Slovenci so že po 9. minutah vodili z 2:0, a jim je v zadnje pol ure zmanjkalo moči in sreče. Foto: EPA
Slovenci so že po 9. minutah vodili z 2:0, a jim je v zadnje pol ure zmanjkalo moči in sreče. Foto: EPA
David Trezeguet
David Trezeguet je Francozom zagotovil zmago. Foto: EPA
Davor Šuker
Davor Šuker je potrdil zmago Hrvaške. Foto: EPA
Thomas Stangassinger
Thomas Stangassinger je leta 2000 končal kariero. Foto: EPA
Marcel Rodman
Marcel Rodman je dosegel prvi slovenski zadetek na SP-jih elitne divizije v hokeju. Foto: EPA
Katarina Srebotnik
Katarina Srebotnik je bila junakinja v Buenos Airesu. Foto: EPA

Slovenci so bili pred 60.000 gledalci na Stade de Franceu na pragu velike senzacije, a so v zadnjih 30 minutah popustili. Že v prvem resnejšem napadu je Zlatko Zahovič podal do Mirana Pavlina, ki je po tleh poslal žogo v sredino, kjer je Sašo Udovič povsem neoviran zadel vratnico, odbito žogo pa je v gol potisnil Željko Milinovič. Slednji ima veliko zaslug za gol tudi šest minut pozneje. Z desne strani je žogo poslal na glavo Udoviču, ki jo je poslal za hrbet vratarja Fabiena Bartheza.

V nadaljevanju so gostitelji povsem zagospodarili na igrišču. Zidane je v 63. minuti izvedel prosti strel, Mladen Dabanovič je bil dobro postavljen, žogo je že imel v rokah, a jo nespretno izpustil na nogo Davida Trezegueta, ki jo iz bližine poslal v mrežo. V 77. minuti je bil po kotu z leve strani v kazenskem prostoru Laurent Blanc višji od Mirana Osterca in izid je bil izenačen. V sodnikovem podaljšku je Zidane v gneči v kazenskem prostoru spravil žogo do Davida Trezegueta, ki je odločil tekmo.

1995
Hokejisti Olimpije Hertza so po enajstih letih osvojili naslov državnega prvaka. To je bila deveta zvezdica v zgodovini kluba in prva v samostojni Sloveniji. V šesti finalni tekmi končnice državnega prvenstva so še četrtič zapored premagali Acroni Jesenice. Pred 5.000 gledalci je bilo 5:1 (1:1, 2:0, 2:0).

Veliko premoč zeleno-belih je v 4. minuti kronal Nik Zupančič. V 16. minuti je izenačil Pretnar. Zmedo med slabo postavljenimi jeseniškmi branilci je v 25. minuti spretno izkoristil Tomaž Vnuk. Na 3:1 je v 32. minuti po hitrem protinapadu povišal Jure Vnuk. V zadnji tretjini so se Ljubljančani potegnili v svojo obrambno tretjino in držali prednost dveh zadetkov. Četrti gol za Olimpijo je ob prednosti igralca več v 46. minuti po sijajni akciji Dejana Kontreca dosegel Craig Nienhuis. Piko na i je postavil Tomaž Vnuk sedem minut pred koncem.

1995
Nogometaši Hrvaške so v 4. kvalifikacijski skupini za uvrstitev na evropsko prvenstvo v Angliji v Zagrebu premagali Slovenijo z 2:0 (1:0). Po uvodnih 10 minutah velike premoči gostiteljev je Slovenija v 11. minuti prek Zlatka Zahoviča izvedla hiter protinapad. Primož Gliha je sam stekel proti kazenskemu prostoru. Pred seboj je imel le še vratarja Dražena Ladiča, ki ga je grobo podrl in si prislužil rdeči karton.

Hrvati so tudi z deseterico igrali dobro. Že v 18. minuti je Robert Prosinečki iz prostega strela mojstrsko ukanil vratarja Boška Boškoviča. V nadaljevanju je imela Hrvaška podobno kot v celem prvem delu premoč. V 60. minuti je imel Matjaž Florjančič veliko priložnost, toda rezervni vratar Tonči Gabrič je odlično posredoval. Robert Englaro je celo srečanje zelo dobro zaustavljal Davorja Šukerja, potem pa ga je hrvaški napadalec v zadnji minuti preigral in zabil žogo v mrežo za končnih 2:0.

1998
Na evropskem prvenstvu v gimnastiki v St. Peterburgu je Mitja Petkovšek z oceno 9,337 na bradlji osvojil srebrno kolajno. Zmagal je Rus Aleksej Bondarenko (9,525). Tretji je bil Španec Andreu Vivo 9,300. Aljaž Pegan je v finalnem nastopu na drogu napravil preveč napak in z oceno 8,762 osvojil osmo mesto.

2000
Thomas Stangassinger je sporočil, da končuje športno pot. Avstrijec je bil eden najuspešnejših slalomistov v devetdesetih letih. Zmagal je na desetih tekmah za svetovni pokal, leta 1994 osvojil olimpijsko zlato, na svetovnih prvenstvih pa je bil leta 1991 drugi, leta 1993 pa tretji. V sezoni 1998/99 je Salzburžan osvojil tudi skupni slalomski svetovni pokal.

2000
Košarkarji Uniona Olimpije so na prvi tekmi polfinala slovenske košarkarske lige izgubili s Krko Telekomom s 73:74 (39:43). Novomeščani so dosegli prvo zmago nad Ljubljančani v zgodovini kluba. Pri gostiteljih je Jure Zdovc dosegel 16 točk, Marko Milič, ki je ob sireni zgrešil trojko, pa 12. Matjaž Smodiš je za Krko prispeval 17 točk.

2002
Slovenski hokejisti so na svetovnem prvenstvu na Švedskem dočakali veliki dan in prvi nastop med najboljšimi reprezentancami na svetu. Rusi so jih premagali z 8:1. Prvi gol za rise na SP-jih je dosegel Marcel Rodman v 33. minuti.

2003
Slovenska teniška reprezentanca je v svojem premiernem nastopu v svetovni skupini pokala Fed premagala Argentino s 3:2 in se tako uvrstila med osem najboljših ekip na svetu. Prvi dan je Tina Pisnik s 7:5 in 6:3 ugnala Mario Emilio Salerni, Katarina Srebotnik pa je bila s 6:1 in 6:2 boljša od Natalie Garbellotto.

Odločilno točko je priigrala Katarina Srebotnik, ki je v dramatični partiji proti najvišje rangirani argentinski igralki Marii Emilii Salerni zmagala s 6:3, 6:7 in 6:1. Preostala dvoboja nista več odločala o ničemer.