Aca Nikolić je med drugim treniral tudi nepozabna slovenska košarkarja Iva Daneua in Petra Vilfana. Foto: RTV SLO
Aca Nikolić je med drugim treniral tudi nepozabna slovenska košarkarja Iva Daneua in Petra Vilfana. Foto: RTV SLO
Larry Bird
Larry Bird je bil sijajen strelec, ki je zaznamoval Ligo NBA v 80. letih. Z Bostonom je trikrat postal prvak najmočnejše košarkarkse lige na svetu. Foto: EPA

Nikolić je bil eden izmed začetnikov košarke v Jugoslaviji. Leta 1953 je prvič prevzel vodenje članske selekcije. Največji uspeh je dosegel leta 1978, ko je postal svetovni prvak. V Manili so si zlato priborili Dragan Kičanović, Dražen Dalipagić, Željko Jerkov, Duje Krstulović, Peter Vilfan, Mirza Delibašić, Ratko Radovanović, Andro Knego, Rajko Žizić, Branko Skroče, Krešimir Čosić in Zoran Slavnić.

Nikolić je član Hiše slavnih v ZDA. Peter Vilfan meni, da se je z njim začel kult trenerjev: "Začelo se je s tem, ko je Aca Nikolić postavil sistem 100 akcij, vendar je v ta sistem vključil same vrhunske igralce. Tega pa drugi trenerji niso razumeli," je Vilfan povedal v enem izmed intervjujev.

1970
Rodil se je Matjaž Koželj. Mariborski plavalec je največji uspeh dosegel leta 1989, ko je na evropskem prvenstvu na prostem osvojil bronasto medaljo na 200 metrov delfin.

1985
Košarkar Bostona Larry Bird je na tekmi proti Atlanti (126:116) dosegel 60 točk, kar je bil zanj rekorden dosežek v Ligi NBA.

1994
Odbojkarji Messaggera iz Ravenne so tretjič zapored postali evropski prvaki, potem ko so v finalu premagali Maxicono iz Parme s 3:0.

1998
Andreja Grašič je na biatlonski tekmi za svetovni pokal v Hochfilznu osvojila drugo mesto, pri čemer je le sekundo zaostala za Nemko Uschi Disl.

2000
Umrl je 29-letni ruski metalec krogle Aleksander Klimenko, evropski prvak leta 1994 in tretji na svetovnem prvenstvu v Tokiu leta 1991.

2005
Rokometaši Gorenja so v povratni četrtfinalni tekmi evropskega pokala pokalnih zmagovalcev v gosteh izgubili z Izvidjačem iz Ljubuškega s 25:33 in izpadli iz nadaljnjega tekmovanja. Velenjčani so namreč na prvi tekmi zmagali s 37:31, s čimer sta jim za napredovanje zmanjkala dva gola.