Slovenska veslača Luka Špik in Iztok Čop sta Sloveniji priveslala prvo zlato medaljo po samostojnosti leta 1991. Foto: EPA
Slovenska veslača Luka Špik in Iztok Čop sta Sloveniji priveslala prvo zlato medaljo po samostojnosti leta 1991. Foto: EPA
Rajmond Debevec
Rajmond Debevec je v Sydneyju dopolnil veliki slovenski dan. Foto: RTV SLO
Paolo Rossi
Paolo Rossi (levo) je bil zvezdnik SP-ja leta 1982 v Španiji, njegov naslednik štiri leta kasneje je bil Argentinec Diego Armando Maradona, ki je v Mehiki popeljal Argentino do naslova prvaka. Foto: EPA

Rajmond Debevec je po razočaranjih na prejšnjih štirih olimpijskih igrah v Avstraliji uresničil svoje sanje. Z malokalibrsko puško je bil nepremagljiv v trojnem položaju 3 x 40. V ležečem položaju je nastreljal 397 krogov in bil tik za najboljšimi, v stoje je pometel s konkurenco (388 krogov) in tudi v kleče je vrhunsko opravil svoje delo (392 krogov).

S 1.177 krogi je postavil nov olimpijski rekord. V finalu, kjer tekmovalci opravijo deset strelov v stoječem položaju, je bil nezgrešljiv in je na koncu prepričljivo zmagal s 1275,1 kroga.

Iztok Čop in Luka Špik sta na jezeru Penrith upravičila vlogo favoritov v dvojnem dvojcu. Vodila sta od štarta do cilja. V cilju sta imela več kot sekundo prednosti pred Norvežanoma Tuftejem in Bekkejem. Bron je pripadel Italijanoma Calabreseju in Sartoriju. To je bila za Čopa že druga olimpijska kolajna, saj je bil v Barceloni leta 1992 z Denisom Žvegljem bronast v dvojcu brez krmarja.

1945
Ustanovljeno je bilo košarkarsko moštvo New York Knickerbockers. Leta 1970 so Knicksi prvič postali prvaki Lige NBA. V nepozabnem finalu so s 4:3 ugnali LA Lakerse.

1956
Rodil se je italijanski nogometaš Paolo Rossi, ki je najbolj zablestel na svetovem prvenstvu leta 1982 v Španiji. Na prvih štirih tekmah ni dosegel zadetka, potem pa je eksplodiral na četrtfinalnem srečanju z Brazilijo. S hat-trickom je carioce poslal domov, Italijani so slavili s 3:2. V polfinalu je dosegel oba gola na tekmi proti Poljski (2:0). V velikem finalu je načel mrežo Zahodne Nemčije. Azzurri so se po zmagi s 3:1 veselili svojega tretjega in do danes zadnjega naslova svetovnih prvakov. Rossi je bil s šestimi goli prvi strelec turnirja.

1993
Na zasedanju Mednarodnega olimpijskega komiteja so za prireditelja 27. poletnih olimpijskih iger leta 2000 izbrali Sydney.

1999
Košarkarji Uniona Olimpije so na tekmi prvega kroga Evropske lige v skupini B premagali madridski Real s 73:63 (33:32). Pred 4.500 gledalci v Tivoliju sta največ točk za Olimpijo dosegla Emilio Kovačić (22) in Marko Milič (17).