Oscar Freire ni mogel verjeti, da je postal svetovni prvak. Foto: EPA
Oscar Freire ni mogel verjeti, da je postal svetovni prvak. Foto: EPA
Tony Adams
Tony Adams je z Arsenalom osvojil štiri naslove angleškega prvaka. Foto: EPA
Gari Kasparov in Viswanathan Anand
Gari Kasparov je po 18. partijah strl odpor Viswanathana Ananda. Foto: EPA
Kjetil Rekdal
Kjetil Rekdal je poskrbel za srečno zmago Norvežanov. Foto: EPA

Vsi glavni favoriti za zmago so pazili drug na drugega. Do takrat povsem neznani Freire je v ciljni ravnini švignil iz glavnine. Tekmeci so se pogledali med seboj, a bilo je prepozno. Po 260 km je Freire postal eden izmed najbolj presenetljivih svetovnih prvakov v cestni dirki. Drugi je bil Švicar Markus Zberg, tretji pa Francoz Jean-Cyril Robin.

1963
Rodil se je norveški tekač na smučeh Vegard Ulvang. Na zimskih olimpijskih igrah v Calgaryju 1998, Albertvillu 1992 in Lillehammerju 1994 je osvojil 6 medalj. Najbolj uspešen je bil v Albertvillu, kjer je bil trikrat zlat in enkrat srebrn. Na svetovnih prvenstvih je dodal še 2 zlati, 2 srebrni in 4 bronaste.

1964
Začele so se olimpijske igre v Tokiu. Nastopilo je 5.151 športnikov iz 93 držav. Prve igre v Aziji so dokazale, da so Japonci zelo hitro obnovili objekte in popravili ogromno škodo iz vojnih časov. Objekti in tehnika so bili vrhunski. Telovadka Larisa Latinina je postala najuspešnejša tekmovalka na olimpijskih igrah, ko je zmagala na parterju in z ekipo Sovjetske zveze. Skupno je na olimpijskih igrah zbrala 9 zlatih, 5 srebnih in 4 bronaste kolajne. Slovenijo je zastopalo 18 športnikov, daleč najuspešnejši je bil Miro Cerar. Bil je zlat na konju z ročaji in bronast na drogu. Osmerec brez krmarja s sedmimi slovenskimi veslači je končal na četrtem mestu.

1966
Rodil se je angleški nogometaš Tony Adams. Vso kariero (od leta 1980 do 2002) je igral za londonski Arsenal. Za topničarje je odigral kar 668 tekem. Velja za najbolj uspešnega kapetana v zgodovini Arsenala. V letih 1989, 1991, 1998 in 2002 je postal angleški prvak. Leta 1994 je Arsenal slavil v Pokalu pokalnih zmagovalcev. Po evropskem prvenstvu leta 1996 v Angliji je Adams priznal, da je alkoholik. Svoje težave je predstavil tudi v avtobiografiji.

1995
V Svetovnem trgovskem centru v New Yorku se je končal šahovski dvoboj za naslov svetovnega prvaka profesionalne šahovske zveze med Garyjem Kasparovom in Viswanathanom Anandom. Po 18 partijah je ruski branilec naslova zmagal z 10,5:7,5. Prvih osem partij se je končalo z remijem. V deveti je Indijec zmagal, vendar je nato izgubil štiri od naslednjih petih partij. Kasparov je še šestič zapored postal svetovni prvak.

1998
Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2000 v Ljubljani izgubila proti Norveški z 1:2. V prvem polčasu je za veselje 8.500 gledalcev za Bežigradom poskrbel Zlatko Zahovič. V 24. minuti je spretno izkoristil podajo Džonija Novaka. Tik pred odmorom je izenačil Tore Andre Flo. Zmago je vikingom v 83. minuti zagotovil Kjetil Rekdal, ki je natančno meril v spodnji kot vrat Marka Simeunoviča.