Stojan Vranković (v sredini) v finalni tekmi proti Barceloni ni dosegel niti ene točke, a je bil vseeno veliki junak tekme. Foto: RTV SLO
Stojan Vranković (v sredini) v finalni tekmi proti Barceloni ni dosegel niti ene točke, a je bil vseeno veliki junak tekme. Foto: RTV SLO
Tomaž Vnuk
Tomaž Vnuk praznuje rojstni dan. Foto: Iztok Novak

prvaki.

Barcelona je bila v Parizu na pragu velikega preobrata. V drugem polčasu je zaostajala za 11 točk, vendar je atenski klub ujela in imela pri zaostanku 67:66 lepo priložnost za odločilni točki. Pet sekund pred koncem je Panagiotis Yannakis izgubil žogo.

Branilec Barcelone Jose Antonio Montero je krenil v napad, njegovo polaganje pa se ni končalo s košem, saj se je "od nikoder" pojavil 217-centimetrov visoki Hrvat Stojko Vranković in blokiral njegov met. Panathinaikos se je kljub očitnemu dejstvu, da se je žoga dotaknila table, še predno jo je Vranković izbil, prvič veselil naslova.

1960
Rodil se je Marko Elsner, eden redkih slovenskih nogometašev, ki mu je uspel preboj v jugoslovansko reprezentanco. Elsner se je v tujini uveljavil pri francoski Nici. Odlični obrambni igralec je zbral tudi dva nastopa za slovensko izbrano vrsto. Novembra 1992 je na Larnaci sodeloval pri remiju proti Cipru (1:1), aprila 1993 pa v Ljubljani pri zmagi proti Estoniji (2:0).

1970
Rodil se je hokejist Tomaž Vnuk. Vnuk je bil eden najzaslužnejših za uspehe slovenske reprezentance. Z Olimpijo je zaznamoval svojo klubsko kariero, blestel pa je tudi v Avstriji. V sezoni 2007/08 je tudi po njegovih odličnih igrah ZM Olimpija igrala v finalu Lige Ebel, kjer je izgubila serijo proti Salzburgu šele po administrativni napaki. Kariero je končal oktobra 2009, poslovilno tekmo pa je organiral 28. avgusta 2010 v Tivoliju.

1999
Košarkarji Uniona Olimpije so sedmič postali zmagovalci pokala Slovenije, potem ko so v razburljivi tekmi v dvorani Tivoli premagali Pivovarno Laško s 73:70. Najboljši strelec je bil z 28 točkami Ivica Jurković, ki je bil izbran tudi za najboljšega igralca zaključnega turnirja najboljše pokalne četverice.

2003
Miami je upokojil številko 23, ki jo je nosil Michael Jordan in postal prvi klub v Ligi NBA, ki je upokojil majico igralca, čeprav ta nikdar ni bil član kluba. Jordan je bil član Chicaga, ki se 11. aprila ne spominja z veseljem. Na ta dan leta 1999 je prav proti Miamiju dosegel vsega 49 točk, kar je bil neslavni rekord.

2005
Telovadec Mitja Petkovšek je na tekmi v Sao Paulu zmagal na bradlji, s čimer je dosegel svojo jubilejno deseto zmago na tekmah svetovnega pokala.

2010
Fabian Cancellara je bil teden po Dirki po Flandriji nepremagljiv tudi na najbolj prestižni klasični kolesarski dirki Pariz-Roubaix. Kristjan Koren se je izkazal s 23. mestom.