Mima Jaušovec je najboljša slovenska teniška igralka vseh časov. Foto: MMC RTV SLO
Mima Jaušovec je najboljša slovenska teniška igralka vseh časov. Foto: MMC RTV SLO
Marco Pantani
Žal že pokojni Marco Pantani je leta 1994 slavil svojo prvo zmago. Foto: EPA

Jaušovčeva ni imela možnosti, da bi ponovila uspeh iz leta 1977, in je izgubila s 6:1 in 6:2. Evertova ima v Parizu rekordno bero zmag, saj jih je zbrala sedem. Zadnjič je slavila pred 21 leti, ko je v finalu ugnala Martino Navratilovo. Na turnirjih za grand slam je 18-krat premagala vse nasprotnice.

1970
Rodila se je Deborah Compagnoni. Italijanska alpska smučarka je na olimpijskih igrah osvojila tri zlate medalje, prvič leta 1992 v superveleslalomu, na naslednjih dveh igrah pa v veleslalomu. V svetovnem pokalu je zmagala na 16 tekmah, od tega na 13 veleslalomih. V tej disciplini je leta 1997 osvojila mali kristalni globus, leto prej pa zlato medaljo na svetovnem prvenstvu.

1987
Mladi ameriški atlet Danny Harris je v Madridu v teku na 400 m z ovirami ustavil neverjeten niz zmag rojaka Edwina Mosesa. Ugnal ga je za 13 stotink. To je bil prvi Mosesov poraz po skoraj 10 letih. Od 26. avgusta 1977 je nanizal kar 122 zaporednih zmag.

1996
Nekdanji napadalec mostarskega Veleža in jugoslovanske reprezentance Duško Bajević je zapustil trenersko klop pri atenskem nogometnem klubu AEK, s katerim je osvojil štiri grška prvenstva in en pokal, in se preselil k mestnemu tekmecu Olympiakosu.

1994
Marco Pantani je slavil prvo zmago med poklicnimi kolesarji. 24-letni Pantani je bil nepremagljiv v 14. etapi dirke po Italiji od Lienza do Merana (235 km). Najbližji zasledovalci (v skupini so bili tudi roza majica Jevgenij Berzin, Gianni Bugno in Miguel Indurain) so v cilj prišli s 40 sekundami zaostanka. Pantani je na največjih dirkah dosegel 36 etapnih zmag. Leta 1998 je kot zadnji doslej v isti sezoni zmagal na Giru in Touru.

1995
Tony Rominger je postal zmagovalec dirke Giro d'Italia. Švicarski kolesar je v zadnji etapi pričakovano obranil prednost 4 minut in 13 sekund pred Rusom Jevgenijem Berzinom. Rominger je drugi Švicar, ki je zmagal na Dirki po Italiji. Prvemu je to leta 1950 uspelo Hugu Kobletu.

1999
Katarina Srebotnik je z Južnoafričanom Pietom Norvalom zmagala na mešanem turnirju dvojic na Odprtem teniškem prvenstvu Francije v Parizu. V finalu sta s 6:3, 3:6 in 6:3 premagala šesta nosilca, Latvijko Lariso Neiland in Američana Ricka Leacha.