Erazem Lorbek je bil s 27 točkami junak zmage nad Hrvaško. Lorbek je bil izbran tudi v idealno peterko prvenstva. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Erazem Lorbek je bil s 27 točkami junak zmage nad Hrvaško. Lorbek je bil izbran tudi v idealno peterko prvenstva. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Lance Armstrong
Lance Armstrong je sedemkrat slavil na Touru, vendar mu je avgusta 2012 Usada vzela vse naslove, saj trdi, da si je pomagal z dopingom. Foto: EPA
Toni Kukoč
Toni Kukoč je bil eden ključnih igralcev Chicaga sredi devetdesetih. Foto: EPA
Jaka Lakovič in Antoine Rigaudeau
Jaka Lakovič je bil nezaustavljiv za Francoze. Foto: EPA

Hrvaška je sredi prvega polčasa vodila že za 15 točk (32:47), a prebujena obramba in napad pod vodstvom Erazma Lorbka (27 točk) sta prinesla preobrat v 3. četrtini, v kateri so nasprotniki dosegli pičle 3 točke.

Odločili obramba in hladnokrvnost
Sledila je dramatična končnica, v kateri so slovenski košarkarji ohranili mirne živce. Z dvema trojkama, kar so bile njegove edine točke na tekmi, se je izkazal Uroš Slokar. V zadnjih sekundah so Jaka Lakovič in tovariši trdno držali igro ter zgodovinsko zmago v svojih rokah. Boštjan Nachbar je 5 sekund pred koncem prispeval zmagoviti koš in slavje v Katovicah in v Sloveniji se je začelo.

1971
Rodil se je rodil ameriški kolesar Lance Armstrong, ki je edini v zgodovini na Dirki po Franciji zmagal kar sedemkrat. Že leta 1993 je v Oslu presenetljivo postal svetovni prvak v cestni dirki, na Touru pa nikoli ni bil blizu zmagovalnega odra. Oktobra 1996 je celotno kolesarsko javnost pretresla novica, da ima Lance raka na modih, ki se je razširil na pljuča in možgane. Zdravniki so mu dajali le 20-odstotno možnost (mnogi še precej manjšo) za preživetje, o nadaljevanju njegove kariere nihče ni niti pomislil. V ekipi Cofidis niso več verjeli v njegovo vrnitev, zato je prestopil v US Postal in na Vuelti leta 1998 osvojil 4. mesto.

Leta 1999 je na prvi gorski etapi do Sestriera zmagal in do Pariza ga ni mogel ustaviti nihče. Začela se je prava kolesarska pravljica. Njegov sistem treninga je povsem podrejen Touru, vso sezono se je pripravljal le na tritedenski obračun na francoskih cestah. Armstrong je po navadi dirko odločil že po prvi gorski etapi (Sestriere 1999, Lourdes Hautacam 2000, L'Alpe d'Huez 2001, La Mongie 2002 in 2004, Courchevel 2005). Le leta 2003 je Ullrich sledil Armstrongu do zadnjega kronometra. Vedno je imel sijajno podporo ekipe US Postal, ki se je leta 2005 preimenovala v Discovery Channel.

Armstronga se je leta 2009 vrnil in na Touru naskakoval osmo zmago, a je bil "le" tretji. Z veliko smole je bil leta 2010 daleč od zmagovalnega odra. Avgusta 2012 mu je Ameriška protidopinška agencija (Usada), potem ko ga je dolgo časa preiskovala zaradi suma zlorabe dopinga, kaznovala z odvzemom vseh dosežkov po 1. avgustu 1998, tako mu je vzela vseh sedem naslovov zmagovalca dirke Tour de France.

1968
Rodil se je hrvaški košarkar Toni Kukoč. Bil je eden ključnih igralcev zlate generacije splitske Jugoplastike, ki je med letoma 1989 in 1991 trikrat zapored osvojila naslov evrospkega prvaka. Leta 1993 se je preselil v Ligo NBA, kjer je s Chicago Bullsi osvojil tri naslove prvaka (1996-1998). Igral je tudi za Philadelphio, Atlanto in Milwaukee.

1994
Umrl je ameriški tenisač Vitas Gerulaitis. Leta 1979 je osvojil Davisov pokal in igral finale OP ZDA. S 7:5, 6:3 in 6:3 ga je ugnal John McEnroe. Gerulaitis je bil star le 40 let.

2005
Slovenska košarkarska reprezentanca je v 3. krogu skupine C evropskega prvenstva v Beogradu premagala Francijo z 68:58. Varovanci selektorja Aleša Pipana so navdušili polno dvorano Pionir in se prepričljivo prvič v zgodovini uvrstili v četrtfinale. Ob polčasu so galski petelini še vodili z 32:30, v 24. minuti pa je Boštjan Nachbar povedel Slovenijo v vodstvo s 37:36. Od tu dalje za Francoze ni bilo več pomoči. Junak velike zmage je bil Jaka Lakovič, ki je dosegel 18 točk, zadel je tudi tri trojke.