Jeseniški hokejisti so osvojili naslov prvakov prvič po 11 letih. Foto: RTV SLO
Jeseniški hokejisti so osvojili naslov prvakov prvič po 11 letih. Foto: RTV SLO
Jacques Villeneuve
Jacques Villeneuve je leta 1997 postal svetovni prvak v formuli ena. Foto: EPA
Robbie Fowler
Robbie Fowler je svoje najboljše tekme odigral v dresu Liverpoola. Z Michaelom Ownom sta tvorila sanjski dvojec. Foto: EPA
Jure Zdovc
Jure Zdovc je Laščanom nasul 18 točk. Foto: RTV SLO
Bernd Schneider, Thomas Brdarić in Michael Ballack
Michael Ballack (desno) je bil najbolj zaslužen za zmago Bayerja nad Liverpoolom. Foto: EPA

V 23. minuti so zmaji povedli. Ob izključitvi na jeseniški strani je Bojan Zajc s strelom od daleč presenetil vratarja Roberta Kristana in plošček je končal za njegovim hrbtom. Jurij Goličič je streljal skorajda z modre linije in zadel za 1:1.

Pomembnost zadnjih 20 minut je obema moštvoma odvzela ves polet, prvi pa so se pobrali Jeseničani. Trenutek odločitve je bila 46. minuta, ko je bil na ljubljanski strani izključen Petač. Na desni strani se je ob modri liniji povsem sam znašel Aleš Krajnc in njegov silovit strel je našel pot v ljubljansko mrežo. Po tem zaostanku se zeleno-beli niso več pobrali. Jeseničani so se veselili četrtega naslova v samostojni Sloveniji in prve zvezdice po letu 1994.

1971
Rodil se je kanadski dirkač Jacques Villeneuve. Sin slavnega Gillesa Villeneuva, ki se je smrtno ponesrečil na VN Belgije leta 1982, je eden od dveh dirkačev v zgodovini, ki jima je uspelo osvojiti tri najprestižnejše naslove. Villeneuve in Emerson Fittipaldi sta dobila dirko za 500 milj Indianapolisa, bila sta prvaka v IndyCaru in svetovna prvaka v formuli ena. Villeneuve je v formuli ena debitiral na VN Avstralije v Melbournu leta 1996 in se takoj prebil na 2. mesto. Hitrejši je bil njegov moštveni kolega pri Williamsu Damon Hill. Villeneuve je skupaj nanizal 11 zmag in 23 uvrstitev na zmagovalni oder. Svetovni prvak je postal leta 1997, ko je v zadnji dirki v Jerezu osvojil 3. mesto. Njegov glavni tekmec Michael Schumacher s ferrarijem ga je skušal izriniti s proge, saj je imel pred zadnjo tekmo več točk od Kanadčana, a mu to ni uspelo. Nemec je bil po koncu sezone kaznovan z odvzemom vseh točk. Med letoma 1999 in 2003 je Villeneuve nastopal za moštvo Bar, leta 2005 pa se je preselil k Sauberju.

1975
Rodil se je angleški nogometaš Robbie Fowler. Med letoma 1992 in 2001 je blestel v dresu Liverpoola. Leta 2001 je z Redsi osvojil trojno krono (Pokal Uefa, angleški ligaški pokal in angleški FA-pokal). Konec leta 2001 se je preselil k Leeds Unitedu, kasneje pa je štiri leta igral za Manchester City. 27. januarja 2006 se je vrnil na Anfield, kjer je še vedno ljubljenec občinstva. Za angleško reprezentanco je na 26 tekmah zabil 7 golov. Leta 2009 se je preselil v Avstralijo.

1988
Alan Shearer, ki je takrat igral za Southampton, je postal najmlajši nogometaš v zgodovini angleške Premier lige, ki je dosegel hat-trick. Na tekmi z Arsenalom je bil star 17 let in 240 dni.

1993
Lučjo Pertič, vodja strokovnega štaba nogometnega kluba SCT Olimpija, je odstopil. Z njim je odšel tudi trener Rado Pišot. Novi trener je postal Bojan Prašnikar, ki je bil takrat tudi selektor slovenske državne reprezentance.

2000
Košarkarji Uniona Olimpije so v finalu pokala Slovenije v Laškem premagali Pivovarno Laško z 71:70 (35:29). Laščani so začeli hrabro in v 13. minuti povedli z 22:19. Gostje so izid spreobrnili in ob polčasu vodili s 35:29. V šesti minuti nadaljevanja je že kazalo, da bodo zmaji zlomili odpor Laškega (48:39). V 35. minuti je bilo le še 57:59, potem pa je izkušeni Jure Zdovc (18 točk) zadel trojko za 65:60, Milan Goljovič (20 točk) pa je v naslednjem napadu naredil korake in tekma je bila odločena.

2001
Nogometna reprezentanca Avstralije je postavila nov svetovni rekord v doseženih zadetkih na eni tekmi. V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2002 je premagala Tongo z 22:0. Avstralci so le nekaj dni kasneje svoj rekord popravili, saj so premagali Ameriško Somoo z 31:0.

2002
V povratni tekmi četrtfinala nogometne Lige prvakov je Bayer iz Leverkusna premagal Liverpool s 4:2 in si zagotovil napredovanje. Prvo tekmo so dobili Angleži z 1:0. Tekma v Leverkusnu je bila prava poslastica za nogometne sladokusce. Gostitelji so že na začetku prevzeli pobudo. V 16. minuti je z 20 metrov zadel Michael Ballack. Tik pred odmorom je z glavo izenačil Abel Xavier. Michael Owen je postal tragični junak tekme, saj je kar trikrat zgrešil, ko je bil sam pred vratarjem Hans-Jörgom Buttom. Bayer si je z goloma Ballacka in Dimitarja Berbatova priigral vodstvo s 3:1, potem pa je v 79. minuti Jari Litmanen z natančnim strelom zadel v polno. A s tem še ni bilo konec razburljivih trenutkov. Gostitelji so zbrali še zadnje moči. Pet minut pred koncem so Redsi hoteli ujeti "lekarnarje" v nedovoljeni položaj, a neuspešno, Lucio se je znašel sam pred Jerzyjem Dudkom in ga s strelom med nogama tudi premagal.