Maja Matevžič je uspeh kariere dosegla v Bratislavi. Foto: EPA
Maja Matevžič je uspeh kariere dosegla v Bratislavi. Foto: EPA
Dick Fosbury
Dick Fosbury je z novo tehniko zmagal v skoku v višino na olimpijskih igrah v Mexico Cityju.
Aleš Pipan
Aleš Pipan je slovenske košarkarje v Beogradu popeljal do sijajnega 5. mesta. Foto: EPA

Ljubljančanka je v finalu s 6:1 in 6:0 premagala Čehinjo Iveto Benešovo. S Henrieto Nagyovo sta slavili tudi med dvojicami. Med Slovenkami ima največ turnirskih zmag Mima Jaušovec, ki je dobila pet turnirjev (med njimi tudi Roland Garros).

1949
Rodil se je ukrajinski atlet Valerij Borzov. V dresu nekdanje Sovjetske zveze je zablestel na olimpijskih igrah leta 1972 v Münchnu. Dobil je teka na 100 in 200 metrov, kar mu je uspelo tudi leto prej na evropskem prvenstvu v Helsinkih. Porazil je favorizirane Američane, ki so se oddolžili v štafeti 4x100 m, kjer so prehiteli Sovjete. Na OI-ju v Montrealu leta 1976 je bogati zbriki dodal še dve bronasti odličji (100 m in štafeta 4x100 m). Kariero je končal leta 1979. Od leta 1991 do 1998 je bil predsednik ukrajinskega olimpijskega komiteja.

1959
Rodil se je alpski smučar Boris Strel. 3. februarja 1982 je na svetovnem prvenstvu v Schladmingu osvojil prvo slovensko medaljo na velikih tekmovanjih. V veleslalomu je bil tretji, zaostal je le za Stevom Mahrom in Ingemarjem Stenmarkom. V svetovnem pokalu je na 15. decembra 1981 v Cortini d'Ampezzo dosegel svojo edino zmago. To je bila prva slovenska zmaga v veleslalomu. Kariero je sklenil leta 1987.

1968
Ameriški atlet Dick Fosbury je na olimpijskih igrah v Mexico Cityju z novo skakalno tehniko osvojil zlato medaljo v skoku v višino. To tehniko uporabljajo vse od takrat, imenovana pa je "Fosbury Flop".

1989
Viki Grošelj je splezal na Šišo Pangmo (8.046 metrov), kar je bil njegov osmi osemtisočak in tretji v koledarskem letu. Aprila je bil namreč na Lhotseju, maja pa na Mount Everestu. Z desetimi osvojenimi osemtisočaki je rekorder med Slovenci.

2003
Aleš Pipan
je postal novi selektor slovenske košarkarske reprezentance, potem ko je odstopil Slobodan Subotič. Pipan si je za prvi cilj zadal uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2005. To mu je uspelo. Na prvenstvu v Srbiji in Črni gori je slovenska reprezenatnca dosegla največji uspeh v zgodovini. Po odličnih predstavah v predtekmovanju v dvorani Pionir je v četrtfinalu izgubila z Nemčijo. V dvoboju za 5. mesto so Slovenci premagali Hrvate in se uvrstili na svetovno prvenstvo, kjer so nato v osmini finala klonili proti Turkom. Na EP-ju 2007 v Španiji je bila Slovenija sedma in si zagotovila vozovnico za dodatni kvalifikacijski turnir za olimpijske igre, kamor pa se izbrani vrsti ni uspelo prebiti.

2007
Reprezentanca Južnoafriške republike je v finalu svetovnega prvenstva v ragbiju v Parizu premagala Anglijo s 15:6 (9:3) in drugič osvojila naslov prvakov.