Legendarni Gerd Müller je odločil finale SP-ja v Nemčiji. Foto: EPA
Legendarni Gerd Müller je odločil finale SP-ja v Nemčiji. Foto: EPA
Billie Jean King
Billie Jean King je osvojila kar 20 naslovov na sveti travi. Foto: EPA
Michelle Kwan
Michelle Kwan je osvojila vse razen olimpijskega zlata. Foto: EPA
Jackie Joyner Kersee
Jackie Joyner Kersee je prva presegla 7.000 točk v sedmeroboju. Foto: EPA
Peter Shilton.
Peter Shilton je na SP-ju v Italiji sklenil reprezentančno kariero.
Taffarel in Ronald de Boer
Brazilski vratar Taffarel je obranil strel Ronaldu de Boerju in popeljal carioce v finale. Foto: EPA
Lleyton Hewitt
Lleyton Hewitt se je leta 2002 veselil svoje edine zmage v Wimbledonu. Foto: EPA

Finale se še ni dobro začel, ko je 75.000-glava množica obnemela. Nizozemci so imeli prvo žogo, sijajno so si jo podajali od noge do noge, potem pa je Johan Cruyff prodrl v kazenski prostor, kjer ga je podrl Berti Vogts. Angleški sodnik John Taylor je takoj pokazal na belo točko in Johan Neeskens je po sredini gola matiral Seppa Maierja. V 25. minuti je Bernd Hölzenbein teatralno padel v kazenskem prostoru in z enajstih metrov je izenačil Paul Breitner. V 43. minuti je neverjeten gol s sedečega položaja dosegel Gerd Müller in Nizozemcem kljub pritisku v drugem delu ni uspelo izenačiti.

1957
Na tekmi med Brazilijo in Argentino (1:2) za pokal Roca v Rio de Janeiru je 17-letni Pele prvič oblekel dres z državnim grbom. V igro je stopil ob polčasu in v 77. minuti srečanja dosegel svoj prvi reprezentančni gol.

1979
Ameriška teniška igralka Billie Jean King je osvojila svoj skupno 20. wimbledonski naslov. Zmagala je med ženskimi pari s soigralko Martino Navratilovo. Prejšnja rekorderka Američanka Elisabeth Ryan je med letoma 1914 in 1934 v Wimbledonu osvojila skupaj 19 naslovov. 20 naslovov je pozneje uspelo osvojiti tudi Navratilovi.

1980
Rodila se je ameriška umetnostna drsalka Michelle Kwan. Že leta 1993 je pri 12 letih prvič nastopila na članskem prvenstvu ZDA, končala je na 6. mestu. Leto pozneje je zaostala le za Tonyo Harding. Na olimpijskih igrah v Lillehammerju je odšla kot rezerva, saj se je pred prvenstvom zgodil razvpiti napad na konkurentko Hardingove, Nancy Kerrigan. Ta zaradi poškodbe ni mogla tekmovati, vseeno pa je bila v olimpijski ekipi.

Kwanova je leta 1996 prvič zmagala na državnem in tudi svetovnem prvenstvu. Leto pozneje je morala priznati premoč 15-letni Tari Lipinski. Na olimpijskih igrah v Naganu leta 1998 se je morala zadovoljiti s srebrom, saj je zlato pripadlo Lipinskijevi. V nadaljevanju sezone je Kwanova še drugič postala svetovna prvakinja.

Ko se je Lipinskijeva preselila med profesionalce, je Kwanova postala prevladujoča ameriška umetnostna drsalka. V obdobju 1999-2005 je zmagala na vseh prvenstvih ZDA ter v letih 2000, 2001 in 2003 osvojila še tri svetovne naslove. Kwanovi manjka le še olimpijsko zlato. V Salt Lake Cityju leta 2002 si je pridrsala bron, zmagala je 16-letna Sarah Hughes.

1986
Ameriška atletinja Jackie Joyner Kersee je na igrah dobre volje v Moskvi presegla mejo 7.000 točk kot prva sedmerobojka v zgodovini. S 7.148 točkami je postavila nov svetovni rekord.

1990
Angleški nogometni vratar Peter Shilton je še zadnjič nastopil za svojo reprezentanco. V tekmi za 3. mesto na svetovnem prvenstvu proti domači Italiji v Bariju (1:2) je še zadnjič stal med vratnicama. Shilton je v 20 letih reprezentančne kariere branil na 125 tekmah, v njih prejel skupaj 80 zadetkov, v kar 65 srečanjih pa je ostal nepremagan.

1990
Martina Navratilova je osvojila rekordni deveti naslov med posameznicami v Wimbledonu. V finalu je premagala rojakinjo Zino Garrison s 6:4 in 6:1. Garrisonova je v četrtfinalu presenetljivo izločila Monico Seles, v polfinalu pa še Steffi Graf. Pred podelitvijo priznanj je v solzah zapustila osrednje igrišče, vendar jim jo je organizatorjem uspelo pregovoriti, da se je vrnila. Navratilova je leta 1994 igrala v finalu, deseto zmago pa ji je preprečila Španka Conchita Martinez.

1996
Richard Krajicek je v finalu teniškega turnirja v Wimbledonu premagal Američana Malivaija Washingtona s 6:3, 6:4 in 6:3. Finale je bil kar trikrat prekinjen zaradi dežja. To je bila edina zmaga Krajicka na turnirjih za grand slam. Prvič sta se v wimbledonskem finalu srečala dva nepostavljena igralca. Nizozemec je izgubil le eno igro na svoj servis, dosegel pa je tudi 14 asov.

1998
Brazilija je v polfinalu svetovnega prvenstva v Franciji v Marseillu po streljanju enajstmetrovk ugnala Nizozemsko s 5:3. V rednem delu se je tekma končala z 1:1. V prvem polčasu je potekal velik taktični boj na sredini igrišča. V 20. sekundi nadaljevanja je Ronaldo lepo sprejel žogo Rivalda, se otresel branilca Cocuja in s strelom med nogami vratarja Edwina van der Sara zatresel mrežo.

Tri minute pred koncem je žogo v kazenski prostor poslal Ronald de Boer, na pravem mestu pa je bil Patrick Kluivert. V podaljških ni bilo večjih priložnosti, zmagovalca so odločili streli z bele točke. Za Brazilce so zadeli Ronaldo, Rivaldo, Emerson in Dunga, vse upe Nizozemcev pa je pokopal vratar Claudio Taffarel, ki je ubranil strela Cocuja in Ronalda de Boera.

1999
Hicham El Guerrouj je na atletskem mitingu Golden Gala v Rimu s časom 3:43,13 minut v teku na miljo postavil nov svetovni rekord. Za sekundo in 26 stotink je izboljšal rekordno znamko alžirskega tekača Nouredineja Morcelija.

2002
Lleyton Hewitt je v finalu teniškega turnirja v Wimbledonu s 6:1, 6:3 in 6:2 odpravil Argentinca Davida Nalbandiana. Za 21-letnega Avstralca je to edina zmaga na sveti travi do zdaj.

2003
Predsedstvo Rokometne zveze Slovenije je na izredni seji z mesta prvega strokovnega moža slovenske moške reprezentance razrešilo Nika Markoviča in na njegovo mesto postavilo Toneta Tislja. Na koncu je za Markovičevo razrešitev glasovalo devet članov, za obstanek trije, en član predsedstva RZS-ja pa se je tajnega glasovanja vzdržal. Tiselj je rokometaše popeljal do srebra na evropskem prvenstvu v Sloveniji leta 2004.