Petra Majdič je na šprinterski tekmi v Stockholmu zasedla 2. mesto, hitrejša je bila samo Bente Skari. Foto: EPA
Petra Majdič je na šprinterski tekmi v Stockholmu zasedla 2. mesto, hitrejša je bila samo Bente Skari. Foto: EPA
Šarunas Jasikevičius
Šarunas Jasikevičius je navduševal tudi v Tivoliju. Foto: EPA
Ben Johnson
Bena Johnsona je doping stal dosmrtne prepovedi nastopanja. Foto: EPA

22-letna Brinjčanka je dokazala, da je v klasiki med najboljšimi na svetu, in je na drugi šprinterski tekmi sezone zaostala le za izjemno Norvežanko.

1973
Rodila se je Špela Pretnar. Blejska alpska smučarka je petkrat zmagala na tekmah svetovnega pokala, enkrat v veleslalomu in štirikrat v slalomu. Vse slalomske zmage je dosegla med februarjem 1999 in februarjem 2000. V sezoni 1999/00 je osvojila tudi mali kristalni globus. Po končani karieri se je preizkusila še v športnem novinarstvu.

1974
Rodil se je nemški nogometaš Jens Jeremies. Najlepše trenutke je doživljal v dresu Bayerna, kamor je leta 1995 prestopil iz mestnega tekmeca, moštva 1860 München. Leta 2001 je z Bavarci slavil v Ligi prvakov. V reprezentančnem dresu je debitiral 15. novembra 1997 na prijateljski tekmi proti Južni Afriki.

1976
Rodil se je litovski košarkar Šarunas Jasikevičius, za nekatere najboljši evropski košarkar v novem tisočletju. Leta 2000 je z reprezentanco osvojil bron na olimpijskih igrah, potem ko bi v polfinalu skoraj sam izločil sanjsko moštvo. Kdo se ne spomni - trojka v zadnjih sekundah tekme je zgrešila cilj.

Štiri leta pozneje je na olimpijskem turnirju za zmago nad ZDA dosegel 28 točk, od tega sedem trojk. Litva je, potem ko je presenetljivo izgubila polfinale, za bron spet igrala z Američani, vendar izgubila. Leta 2003 je bila pod njegovo taktirko Litva evropski prvak. V izjemni klubski karieri smo Jasikevičiusa lahko občudovali tudi pod tivolskimi obroči, največje uspehe pa je nato dosegal z Barcelono in Maccabijem, ko je bil večkrat evropski prvak.

1993
Kanadskemu atletu Benu Johnsonu so za vedno prepovedali nastopati, saj je na mitingu v Belgiji spet padel na dopinškem testu.

Johnson je zaslovel leta 1987, ko je na svetovnem prvenstvu 100 metrov pretekel v rekordnem času - 9,83. Leto pozneje je bil zlat na olimpijskih igrah. Tako rekord kot medaljo so mu odvzeli.

1998
Predsedstvo Rokometne zveze Slovenije je Leopolda Jerasa imenovalo za selektorja moške reprezentance. Jeras, med imenovanjem trener Prul 67, je bil selektor do olimpijskega turnirja leta 2000.