Takole so bile videti ulice v Catanii po spopadih med policijo in nogometnimi huligani. Foto: EPA
Takole so bile videti ulice v Catanii po spopadih med policijo in nogometnimi huligani. Foto: EPA
Bojan Križaj
Bojan Križaj in Boris Strel sta iz Schladminga prinesla vsak po eno kolajno. Foto: RTV SLO
Kati Wilhelm
Kati Wilhelm je leta 2010 končala izjemno kariero. Foto: EPA

Hudi spopadi med navijači in policisti so izbruhnili po sicilijanskem derbiju italijanske prve lige med Catanio in Palermom (1:2). 38-letni inšpektor je umrl malo potem, ko je eden izmed izgrednikov v njegov avtomobil vrgel razstrelivo.

V Catanii je vladalo pravo vojno stanje, saj so se huligani na policiste spravili z železnimi palicami in jih obmetavali z zažigalnimi predmeti. Ranjenih je bilo več kot 150 ljudi. To je drugi smrtni primer v Italiji, povezan z nogometom, v enem tednu.

1956
Toni Sailer je v Cortini d'Ampezzo postal prvi smučar, ki je na enih olimpijskih igrah osvojil tri zlate medalje. Zmagal je v vseh disciplinah: slalomu, veleslalomu in smuku.

1972
V Saporu so se začele 11. zimske olimpijske igre, prve v Aziji. Nastopilo je 1.015 športnikov in 217 športnic iz 35 držav, ki so se za medalje merili v 35 disciplinah. Na igrah ni smel sodelovati avstrijski šampion Karl Schranz, ker je od opremljevalcev prejemal plačilo.

1982
Boris Strel je na svetovnem prvenstvu v Schladmingu osvojil prvo slovensko smučarsko medaljo na velikih tekmovanjih.

V veleslalomu je bil Strel tretji. Zaostal je le za Stevom Mahrom in Ingemarjem Stenmarkom. Na istem prvenstvu je po zaslugi Bojana Križaja Slovenija dobila še eno medaljo, srebro v slalomu.

2001
Nemka Kati Wilhelm je na svetovnem prvenstvu na Pokljuki presenetljivo zmagala v šprinterski tekmi. Druga je bila njena rojakinja Uschi Disl, tretja pa branilka naslova Norvežanka Liv Grete Skjelbreid Poiree. Andreja Grašič je bila 12., Lucija Larisi pa 14.

2002
Švedska rokometna reprezentanca je četrtič postala evropski prvak. V Stockholmu je v finalu po podaljšku premagala Nemčijo s 33:31.

2003
Na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v St. Moritzu je v superveleslalomu slavila Michaela Dorfmeister. Le dve stotinki je zaostala Američanka Kirsten Lee Clark, bron pa je presenetljivo osvojila njena rojakinja Jonna Mendes.

2005
Slovenska rokometna reprezentanca je v zadnjem krogu drugega dela svetovnega prvenstva v Tuniziji igrala neodločeno s Francijo 26:26. Če bi Slovenci zmagali, bi igrali v polfinalu, tako pa jim je ostala le še tekma za 11. mesto.