Matjaž Debelak je v Calgaryju osvojil dve medalji. Foto: RTV SLO
Matjaž Debelak je v Calgaryju osvojil dve medalji. Foto: RTV SLO
Urška Hrovat
Urška Hrovat je bila v 90-ih letih najboljša slovenska slalomistka. Foto: EPA

Najboljši so bili Finci, s takrat nenadkriljivim Mattijem Nykänenom.

1955
Rodil se je francoski dirkač Alain Prost. V formuli ena je prvič zmagal leta 1981 na domači dirki v Dijonu, takrat v Renaultovem bolidu. Kasneje je vozil še v McLarnu, Ferrariju in Williamsu. Na dirkah za svetovno prvenstvo je zbral 51 zmag in osvojil štiri naslove svetovnega prvaka (1985, 1986, 1989, 1993).

1961
Jože Šlibar je postal prvi (in zaenkrat tudi edini) Slovenec, ki je v smučarskih skokih postavil svetovni rekord. V Oberstdorfu je 27-letni študent gozdarstva skočil 141 metrov, s čimer je za dva metra popravil kar deset let star rekordni dosežek Finca Tauna Luira.

1994
Italijanka Deborah Compagnoni je zmagala na olimpijskem veleslalomu v Lillehammerju. Na drugo mesto se je z odličnim drugim nastopom prebila Nemka Martina Ertl, tretja pa je bila Švicarka Vreni Schneider. Špela Pretnar je bila z zaostankom več kot petih sekund 12.

1995
Goran Jurak je na državnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih postavil nov slovenski rekord na 50 metrov prosto. Plaval je 23,02. Jurak je nato prestopil med košarkarje, kjer mu je uspela zelo lepa kariera. Med drugim je bil s slovensko reprezentanco leta 2005 šesti na evropskem prvenstvu.

1996
Leta 1996 je Urška Hrovat v Sierri Nevadi osvojila bron na slalomski tekmi za svetovno prvenstvo. Zmagala je Švedinja Pernilla Wiberg. Wibergova je tako po kombinaciji osvojila drugo zlato v Sierri Nevadi in skupno peto na velikih tekmovanjih. Drugo mesto je osvojila Patricia Chauvet. Hrovatova je po prvi vožnji vodila.

2002
22-letna Američanka Venus Williams se je prvič povzpela na vrh teniške lestvice WTA.

2006
Košarkar Boštjan Nachbar je iz New Orleansa prestopil v New Jersey.

2007
Andrej Jerman je na smuku v Garmischu osvojil drugo mesto, kar so bile njegove druge stopničke na tekmah za svetovni pokal. Dan prej je na istem prizorišču kot prvi Slovenec dobil najhitrejšo disciplino alpskega smučanja.