Lance Armstrong se je pred sedmimi leti v Parizu takole veselil s prvim šprinterjem Toura 1999 Erikom Zablom in prvim hribolazcem Richardom Virenquem. Foto: EPA
Lance Armstrong se je pred sedmimi leti v Parizu takole veselil s prvim šprinterjem Toura 1999 Erikom Zablom in prvim hribolazcem Richardom Virenquem. Foto: EPA
Igor Majcen
Igor Majcen, med drugim tudi bronast na evropskem prvenstvu, je pred 10 leti spoznal, kaj pomeni biti na dnu. Foto: RTV SLO

gospodar.

Armstrong je dobil tri vožnje na čas in tudi izjemno zahtevno deveto etapo s ciljem v Sestrieru. Rumeno majico je nosil večji del 3.690 dolge preizkušnje. Da je zasluženo postal drugi Američan (za Gregom Lemondom) z zmago na Touru, dokazuje tudi njegova prednost pred drugouvrščenim Alexom Züllejem: sedem minut in 37 sekund.

1963
Rodil se je hokejist Doug Gilmour. Leta 1989 je s Calgaryjem osvojil svoj edini Stanleyjev pokal za zmagoslavje v Ligi NHL.

1974
Rodil se je alpski smučar Gašper Kontrec. V nižjih kategorijah je dosegal odlične rezultate, preboj v člansko konkurenco pa ni bil najbolj uspešen. Tako je ostal v senci svojega brata Dejana, odličnega hokejista.

1976
Jim Montgomery je na olimpijskih igrah v Montrealu razdaljo 100 metrov v prosti tehniki prvi preplaval hitreje od 50 sekund. Ameriški plavalec je dosegel čas 49,99. V Montrealu je Montgomery osvojil tri zlate in eno bronasto medaljo.

1992
V Barceloni so se začele 25. poletne olimpijske igre. Nastopilo je 9.356 športnikov iz 169 držav. Najuspešnejši udeleženec iger je bil ruski telovadec Vitalij Ščerbo s šestimi zlatimi medaljami.

1996
Igor Majcen je na olimpijskih igrah v Atlanti v disciplini 1.500 metrov "plaval proti toku" in z izidom 16:10,81 približno za minuto zaostal za želenim izidom. Med 33 prijavljenimi plavalci je imel 28. čas. Vzrok, da je sicer odlični plavalec povsem pogorel, so bile bolečine v preponah. Kasneje se je legendarni Borut Petrič norčeval, da je še vedno sposoben odplavati takšen izid.

2004
Lance Armstrong je postal prvi kolesar, ki je Tour de France osvojil šestkrat. Drugi na Touru 2004 je bil Nemec Andreas Klöden, tretji Italijan Ivan Basso in četrti Nemec Jan Ullrich.