Vratar Peter Schmeichel je doživel vrhunec klubske kariere. Foto: EPA
Vratar Peter Schmeichel je doživel vrhunec klubske kariere. Foto: EPA
David Beckham in Teddy Sherigham
David Beckham in Teddy Sherigham sta bila med ključnimi možmi preobrata. Foto: EPA
Luca Toni
Luca Toni je bil v dresu Bayerna zelo uspešen. Foto: Reuters
Basile Boli
Basile Boli je z glavo Marseillu prinesel naslov evropskega prvaka. Foto: EPA
Robert Horry in Shaquille O'Neal
Shaquille O'Neal je objel Roberta Horryja po neverjetni trojki v zadnji sekundi. Foto: EPA
Porto
Nogometaši Porta so leta 2004 presenetljivo zmagali v Ligi prvakov. Foto: EPA

Rdeči vragi so se veselili naslova evropskega prvaka prvič po letu 1968. Na Nou Campu so bolje začeli Bavarci. Mario Basler je v 6. minuti odlično izvedel prosti strel z roba kazenskega prostora. Žogo je mimo živega zidu poslal žogo v daljši kot vratarja Petra Schmeichla, ki je strel le nemočno spremljal s pogledom.

V zadnjih 20 minutah je imel Bayern tri izredne priložnosti za zadetek. Najprej je Schmeichel komaj ubranil strel Stefana Effenberga iz bližine. Mehmet Scholl je z lobom zadel vratnico, Carsten Jancker pa je šest minut pred iztekom rednega dela igre zadel še prečko.

V zadnjih trenutkih se je Manchester preselil na polovico Bayerna. David Beckham je na levem krilu v ogenj poslal Garyja Nevilla, čigar podajo v kazenski prostor je Stefan Effenberg izbil v kot. V kazenski prostor je pritekel tudi Schmeichel. Podaja Beckhama je prišla do Ryana Giggsa, ki je ustrelil z roba kazenskega prostora. Žoga je srečno padla na nogo Teddyja Sheringhama, ki jo je z nekaj metrov poslal v mrežo. Semafor je kazal natanko 90 minut in 35 sekund.

A Manchester se s tem ni zadovoljil. Ole Gunnar Solskjär je na levi strani izsilil kot. Znova ga je izvedel Beckham. Sheringham je na prvi vratnici podaljšal do Solskjärja, ki je v 93. minuti podstavil nogo in žogo zabil pod prečko za 2:1.

1927
Na prvi avtomobilski dirki 24 ur Le Mansa sta zmagala francoska voznika Andre Lagache in Rene Leonard, ki sta s svojim 3-litrskim dirkalnikom na 17 km dolgi progi prevozila 2.209 kilometrov s povprečno hitrostjo 92 km/h.

1955
Na testiranju novega ferrarija v Monzi je umrl italijanski dirkač Alberto Ascari. Ovinek na dirkališču v Monzi se sedaj imenuje "Variante Ascari". Na 32 drikah v formuli ena je zmagal 13-krat. Svetovni prvak je postal v letih 1952 in 1953.

1977
Rodil se je italijanski nogometaš Luca Toni. Karieri je začel v Modeni leta 1994, z dobrimi igrami pri Trevisu v Serii B v sezoni 1999/00 se je prebil v elitno italijansko ligo, kjer je najprej zaigral za Vicenzo. Na 31 tekmah je dosegel 9 golov, potem pa je prestopil v Brescio, kjer je dve sezoni igral z Robertom Baggiom.
Dokončen preboj mu je uspel v Palermu. S 30 goli je klub popeljal v Serio A in se poleti 2005 preselil k Fiorentini, ki je zanj odštela 10 milijonov evrov. V sezoni 2004/05 je postal prvi strelec lige z 31 goli in prvi igralec, ki je v italijanski ligi dosegel več kot 30 golov po sezoni 1957/58. Na svetovnem prvenstvu je bil eden glavnih zvezdnikov "azzurrov". Pred sezono 2007/2008 je prestopil v Bayern, s katerim je osvojil naslov in bil s 24 zadetki tudi prvi strelec prvenstva. Drugo polovico sezone 2009/2010 je kot posojen igralec branil barve Rome.

