Emanuel Ginobili in druščina so zrušili mit o nepremagljivosti košarkarjev ZDA. Foto: EPA
Emanuel Ginobili in druščina so zrušili mit o nepremagljivosti košarkarjev ZDA. Foto: EPA
Mark Spitz
S sedmimi zlatimi odličji je igre v bavarski prestolnici zaznamoval Mark Spitz. Foto: EPA

Od olimpijskih iger leta 1992 v Barceloni so Američani na velika tekmovanja pošiljali igralce NBA, prvi poraz pa so doživeli prav na domačem igrišču. Na istem turnirju so doživeli še dva poraza. V četrtfinalu jih je izločila ZR Jugoslavija (81:78), na tekmi za 5. mesto pa je bila boljša tudi Španija.

1972
Ameriški plavalec Mark Spitz je postal prvi športnik, ki je na enih olimpijskih igrah osvojil sedem zlatih medalj. V Münchnu je Spitz izpolnil svojo napoved in dobil štiri zlate medalje v posamičnih in tri v štafetnih preizkušnjah. Njegov rekord je na olimpijskih igrah v Pekingu 2008 zrušil plavalec Michael Phelps, ki je bil zlat kar osemkrat.

1983
Greg LeMond je postal prvi Američan z naslovom svetovnega prvaka v kolesarstvu. Pozneje je njegov uspeh ponovil le en rojak, Lance Armstrong leta 1993. LeMond je prav tako kot Armstrong zaznamoval tudi Dirko po Franciji, kjer je slavil leta 1986, 1989 in 1990.

1993
Mats Wilander je na Odprtem prvenstvu ZDA v tenisu Mikaela Pernforsa premagal šele po dobrih štirih urah. Končni izid: 7:6 (3), 3:6, 1:6, 7:6 (6) in 6:4. Dvoboj se je končal ob pol treh zjutraj.

2004
Slovenska nogometna reprezentanca je odlično začela kvalifikacije za svetovno prvenstvo. V Celju je s 3:0 premagala Moldavijo.