S sedmimi zlatimi odličji je igre v bavarski prestolnici zaznamoval Mark Spitz. Foto: EPA
S sedmimi zlatimi odličji je igre v bavarski prestolnici zaznamoval Mark Spitz. Foto: EPA
Greg LeMond
Greg LeMond je na Touru slavil trikrat, pri čemer je enkrat odločalo vsega osem sekund, kar je najmanjša razlika v zgodovini dirke. Foto: EPA

Spitz je v letih od 1968 in 1972 kraljeval v plavanju. Na igrah v Mehiki je bil zlat na dveh štafetnih preizkušnjah, v Münchnu pa je izpolnil svojo napoved in osvojil sedem zlatih kolajn, štiri v posamičnih in tri v štafetnih preizkušnjah. Spitz je edini dobitnik sedmih zlatih odličij na enih olimpijskih igrah doslej.

1983
Greg LeMond je postal prvi Američan z naslovom svetovnega prvaka v kolesarstvu. Kasneje je njegov uspeh ponovil le en rojak, Lance Armstrong leta 1993. LeMond je prav tako kot Armstrong zaznamoval tudi Dirko po Franciji, kjer je slavil leta 1986, 1989 in 1990.

1988
Nekdanji svetovni boksarski prvak Mike Tyson tokrat ni razbil nasprotnika v ringu, ampak srebrnega BMW-lepotca, potem ko se je blizu Catskillsa (ZDA) zaletel v drevo.

1993
Mats Wilander je na Odprtem prvenstvu ZDA v tenisu Mikaela Pernforsa premagal šele po dobrih štirih urah. Končni izid: 7:6 (3), 3:6, 1:6, 7:6 (6) in 6:4. Dvoboj se je končal ob pol treh zjutraj.

2002
Na svetovnem košarkarskem prvenstvu v Indianapolisu je reprezentanca Argentina s 87:80 premagala ZDA in poskrbela za prvi poraz ''dream teama''. Od olimpijskih iger leta 1992 v Barceloni so Američani na velika tekmovanja pošiljali igralce NBA, prvi poraz pa so doživeli na domačem igrišču.

2004
Slovenska nogometna reprezentanca je odlično začela kvalifikacije za svetovno prvenstvo. V Celju je s 3:0 premagala Moldavijo.