovk ugnal Milan. Avgusta 2005 je ekipa iz Anfielda osvojila še evropski superpokal. Po slovesu od Liverpoola je za kratek čas vodil Inter.

1973
Rodila se je rokometašica Natalija Derepasko. Krimovkam se je pridružila v sezoni 1997/98 in takoj postala ena izmed ključnih igralk. Blestela je v letih 2001 in 2003, ko je Krim postal evropski prvak. Pridobila je tudi slovensko državljanstvo in bila nosilka igre v slovenski izbrani vrsti.

1977
Rodil se je švedski nogometaš Fredrik Ljungberg. Med letoma 1994 in 1998 je igral za Halmstad, potem pa je prestopil v Arsenal, kjer je bil vrsto let eden glavnih zvezdnikov. V letih 2002 in 2004 je s topničarji slavil v Premier ligi.

1980
Ameriški teniški igralec Arthur Ashe je sklenil kariero. Osvojil je tri turnirje za grand slam (OP ZDA 1968, OP Avstralije 1970 in Wimbledon 1975), skupno je zmagal na 34 turnirjih. Leta 1988 je zbolel za aidsom, dom okužbe je prišlo pri transfuziji krvi pri operaciji srca. Umrl je 6. februarja 1993.

1994
V prometni nesreči v Lazah v Tuhinjski dolini je izgubila življenje škofjeloška smučarka Lea Ribarič. Skupaj z Mojco Suhadolc se je vračala s smučarskega plesa v Mariboru, v Lazah pa je njun osebni avtomobil zaradi prevelike hitrosti zaneslo s ceste. Suhadolčeva je imela v nesreči večjo rano na nogi, lažje pa si je poškodovala tudi prsni koš in roko.

Lea Ribarič se je bila stara le 20 let. Bila je članica obetavne slovenske ženske B-reprezentance in smučarskega kluba Alpetour iz Škofje Loke. Njen največji uspeh v karieri je bronasta veleslalomska kolajna z mladinskega svetovnega prvenstva leta 1992 v Mariboru.

1996
V polfinalu nogometnega pokala UEFA je Bayern iz Münchna na gostovanju premagal Barcelono z 2:1 in si po neodločenem izidu (2:2) v bavarski prestolnici priigral finale. V 39. minuti je vodilni zadetek za Bayern dosegel Markus Babbel. Marcel Witeczek je šest minut pred koncem srečanja potrdil zmago gostov, znižal je Ivan de la Pena v zadnji minuti. Bayern je v finalu premagal francoski Bordeaux.

2000
Mitja Petkovšek je v Glasgowu prvič zmagal v svetovnem pokalu. S prvencem je Petkovšek napredoval na tretje mesto v skupnem seštevku na bradlji. Ljubljančan je prejel oceno 9,775, kar je bila sploh njegova najvišja ocena to leto.

2000
Slovenski teniški igralki Katarina Srebotnik in Tina Križan sta zmagali na turnirju dvojic v Estorilu. V finalu, ki je bil zaradi dežja večkrat prekinjen, sta premagali Nizozemko Amando Hopmans in Španko Cristino Torrens Valero s 6:0 in 7:6.

2004
Slovenska hokejska reprezentanca se je z zmago nad Estonijo (7:2) v 4. krogu svetovnega prvenstva prve divizije znova uvrstila med elito. Risi so že v prvi tretjini Estonce potisnili pred njihovo tretjino. Vratarja Terentjeva so ogrožali z vseh strani, štirikrat zadeli v polno in že po prvi tretjini je bilo jasno, da se Slovenci selijo nazaj med elito. Razmerje sil v prvih dveh tretjinah še najbolj kaže število strelov na gol: 34:5 za rise. Za Slovenijo so zadeli Ivo Jan dvakrat in Dejan Kontrec, Tomaž Razingar, Tomaž Vnuk, Robert Ciglenečki in Damjan Dervarič po enkrat.

2004
Košarkarji Cibone so v drugem polfinalu zaključnega turnirja Jadranske lige v Zagrebu premagali Union Olimpijo s 97:81. V dvorani Dražena Petrovića so zmaji pokazali povsem bledo predstavo, v nobenem trenutku niso bili enakovredni Zagrebčanom. Ljubljančani so zmogli le izenačenje na 2:2, vse drugo pa je bilo v znamenju mnogo hitrejše igre Cibone, ki je iz četrtine v četrtino višala ritem igre in vztrajno mlela tekmeca. Največ točk za gostitelje je dal Marko Popović (17), pri zeleno-belih pa je Marino Baždarič dosegel 16 točk.