Primož Peterka se je v Zakopanah prvič povzpel na najvišjo stopničko tekme za svetovni pokal. Foto: EPA
Primož Peterka se je v Zakopanah prvič povzpel na najvišjo stopničko tekme za svetovni pokal. Foto: EPA
Marat Safin
Marat Safin je leta 2005 zmagal v Melbournu. Foto: EPA
Monica Seles
Monica Seles se je leta 1996 v Melbournu veselila svoje zadnje zmage na turnirjih za grand slam. Foto: EPA
Jennifer Capriati
Jennifer Capriati se je vrnila v velikem slogu. Foto: EPA
Robert Hoyzer
Robert Hoyzer je poskrbel za največji škandal v zgodovini nemškega nogometa. Foto: Reuters

V prvi seriji je skočil 130 metrov, v drugi pa 127 metrov. Drugi je bil Avstrijec Andreas Goldberger, tretji pa njegov rojak Reinhard Schwarzenberger. Peterka je za Primožem Ulago in Francijem Petkom postal tretji Slovenec, ki je zmagal v tekmi skakalcev za svetovni pokal.

1967
Rodil se je legendarni jeseniški hokejski vratar Cveto Pretnar. Bil je zaščitni znak železarjev ob koncu osemdesetih in na začetku devetdesetih let.

1980
Rodil se je ruski teniški igralec Marat Safin. Profesionalec je postal leta 1997. Na OP ZDA v New Yorku je septembra leta 2000 v finalu presenetljivo premagal Peta Samprasa s 6:4, 6:3 in 6:3. Na svoj 22. rojstni dan je v finalu OP Avstralije izgubil proti Švedu Thomassu Johannsonu s 3:6, 6:4, 6:4 in 7:6. Leta 2005 je le osvojil turnir v Melbournu, potem ko je v finalu v štirih nizih strl odpor Lleytona Hewitta. V karieri je dobil 15 ATP-turnirjev med posamezniki in enega med dvojicami. Samo s turnirskimi nagradami je zaslužil že prek 12 milijonov ameriških dolarjev.

1980
Rodil se je slovenski hokejski reprezentant Edo Terglav. V slovenskem prostoru je zablestel v dresu Olimpije, svoje znanje pa je pokazal tudi v francoskem Brianconu.

1996
Monica Seles je v finalu odprtega teniškega prvenstva Avstralije v Melbournu po uri in 18 minutah premagala Nemko Anke Huber s 6:4 in 6:1 in še četrtič v karieri osvojila prvi turnir za grand slam sezone.

1999
V 84. letu starosti je za posledicami srčnega zastoja umrl Don Budge, prvi dobitnik teniškega grand slama. Dodgu, ki je bil hospitaliziran sredi decembra po hudi prometni nesreči, je to uspelo leta 1938, ko je sploh prvič in zadnjič nastopil na turnirjih v Avstraliji in Franciji.

2000
Andre Agassi je v polfinalu odprtega teniškega prvenstva Avstralije v pravem trilerju v petih nizih ugnal rojaka Peta Samprasa s 6:4, 3:6, 6:7 (0), 7:6 (5) in 6:1. Zvezdnika sta odigrala enega izmed najboljših dvobojev v zgodovini.

Sampras v podaljšani igri tretjega niza Agassiju ni prepustil niti točke. Toda dobre igre in prednosti nato ni znal izkoristiti v četrtem nizu, ko je bil že tik pred zmago. V podaljšani igri je povedel s 4:3, a se je Agassiju le uspelo rešiti, z izjemnimi returni je dobil četrti niz. V petem nizu se je Samprasu poznala utrujenost, Agassi pa je igral kot prerojen. Zvezdnik iz Las Vegasa je slavil po dveh urah in 47 minutah, v finalu pa je premagal še Rusa Jevgenija Kafelnikova.

2001
Jennifer Capriati se je po vseh težavah zunaj teniških igrišč vrnila v najlepšem sijaju. V finalu OP Avstralije v Melbournu je odravila prvo igralko sveta in trikratno zmagovalko tega turnirja Martino Hingis s 6:4 in 6:3. To je bil njen prvi grand slam naslov, v četrtfinalu je izločila Monico Seles, v polfinalu pa branilko naslova Lindsay Davenport.

2003
Hermann Maier je le dva tedna po vrnitvi na bele strmine po dolgem okrevanju zaradi prometne nesreče že stopil na najvišjo zmagovalno stopničko. Na superveleslalomu v Kitzbühlu je dosegel 42. zmago v karieri. Družbo sta mu delala rojaka Christoph Gruber in Stephan Eberharter. Maier je 22 mesecev po zadnjem nastopu v svetovnem pokalu in 16 mesecev po prometni nesreči, v kateri je skoraj izgubil nogo, dokazal, da je še vedno v samem svetovnem vrhu.

2004
Slovenska moška rokometna reprezentanca je v uvodnem krogu drugega dela evropskega prvenstva v Ljubljani premagala Srbijo in Črno goro s 27:20 (14:11). Pred 5.000 gledalci v dvorani Tivoli je največ golov za Slovenijo prispeval Zoran Lubej (6), petkrat je bil natančen Vid Kavtičnik.

2005
Nemški nogometni sodnik Robert Hoyzer je priznal, da je sodeloval pri prirejanju izidov z namenom zaslužka na športnih stavnicah. 25-letni sodnik se je opravičil in nemškim oblastem obljubil popolno sodelovanje pri preiskavi največje afere nemškega nogometa v zadnjih 30 letih. Na pokalni tekmi med Paderbornom in Hamburgerjem (4:2) avgusta 2004 je dosodil dve enajstmetrovki za gostitelje in sprožil val negodovanj, po podrobni preiskavi so mu dokazali prirejanje izidov še na sedmih preostalih tekmah.

2005
Rus Marat Safin je po 4 urah in 27 minutah napetega polfinala odprtega teniškega prvenstva Avstralije v Melbournu ugnal prvega igralca sveta Rogerja Federerja s 5:7, 6:4, 5:7, 7:6 (6) in 9:7. Švicar je izgubil prvič po 27 nastopih, v celem letu 2005 je klonil le štirikrat.

2008
Novak Djoković je osvojil svoj prvi turnir za grand slam. V finalu Odprtega prvenstva Avstralije je nepostavljenega Francoza Jo-Wilfrieda Tsongaja ugnal s 4:6, 6:4, 6:3 in 7:6 (2).