Primož Peterka je 22. marca 1998 v Planici še drugič dvignil veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu. Foto: EPA
Primož Peterka je 22. marca 1998 v Planici še drugič dvignil veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu. Foto: EPA
Benjamin Raich
Benjamin Raich je eden najboljših smučarjev zadnjih let. Foto: Reuters
Emanuel Ginobili
Emanuel Ginobili je pokopal Union Olimpijo leta 2001. Foto: EPA

Med slovenskimi skakalci ima največ zmag v svetovnem pokalu, na najvišji stopnički je stal kar 15-krat. Prvič je zmagal v Zakopanah januarja 1996, zadnjič pa 1. januarja 2003 v Garmisch-Partenkirchnu. Na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju je bil član ekipe, ki si je priskakala bron. Na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu leta 2005 je bil prav tako bronast na ekipni tekmi na srednji napravi.

1944
Rodil se je nemški nogometni vratar Josef Sepp Maier. Velja za najboljšega nemškega vratarja vseh časov, z njim se lahko primerja le Oliver Kahn. Celo kariero je igral za Bayern iz Münchna. Med letoma 1966 in 1977 je odigral kar 422 tekem zapored, kar je nemški rekord. Z Bavarci je bil štirikrat prvak, v letih 1974, 1975 in 1976 pa je bil z Bayernom tudi evropski prvak.

Za reprezentanco Zahodne Nemčije je odigral 95 tekem. Leta 1972 je osvojil naslov evropskega prvaka, dve leti pozneje pa je bil v življenjski formi na domačem svetovnem prvenstvu. Nemci so v finalu na olimpijskem stadionu v Münchnu ugnali Nizozemce z 2:1.

1978
Rodil se je avstrijski alpski smučar Benjamin Raich. Na olimpijskih igrah v Torinu je zmagal v veleslalomu in slalomu. Na svetovnem prvenstvu v Bormiu leta 2005 je dobil kombinacijo in slalom, na SP-ju v Areju 2007 je osvojil zlato na ekipni tekmi in srebro v superkombinaciji, v Val d'Iseru 2009 pa je slavil srebrno medaljo v veleslalomu. Leta 2006 je osvojil veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu.

1999
Mika Myllylä je dobil tek na 50 kilometrov v klasični tehniki na svetovnem prvenstvu v Ramsauu. Finec si je priboril še tretje zlato odličje po zmagi na 30 km v prosti tehniki in 10 km v klasični. Srebro je osvojil Estonec Andrus Veerpalu, bron pa Avstrijec Mihail Botwinov.

2001
Slovenska nogometna reprezentanca je v Kopru izgubila prijateljsko tekmo proti Urugvaju z 0:2. Pred 4.000 gledalci na Bonifiki so gostje povedli v 20. minuti, ko je slovenska obramba pozabila na dva nogometaša, podajo Silve pa je osamljeni Oliveira poslal za hrbet Marka Simeunoviča. Varovanci selektorja Srečka Katanca so imeli najlepšo priložnost še pred odmorom. Kot je izvajal Mile Ačimovič, v kazenskem prostoru pa je z glavo streljal Aleksander Knavs, ki je zadel prečko.

V 50. minuti je Rodriguez dosegel zadetek, a ga je sodnik zaradi prepovedanega položaja razveljavil. Sebastijan Cimerotič je pet minut pred koncem po podaji Rajka Tavčarja nastreljal vratnico. Kazen je prišla že v naslednjem napadu. Po prostem strelu Alvara Recobe je najvišje skočil Marcelo Zalayeta in z glavo zadel desni spodnji kot nemočnega Simeunoviča.

2001
Košarkarji Uniona Olimpije so v drugi tekmi četrtfinala Evrolige v Ljubljani izgubili z bolonjskim Kinderjem z 79:81. Zmaji so se po dveh povsem izenačenih in napetih tekmah poslovili od najmočnejšega evropskega košarkarskega tekmovanja. V prvem polčasu je bila tekma povsem izenačena (44:43). V nadaljevanju se razmerje ni bistveno spremenilo, tako da se je še naprej bil pravi boj za vsako žogo in centimeter igrišča. Po sedmih zaporednih točkah Petra Arsića so zeleno-beli v 28. minuti povedli s 60:52, a razlike niso zadržali. Tri minute pred koncem je bil rezultat poravnan na 73:73, Ginobili pa je s sedmih metrov zadel trojko za 78:76, Brezec je s prostih metov zgrešil izenačenje, Ginobili pa je bil na drugi strani natnačnejši (79:81). Pri gostiteljih je dal Sani Bečirovič 25 točk, Rashard Griffith pa je dal za Kinder 26 točk.

2004
Bode Miller je zmagal na veleslalomu za svetovni pokal v Kranjski Gori. Drugi je bil Italijan Alberto Schiepatti, tretje mesto pa sta si razdelila njegov rojak Alexander Ploner in Šved Fredrik Nyberg. Mitja Valenčič je bil 23., Bernard Vajdič pa 26.