Andreja Mali je bila na šprintu v Milanu blizu zmagi. Foto:
Andreja Mali je bila na šprintu v Milanu blizu zmagi. Foto:
Lothar Matthäus
Lothar Matthäus je postal prvi "svetovni nogometaš leta". Foto: EPA
Mirza Delibašić
Mirza Delibašić je bil eden najboljših jugoslovanskih košarkarjev vseh časov.
Silvano Beltrametti
Silvano Beltrametti je po padcu v Val d'Iseru ostal hrom. Foto: EPA

Malijeva bi lahko tudi zmagala, če ne bi imela smole in tik pred ciljem finalnega dvoboja z Moenovo padla. Tretja je bila še ena Norvežanka Bente Martinsen.

Andreja je na predtekmovanju premagala najprej svojo kolegico iz reprezentance Natašo Lačen, nato pa Nemko Andrejo Huber, Čehinjo Katarino Neumannovo, v polfinalu pa še Martinsenovo.

1931
Rodil se je Stane Urek, legendarni radijec, ki je bil najpomembnejši zagovornik množičnega udejstvovanja v športu pri nas. Nepozabna so jutra, v katerih je na prvem programu Radia Slovenija s telovadcem Tomažem Slovence spodbujal k rekreaciji. Za njegovo delo mu je MOK pod pokroviteljstvom predsednika Juana Antonia Samarancha posmrtno podelil najvišje priznanje MOK-a na področju športne rekreacije. Bil je tudi Bloudkov nagrajenec. Umrl je 12. oktobra 1993.

1941
Rodil se je angleški nogometaš Geoff Hurst. Je edini igralec, ki mu je uspel doseči hat-trick v finalu svetovnega prvenstva. Leta 1966 sta se na SP-ju v Angliji srečali domača reprezentanca in Nemčija. Na stadionu Wembley se je tekma končala z 2:2. V podaljšku je Hurst dosegel enega izmed najspornejših zadetkov v zgodovini nogometa. Z desne strani je zadel prečko, žoga se je odbila z golove črte, potem pa jo je Wolfgang Webber izbil v kot. Glavni sodnik ni bil prepričan, ali je žoga prečkala golovo črto. Stranski sodnik Tofik Bahramov je odločil, da je žoga prešla črto. Angleži so slavili s 4:2, to je bil njihov edini naslov.

1991
Nemški nogometaš Lothar Matthäus je postal prvi igralec, ki je bil razglašen za "svetovnega nogometaš leta". Kapetana nemške reprezentance na svetovnem prvenstvu v Italiji leta 1990 izbrali reprezentančni trenerji.

1999
Na tekmi košarkarske Lige NBA med Philadelphio in Houstonom se je hudo poškodoval Charles Barkley. V prvi četrtini je poskušal 'blokirati' met Tyrona Hilla, pri tem pa si je natrgal stegensko mišico. Barkley se po tej poškodbi ni več vrnil na košarkarska igrišča, v 15 sezonah je igral za Philadelphio, Phoenix in Houston. Ostal je brez tako želenega šampionskega prstana. V karieri je dosegel 23.757 točk in 12.546 skokov, z ameriško reprezentanco je na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992 osvojil zlato kolajno.


2001
V Sarajevu je v 47. letu starosti po dolgotrajni bolezni umrl legendarni košarkar Mirza Delibašić. Sijajno športno pot je začel leta 1968, ko je postal pionirski prvak Bosne in Hercegovine v tenisu. Istega leta je v Tuzli pri Slobodi začel tudi košarkarsko kariero in v klubu ostal do leta 1972. Takrat je prestopil v sarajevsko Bosno in začel se je njegov strm vzpon.

Z ekipo Bosne je bil leta 1979 tako prvak Jugoslavije kot Evrope. Skupaj je za Bosno odigral 700 tekem in dosegel okrog 14.000 točk. Pozneje je zaigral v madridskem Realu, po končani športni poti, ki jo je sklenil leta 1984, pa se je vrnil v Sarajevo in deloval kot trener Bosne in reprezentance BIH-a, nazadnje pa je bil direktor kluba.

Z reprezentanco Jugoslavije je osvojil vse naslove - balkanskega, evropskega, svetovnega in leta 1980 v Moskvi tudi olimpijskega. Štirikrat je bil izbran za najboljšega športnika BiH-a, razglašen pa je bil tudi za najboljšega športnika BiH-a v prejšnjem stoletju.

2001
Na moškem superveleslalomu za svetovni pokal v Val d'Iseru se je huje poškodoval Silvano Beltrametti. Mladega Švicarja je v spodnjem delu proge odneslo iz idealne smeri, ob robu proge pa se ni mogel ustaviti in z veliko hitrostjo zapeljal v zaščitno mrežo. Ta ga ni ustavila, v njej je ob luknji, skozi katero je proti bližnjemu gozdu odneslo 22-letnega smučarja, obvisela le smučka. Reševalci so potrebovali več kot uro, da so ga spravili v helikopter in v bolnišnico v Grenoble. Silvano je ostal hrom od sedmega vretenca navzdol. Po njem so poimenovali tudi progo v Lenzerheideju. Tekmo je dobil Avstrijec Stephan Eberharter.