Jure Zdovc je bil v prvi peterki Limogesa in ključen mož pri izpolnjevanju Maljkovićevih obrambnih zamisli. Foto: RTV SLO
Jure Zdovc je bil v prvi peterki Limogesa in ključen mož pri izpolnjevanju Maljkovićevih obrambnih zamisli. Foto: RTV SLO
Gari Kasparov
Gari Kasparov praznuje rojstni dan. Foto: EPA


V izjemno obrambnem finalu turnirja Final four v Atenah so varovanci Božidarja Maljkovića z 59:55 premagali Benetton, ki mu niti hrvaški as Toni Kukoč ni mogel pomagati do naslova. Tretje mesto je osvojil Paok, četrtega pa madridski Real.

1960
Rodil se je Rudi Völler, ki je bil z nemško nogometno reprezentanco svetovni prvak leta 1990. Priljubljeni napadalec je klubsko kariero leta 1982 začel pri Werderju iz Bremna. V tujini se je preizkusil pri Romi in Marseillu. S francoskim klubom je leta 1993 osvojil evropski naslov. Na koncu se je vrnil v domovino k Bayerju iz Leverkusna, kjer je leta 1996 končal kariero in se posvetil trenerskemu delu in bil med drugim selektor elfa. Za reprezentanco je Völler dosegel 47 golov. V zadnjih letih je športni dirketor pri Bayerju iz Leverkusna.

1963
Rodil se je ruski šahist Gari Kasparov. Svetovni prvak je prvič postal leta 1984, ko je premagal večnega tekmeca Anatolija Karpova. Kasparov je vse do lani, ko je sporočil, da končuje kariero, veljal za najboljšega šahista na svetu.

1977
Rodil se je kolesar Tadej Valjavec. Besničan je prvič zablestel leta 1999, ko je dobil Baby Giro, različico Dirke po Italiji za mlade kolesarje, kjer so zmagovali številni kasnejši zmagovalci prave Dirke po Italiji, na primer Gilberto Simoni in Marco Pantani. Leta 2008 se je kot prvi Slovenec prebil med najboljših deset na Touru.

1986
Ayrton Senna je na dirki formule ena za VN Španije Nigela Mansella premagal za 14 tisočink sekunde, kar je druga najmanjša razlika v zgodovini formule ena. Leta 2002 je Rubens Barrichello na VN ZDA Michaela Schumacherja ugnal za 11 tisočink sekunde.

2003
Košarkarji Uniona Olimpije so postali zmagovalci Pokala Slovenije. V finalni tekmi zaključnega turnirja v Domžalah so s 86:72 premagali Geoplin Slovan. Marino Baždarić je za zmagovalce dosegel 15, Uroš Slokar pa za poražence 18 točk.