Nosilci medalj v razredu laser. Od desne proti levi Vasilij Žbogar, Robert Scheidt in Andreas Geritzer. Foto: EPA
Nosilci medalj v razredu laser. Od desne proti levi Vasilij Žbogar, Robert Scheidt in Andreas Geritzer. Foto: EPA
Dwayne Wade
Dwayne Wade je v akciji tekme v zraku ujel podajo, nato pa zabil prek Primoža Brezca. Foto: Reuters

Žbogar je zadnji dan, ki ga je zaradi več štartov zaznamovala velika nervoza, jadral taktično pametno in ubranil tretje mesto. Postal je prvi slovenski jadralec z olimpijsko medaljo, s tem pa je bil pozabljen tudi nesrečni razplet v ženskem razredu 470, ko je medalja za las ušla. V laserju je zlato pričakovano osvojil Brazilec Scheidt. Na olimpijskih igrah v Pekingu je štiri leta pozneje Žbogar stopil še stopničko višje.

1964
Rodil se je švedski teniški igralec Mats Wilander. Osvojil je sedem turnirjev za grand slam. Manjka mu le zmaga v Wimbledonu. Leta 1988 je prevladoval na svetovni turneji in osvojil turnir za veliki slam v Melbournu, Parizu in New Yorku. Wilander je bil tudi vedno na čelu švedske reprezentance, ki je kar sedemkrat zapored zmagala v Davisovem pokalu. Kariero je končal leta 1996.

1999
Na sedmem svetovnem prvenstvu v atletiki sta bila v Sevilli v ospredju teka na 100 metrov. Pričakovani zmagi sta dosegla Američana Maurice Greene (9,80) in Marion Jones (10,70). V sedmeroboju je zlato osvojila Francozinja Eunice Barber.

2004
Angleški prvak Arsenal se je vpisal v angleško nogometno zgodovino, potem ko je s 5:3 premagal Middlesbrough in tako izenačil angleški rekord v zaporednih tekmah brez poraza. Na zadnjih 42 prvenstvenih srečanjih ni izgubil niti enkrat. Topničarji so v sezoni 2003/2004 na vseh 38 tekmah vknjižili najmanj remi.

2006
Košarkarji ZDA v 3. krogu svetovnega prvenstva na Japonskem Sloveniji niso dopustili nobene možnosti za presenečenje. V Saporu je bilo 114:95 za Američane. Upanje na ugoden izid je živelo le v uvodnih desetih minutah, ki so jih ZDA dobile s 30:27, Pipanovi varovanci pa so že vodili z 21:16. V nadaljevanju so Američani počasi stopnjevali ritem in zmagali z 19 točkami naskoka. Najboljši strelec pri Sloveniji je bil Sani Bečirovič z 18 točkami, pri ZDA pa Dwyane Wade z 20.

2009
Usain Bolt je na svetovnem atletskem prvenstvu v Berlinu osvojil še tretje zlato - tokrat z jamajško štafeto 4 x 100 m.