Michael Schumacher je leta 2000 osvojil prvi naslov za Ferrari po 21 letih. Foto: EPA
Michael Schumacher je leta 2000 osvojil prvi naslov za Ferrari po 21 letih. Foto: EPA
Matt Biondi
Matt Biondi je bil junak olimpijskih iger v Seulu. Foto: www.olympic.org
Zvonimir Boban
Zvonimir Boban je bil med najzaslužnejšimi za velike uspehe hrvaške reprezentance. Foto: EPA
Miran Pavlin
Miran Pavlin je bil kapetan slovenske reprezentance in v zlatih časih njen nepogrešljivi član. Foto: BoBo
Abraham Olano
Abraham Olano je leta 1995 postal svetovni prvak. Foto: EPA

Za Ferrari je bil to prvi naslov po 21 letih. Ekipa iz Maranella je pred tem zadnjič imela svetovnega prvaka leta 1979, ko je slavil Južnoafričan Jody Scheckter. Schumacher je prva dva naslova osvojil z Benettonom v letih 1994 in 1995, potem pa se je preselil k Ferrariju.

Prva štiri leta Nemcu ni uspelo priti so tako želenega naslova, tudi leta 2000 mu je po VN Belgije kazalo zelo slabo. Finec Mika Häkkinen (prvak leta 1998 in 1999) je bil v vodstvu, a je Schumi dobil zadnje štiri dirke v Monzi, Indianapolisu, Suzuki in Sepangu. Na predzadnji dirki v Suzuki je imel na cilju le 1,8 sekunde naskoka pred Häkkinenom. Prednost 12 točk pa je bila pred zadnjo dirko v Maleziji neulovljiva.

1938
Rodil se je avstralski teniški igralec Frederick "Fred" Stolle. V svoji karieri je osvojil kar 17 turnirjev za grand slam (2 posamično, 10 pri moških dvojicah in 5 pri mešanih dvojicah). V posamični konkurenci je bil leta 1965 najboljši na OP Francije, leto kasneje pa na OP ZDA.

1942
Rodil se je Leopold Jeras, legenda Slovanovega rokometa in nekdanji selektor Slovenije, ki je bil eden najzaslužnejših za preporod reprezentance. Pod njegovim vodstvom so namreč Slovenci igrali na olimpijskih igrah in na svetovnem prvenstvu.

1965
Rodil se je ameriški plavalec Matt Biondi. Zablestel je na olimpijskih igrah v Seulu leta 1988, kjer je izenačil rekord Marka Spitza (München 1972). Oba sta na istih igrah osvojila sedem medalj. Biondi si je v Seulu priplaval pet zlatih (100 m prosto, 4x100 m prosto, 4x100 m mešano, 4x200 m prosto, 50 m prosto), eno srebrno (100 m delfin) in eno bronasto (200 m prosto) kolajno. Skupaj je na olimpijskih igrah osvojil 11 medalj (8 zlatih, 2 srebrni in 1 bronasta) , na svetovnih prvenstvih se je prav tako veselil enajstih odličij (6 zlatih, 2 srebrni in 3 bronaste). V bogati karieri je postavil 12 svetovnih rekordov.

1968
Rodil se je hrvaški nogometaš Zvonimir Boban. Že pri 16 letih je debitiral v dresu Dinama iz Zagreba, kjer je ostal sedem let. Svojo kariero je nadaljeval v Italiji, kjer je najprej igral za Bari, potem pa je prestopil k AC Milanu. Z rdeče-črnimi je največji uspeh doživel maja 1994 v Atenah. Milan je v finalu Lige prvakov odpravil Barcelono s 4:0. Boban je bil tudi član jugoslovanske reprezentance, hrvaško izbrano vrsto pa je leta 1996 popeljal na evropsko prventvo v Anglijo. Dve leti kasneje so Hrvati na svetovnem prvenstvu v Franciji osvojili 3. mesto. Boban je za reprezentanco Hrvaške odigral 51 tekem in zabil 12 golov.

1967
Rodil se je nogometaš Primož Gliha. Najboljše igre je prikazal v dresu Olimpije in izraelskega Hapoela. Za slovensko reprezentanco je med letoma 1992 in 1998 odigral 28 tekem in dosegel 10 golov. Nepozabno tekmo je odigral 2. aprila 1997 v Splitu, ko je Hrvaški zabil tri gole, Slovenija pa je s 3:3 dobila prvo in edino točko v kvalifikacijah za SP 1998. Po koncu kariere je treniral Bežigrad, Ptuj, Hit Gorico, Muro in Koper.

1971
Rodil se je nogometaš Miran Pavlin. Kariero je začel pri Britofu, potem pa je v Sloveniji igral še za Savo, Triglav, Naklo, Olimpijo in Koper. Močan pečat je pustil v Nemčiji (Dynamo Dresden, Freiburg in Karlsruhe), branil je tudi barve Porta. Bil je član zlate generacije slovenske reprezentance. Med letoma 1994 in 2004 je na 63 tekmah zabil 5 golov. Najraje se spominja zadetka, ki je Sloveniji priigral evropsko prvenstvo, potem ko je 17. novembra 1999 na 1:1 izenačil izid proti Ukrajini.

1995
Na svetovnem prvenstvu v kolesarstvu v kolumbijski Bogoti je zlato medaljo na cestni dirki dobil Španec Abraham Olano. V deževnem vremenu je Olanu v zadnjem krogu počila zračnica, kljub temu pa je prehitel dve legendi. Srebro je pripadlo njegovemu rojaku Miguelu Indurainu, ki v izjemni karieri ni bil nikoli svetovni prvak v cestni vožnji, ima pa dve srebrni in eno bronasto medaljo. Bron je osvojil Italijan Marco Pantani.

2004
Peter Mankoč je na svetovnem prvenstvu v plavanju v kratkih bazenih na 100 m delfin osvojil bronasto medaljo. Zmagal je Američan Ian Crocker. Mankoč je bil tretji že na polovici proge, v finišu pa je za dve stotinki ugnal Rusa Nikolaja Skvorceva in prejel tretjo medaljo v kratkih bazenih v karieri, ob tem pa še izboljšal državni rekord (51,66). Z novim rekordom prvenstev (50,18) je bil Crocker razred zase.

2005
Slovenski nogometaši so s porazom proti Italiji (1:0) zapravili vse možnosti za igranje na svetovnem prvenstvu v Nemčiji. Edini gol je padel v 78. minuti, ko je predložek Fabia Grossa zadel Andreja Komca in se odbil v slovensko mrežo. Gostitelji so bili sicer precej boljši nasprotnik, saj so si pred tem priigrali kar nekaj velikih priložnosti, a je vselej odlično posredoval Borut Mavrič.