Gerd Müller sodi med največje nogometne legende. Foto:
Gerd Müller sodi med največje nogometne legende. Foto:
Slavko Kotnik
Slavko Kotnik je bil eden najboljših slovenskih centrov. Foto: RTV SLO
Ayrton Senna
Ayrton Senna je trikrat postal svetovni prvak. Foto: EPA

Müller je z 68 goli še vedno tudi najboljši strelec nemške nogometne reprezentance. Če dodamo še 365 bundesligaških golov, je jasno, da je bil Müller sijajen napadalec, kar dokazuje tudi vzdevek Bomber der Nation. Ko je leta 1964 prišel v münchenski Bayern, je združil moči s Franzem Beckenbauerjem in Seppom Maierjem. Začel se je Bayernov vzpon med največje klube sveta, saj ni bilo lovorike, ki ne bi pristala v klubski vitrini.

Z elfom je 7. julija 1974 v Münchnu postal svetovni prvak, pri čemer je dosegel odločilni gol za zmago z 2:1 proti Nizozemski.

1949
Rodil se je Larry Holmes, nekdanji svetovni boksarski prvak v težki kategoriji. Med letoma 1978 in 1985 je bil Holmes, nekdanji sparing partner Mohameda Alija, nepremagljiv. V karieri je od 75 dvobojev zmagal 69-krat, od tega 44-krat z nokavtom. Med redkimi, ki so premagali tega izjemnega ameriškega boksarja, je Mike Tyson.

1962
V Mariboru se je rodil košarkar Slavko Kotnik. Kariero je začel pri Mariboru in leta 1983 odšel k Olimpiji. V Tivoliju se je začela njegova strma pot navzgor. Zmaji so v sezoni 1986/87 končali močno jugoslovansko ligo na 4. mestu. Kotnik je za jugoslovansko reprezentanco odigral 15 tekem. Uveljavil se je tudi v tujini (Venezia, Estudiantes, Manresa, Malilla, Dafni). Leta 1998 se je vrnil k Unionu Olimpiji. Z Ljubljančani je osvojil štiri naslove državnih prvakov in pet pokalnih naslovov. V sezoni 1999/00 je s sijajnimi igrami prispeval, da so se zeleno-beli prebili vse do četrtfinala Evrolige, kjer so nesrečno izpadli proti Barceloni. Za slovensko reprezentanco je igral na evropskih prvenstvih 1993 in 1995. Po številnih poškodbah kolena je športno pot sklenil novembra 2002, ko se je na njegovi poslovilni tekmi zbrala smetana evropske košarke.

1968
Rodil se je atlet Antonio Pettigrew. Na olimpijskih igrah leta 2000 v Sydneyju je bil del zmagovite ameriške štafete 4 X 400 metrov, za katero so tekli še Alvin Harrison, Calvin Harrison in Michael Johnson. Četverici so kasneje odličje zaradi dopinga odvzeli.

1991
Ayrton Senna je zmagal na dirki formule ena za VN Avstralije. Zaradi močnega dežja je bila dirka skrajšana in so jo končali že po 14 krogih. To je bila najkrajša dirka v zgodovini formule ena. Točke so šteli le polovično.

2004
Latvijski hokejist Sergej Žoltok je umrl za posledicami srčnega napada. 31-letnega Žoltoka je na tekmi med Rigo in beloruskim Minskom obšla slabost, na poti v slačilnico pa se je zrušil na led. Žoltok je bil nazadnje član moštva Nashville Predators. V Ligi NHL je odigral 588 tekem.