1993
V finalu Lige prvakov je Olympique iz Marseilla na olimpijskem stadionu v Münchnu premagal Milan z 1:0. Italijani so tudi brez poškodovanega nizozemskega zvezdnika Ruuda Gullita prevzeli pobudo na igrišču. Francoski vratar Fabien Barthez se je izkazal v 21. minuti, ko je najprej ubranil strel Marcu van Bastnu in takoj nato še Danieleju Massaru. Francozi so že drugo resnejšo priložnost spremenili v zadetek. Z desne strani je kot izvajal Abedi Pele, v kazenskem prostoru pa je bil najvišji Basile Boli, ki je žogo z glavo poslal v mrežo. V drugem polčasu so igralci Marseille z obrambno igro uspeli obdržati prednost. To je bil njihov edini naslov evropskega prvaka v zgodovini.

2000
V Monaku so prvič podelili športne nagrade imenovane "Laureus World Sports Awards". Za športnika je bil izbran ameriški igralec golfa Tiger Woods, športnica leta pa je postala ameriška atletnija Marion Jones. Nogometaši Manchester Uniteda so dobili priznanje za najboljšo ekipo. Novinec leta je bil španski golfist Sergio Garcia, najuspešnejši povratnik pa ameriški kolesar Lance Armstrong. Za življenjske dosežke je bil nagrajen legendarni brazilski nogometaš Pele.

2002
V 70. letu starosti je umrl etiopijski maratonec Mamo Wolde. Leta 1968 je Wolde zmagal na olimpijskih igrah v Ciudadu de Mexicu, štiri leta kasneje v Münchnu pa je bil drugi. Svojo zbirko olimpijskih odličij je v Mehiki dopolnil še s srebrom v teku na 10.000 metrov.

2002
Los Angeles Lakersi so v 4. tekmi finalu zahodne konference Lige NBA premagali Sacramento Kingse s 100:99. V dramatičnem zaključku je Robert Horry zadel trojko ob sireni in izid v zmagah izenačil na 2:2. Dosegel je 18 točk, 14 skokov in pet podaj, kar 11 točk pa je nanizal v zadnji četrtini, v kateri je njegovo moštvo lovilo zaostanek.

Sacramento je v prvi četrtini povedel s 40:20. Kralji so vodili tudi že za 24 točk (50:26). Ob polčasu so imeli še 14 točk naskoka, v zadnji minuti pa so vodili za tri točke. Vlade Divac (23 točk) bi z zadetim prostim metom 11 sekund pred koncem že lahko odločil srečanje. Uspešen je bil le v prvem poskusu, drugega pa je zgrešil. V zadnjih sekundah je Kobe Bryant (25 točk) zgrešil polaganje, Shaquillu O'Nealu (27 točk in 18 skokov) ni uspelo popraviti njegove napake, Divac pa je žogo izbil iz gneče, vendar naravnost v roke Horryju, ki je zadel za tri točke in poskrbel za veliko navdušnje v razprodanem Staples Centru. Lakersi so dobili serijo s 4:3 v zmagah, v finalu pa so ugnali New Jersey Netse s 4:0.

2004
Nogometaši Porta so drugič v zgodovini zmagali v Ligi prvakov. V finalu so v Gelsenkirchnu premagali Monaco s 3:0. Portugalci so pred finalom izločili Manchester United, Lyon in Deportivo iz La Corune. Monaco je imel v začetnih minutah pobudo, potem pa je v 39. minuti Paulo Ferreira poslal uporabno žogo v kazenski prostor, kjer je nespretno posredoval Andreas Zikos, tako da je žoga prišla do 19-letnega Brazilca Carlosa Alberta, ki jo je z desetih metrov poslal v levi zgornji kot vratarja Rome.

Moštvo iz kneževine je v drugem delu stopnjevalo pritisk in poskušalo celo s tremi napadalci, saj se je Dadu Pršu in neopaznemu Fernandu Morientesu pridružil še Shabani Nonda. Toda v času največje francoske premoči, ko je izenačenje viselo v zraku, je Porto izpeljal bliskoviti protinapad. Deco je izkoristil podajo Dimitrija Aleničeva in še drugič premagal vratarja Monaca. Rus v portugalski ekipi je v 75. minuti dokončno odločil tekmo, ko je še tretjič žogo potisnil za hrbet Rome. Portugalci, ki so pred finalom izločili Manchester United, Lyon in Deportivo iz La Corune, so bili prvič na vrhu Evrope leta 1987.