Franci Petek je prevzel funkcijo športnega direktorja nordijskih reprezentanc. Foto: RTV SLO
Franci Petek je prevzel funkcijo športnega direktorja nordijskih reprezentanc. Foto: RTV SLO
Michel Platini
Michel Platini je predsednik Uefe. Foto: EPA

Na tekmah svetovnega pokala je Petek zmagal enkrat, in sicer v Engelbergu leta 1990. Simpatični skakalec, zelo uspešen študent (narejen ima doktorat iz geografije) je tudi nosilec prve slovenske medalje na univerzijadah.

1982
Na svetovnem nogometnem prvenstvu v Španiji je Madžarska z 10:1 premagala Salvador, kar je še vedno najvišja zmaga v zgodovini svetovnih prvenstev. Laszlo Kiss je postal prvi igralec, ki je kot rezerva dosegel tri gole.

1964
Rodil se je nogometaš Michael Laudrup, ki je igral za nekatere največje klube, kot so Juventus, Barcelona in Real. Za dansko reprezentanco je odigral 104 tekme in dosegel 37 golov, ni pa ga bilo zraven leta 1992, ko so Danci senzacionalno postali evropski prvaki.

1954
V Baslu je bila ustanovljena Evropska nogometna zveza (Uefa).

1993
Umrl je eden najboljših slovenskih alpinistov Boštjan Kekec (rojen 20. 3. 1959). Pri osvajanju druge najvišje gore na svetu K2 je slovensko odpravo zajelo izjemno slabo vreme s hudim snežnim viharjem. Vrha 8.611 metrov visoke ledene lepotice ni bilo mogoče doseči, čeprav je manjkalo le še sto metrov. Začel se je sestop in boj za preživetje. Če so preostali člani odprave lahko ubežali vsem nevarnostim, je Kekca, ki je veljal za odlično pripravljenega, uničila višinska bolezen.

1999
Naslov svetovnega rokometnega prvaka so si v Kairu pred 24.000 gledalci priborili Švedi, ki so v finalni tekmi s 25:24 (12:14) premagali Rusijo.

2002
Kongres Evropske rokometne zveze v Salzburgu se je končal po slovenskih željah, saj je Slovenija po dveh neuspešnih kandidaturah dobila organizacijo moškega evropskega prvenstva leta 2004.

2007
Slovenski kajakaši so v slovaškem Liptovskem Mikulašu še tretjič zapored postali evropski prvaki v ekipni vožnji.