Gino Bartali je eden redkih junakov, ki je slavil tako na Touru kot na Giru. Foto:
Gino Bartali je eden redkih junakov, ki je slavil tako na Touru kot na Giru. Foto:
Juan Pablo Sorin
Juan Pablo Sorin praznuje 36. rojstni dan. Foto: EPA

V letih pred drugo svetovno vojno in tik po so bili nepozabni njegovi boji na Dirki po Italiji s Faustom Coppijem. Bartaliju je roza majico uspelo osvojiti trikrat: leta 1936, 1937 in 1946. Kar sedemkrat je bil najboljši hribolazec Gira. Upokojil se je leta 1954.

1975
Rodil se je kolesar Andrej Hauptman. Hauptman je bil član Roga od leta 1987 do 1998. Z Zoranom Klemenčičem sta leta 1999 prestopila v italijansko profesionalno moštvo Vini Caldirola, kjer sta dosegla nekaj velikih uspehov. Predvsem sta bila uspešna na Dirki po Italiji leta 2001. Hempi ima pet etapnih zmag, njegov največji uspeh pa je seveda bronasta medalja na svetovnem prvenstvu leta 2001 v Lizboni. Leto kasneje je bil v Zolderju četrti, na olimpijskih igrah v Atenah pa je cestno dirko končal na 5. mestu.

1976
Rodil se je argentinski nogometaš Juan Pablo Sorin, ki se je z Villarrealom leta 2006 prebil do polfinala Lige prvakov. Med drugim je Sorin igral tudi za Lazio in Barcelona.

1992
Tik pred začetkom polfinalne tekme francoskega nogometnega pokala med Bastio in Marseillom se je zrušilo začasno stojišče stadiona na Korziki. Umrlo je 15 ljudi, več kot 700 pa je bilo ranjenih. Tekme niso odigrali, tako da je odpadel tudi finale. Monaco, ki se je edini uvrstil v finale, je brez boja postal pokalni zmagovalec.

1997
Šved Jan Ove Waldner je v finalu posameznikov na svetovnem prvenstvu v namiznem tenisu v Manchesteru premagal Belorusa Vladimirja Samsonova s 3:0 in osvojil edino zlato medaljo, ki ni šla na Kitajsko.

2002
Nogometaši Juventusa so po razburljivem razpletu osvojili 26. naslov italijanskega prvaka. Pred zadnjim krogom vodilni Inter je v gosteh izgubil z Laziem (4:2), spodrsljaj pa je izkoristil Juventus z zmago proti Udineseju (2:0).

2008
Slovenski hokejisti so tudi na svetovnem prvenstvu elitne divizije v Halifaxu izgubili proti ZDA z 1:5. Častni gol je zabil Anže Kopitar.