Leta 1996 so se hokejisti Olimpije veselili drugega naslova državnega prvaka v samostojni Sloveniji. Foto: RTV SLO
Leta 1996 so se hokejisti Olimpije veselili drugega naslova državnega prvaka v samostojni Sloveniji. Foto: RTV SLO
Samuel Eto'o
Samuel Eto'o je poleti 2009 dres Barcelone zamenjal za Interjevega. Foto: EPA
Damon Hill in Jacques Villeneuve
Damon Hill (levo) je šele v zadnjih štirih krogih ugnal Jacquesa Villeneuva v Melbournu. Foto: EPA
Sven Hannawald
Sven Hannawald se je v Harrachovu veselil svojega drugega naslova svetovnega prvaka v poletih. Foto: EPA

Zeleno beli so dobili finalno serijo s 4:1 v zmagah in se drugič zapored veselili naslova državnega prvaka. Pred 4.000 gledalci v Tivoliju so gostitelji krenili silovito. Že v 4. minuti je David Haas izkoristil akcijo Dejana Kontreca in Elvisa Bešlagiča. Dve minuti kasneje je Bojan Zajc z močnim strelom povišal na 2:0. Po zadetku Marjana Gorenca v 40. minuti se je slavje v Tivoliju že začelo, saj je na semaforju pisalo 6:1. Ob zadnjem pisku sirene so navijači vdrli na led in uprizorili pravi karneval.

Zmaji so naslov prvaka zadnjič slavili doma leta 1983, prav zato pa je bilo slavje toliko večje. Po tekmi je bil pred dvorano ognjemet. Pokal in zlate medalje so prejeli kapetan Igor Beribak, Stan Reddick, Tine Novak, Bojan Zajc, Robert Ciglenečki, Andrej Brodnik, Samo Kumar, Žiga Adlešič, Elvis Bešlagič, Colin Laylin, Kraig Nienhuis, David Haas, Ed Kastelic, Marjan Gorenc, Dejan Kontrec, Tomaž Vnuk, Jure Vnuk, Nik Zupančič, Ivo Jan, Mare Kumar, Darko Prusnik in trener Pavle Kavčič.

1936
Rodil se je predsednik Mednarodne nogometne zveze Joseph "Sepp" Blatter. Kot športni funkcionar se je najprej uveljavil pri švicarski hokejski zvezi. Na olimpijskih igrah leta 1972 v Münchnu in leta 1976 je sodeloval kot direktor podjetja Longines, ki je skrbelo za vse časovne in merilne naprrave. Med letoma 1975 in 1981 je bil tehnični direktor Fife, potem pa je bil 17 let generalni sekretar. 8. julija 1998 je bil izvoljen za novega predsednika Fife, nasledil je Brazilca Joaa Havelangeja.

1981
Rodil se je kamerunski nogometaš Samuel Eto'o.

1994
Švicarka Vreni Schneider je prepričljivo dobila slalom za svetovni pokal v kanadskem Mommunth Mountainu. Na odlično drugo mesto se je uvrstila Katja Koren, tretja pa je bila Nemka Martina Ertl. Špela Pretnar je končala na 7. mestu, Urška Hrovat pa na desetem.

1996
Britanec Damon Hill (Williams Renualt) je zmagal na uvodni dirki svetovnega prvenstva formule 1 v Melbournu. Na drugo mesto se je uvrstil Kanadčan Jacques Villeneuve (Williams Renualt), tretji pa je bil Irec Eddie Irvine (Ferrari). Čeprav je imel Hill v cilju 38 sekund prednosti pred Kanadčanom Villeneuvom, si je zmago zagotovil šele štiri kroge pred koncem. Vse do 54 kroga od skupno 58 je bil v vodstvu Villeneuve.

1996
Avstrijec Thomas Sykora je zmagal na slalomu za svetovni pokal v Kvitfjellu. Drugi je bil Francoz Sebastien Amiez, ki je zmagal v slalomskem seštevku svetovnega pokala. Jure Košir je zasedel tretje mesto, v slalomskem seštevku je končal na 5. mestu.

1996
Alenka Bikar je na dvoranskem evropskem prvenstvu v Stockholmu v finalu teka na 200 metrov zasedla odlično 4. mesto (23,68). Zmagala je Španka Sandra Myers (23,15), druga je bila Čehinja Erika Suchovska (23,16), tretja pa Bolgarka Zlakta Giorgijeva (23,40).

2002
Nemec Sven Hannawald je na 17. svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v Harrachovu ubranil naslov prvaka. Tekmovalna žirija se je odločila, da zaradi premočnega vetra odpove drugi dan tekmovanj, obveljali pa so izidi prvega dneva SP-ja. Hannawald je imel 28 točk prednosti (202 in 202 metra) pred rojakom Martinom Schmittom (182 in 202 m), tretji pa je bil Finec Matti Hautamaeki (202,5 in 182 m). Na 11. mestu je končal najboljši Slovenec Robert Kranjec (172 in 172 m), Primož Peterka je bil 12. (165,5 in 177 m).

2002
Na Dunaju je po dolgotrajni bolezni v 67. letu starosti umrl Vinko Kandija, eden najuspešnejših rokometnih trenerjev vseh časov. Izkazal se je predvsem z vodenjem ženskih ekip, nekaj časa je uspešno deloval tudi v Krimu. Od slovenskih moštev je treniral tudi moško vrsto Slovana.