Sredi tretjega niza je le malokdo pomislil na tak razplet. Foto: Reuters
Sredi tretjega niza je le malokdo pomislil na tak razplet. Foto: Reuters

Rus Daniil Medvedjev je bil brez dvoma favorit v finalu. Marsikateri strokovnjak pravi, da je trenutno najboljši igralec sveta, to velja vsaj po New Yorku, kjer je Novaku Đokoviću preprečil zgodovinski koledarski grand slam.

Sorodna novica Nadal po velikem preobratu do rekordne 21. zvezdice

V tretjem nizu je kazalo na poraz
Po dveh urah in pol finala v Melbournu je proti Rafaelu Nadalu vodil s 6:2, 7:6, 3:2, na Špančev servis pa je imel še tri vezane priložnosti (0:40), da tudi Nadalu prepreči naskok na rekordni 21. grand slam. A Nadalu je uspelo dobiti desetminutno igro, s katero je zgolj izenačil na 3:3. A to je bil začetek dolge vrnitve, res dolge vrnitve. Na koncu je namreč slavil z 2:6, 6:7, 6:4, 6:4 in 7:5. Igralca sta na igrišču prebila pet ur in 24 minut, kar je bil drugi najdaljši finale na turnirjih za grand slam v odprti dobi. Prvič v odprti dobi je zmagovalec izbrisal zaostanek v nizih z 0:2.

Prvič na vrhu lestvice grand slamov
Zdaj ima Nadal 21 najbolj čislanih teniških lovorik, njegova največja tekmeca Đoković (ne pozabimo, v Melbournu ni smel igrati) in (poškodovani) Roger Federer sta pri 20 zmagah. V spodnji animaciji preverite, kako se je ta trend premikal skozi čas (kliknite na puščico v levem kotu spodaj).

Naslov infografike: Grand slam velika trojka

Zmagal po štirih izgubljenih finalih
35-letnik z Majorke po zadnji točki ni mogel verjeti, kaj se mu je zgodilo. Prešerno se je nasmejal in pogledal proti svoji loži, kjer so ga spremljali najbližji. V Melbournu je slavil že leta 2009, ko je v svojem prvem finalu ugnal Federerja, nato je na tem prizorišču izgubil kar štiri finale, česar je spomnil tudi ob prvi izjavi, ko je čestital Medvedjevu: "Daniil, res si neverjeten igralec. Sam sem nekajkrat igral v finalu in imel možnost zmagati, pa mi ni uspelo. Prepričan sem, da boš gotovo kdaj osvojil ta turnir."

Medvedjev je sam precej zanihal v igri in pustil Nadalu, da se vrne v boj za zmago. Foto: Reuters
Medvedjev je sam precej zanihal v igri in pustil Nadalu, da se vrne v boj za zmago. Foto: Reuters

Gledalci povsem na Nadalovi strani
Nadal se je nato obrnil proti gledalcem in nadaljeval: "To je bila ena najbolj čustvenih zmag v karieri. Vesel sem, da sem jo lahko delil z vami. Ne vem, kaj naj sploh rečem. To je res neverjetno. Pred enim mesecem res nisem vedel, ali bom sploh lahko igral, danes pa imam v rokah ta pokal. Ne morem se vam dovolj zahvaliti za vso podporo, ki sem je bil deležen, to je res noro." Gledalci so bili pričakovano na strani Španca in so Rusu večkrat žvižgali.

V Melbourne se bo še vrnil
Zmagovalec se je potem še enkrat vrnil en mesec v preteklost: "Mislil sem, da bo to morda celo moj zadnji Melbourne. Zdaj imam dovolj energije, da nadaljujem. Ne morem pojasniti občutkov. Trudil se bom, da se vrnem." Nato se je zahvalil celotni ekipi in organizatorjem.

Nadalu maraton in rekord

"Doma najbrž polomljen televizor"
Medvedjev, ki je med turnirjem večkrat dražil občinstvo, za kar je "plačal" tudi s pogostimi žvižgi na svoj račun, je bil v prvi izjavi spravljiv in ni omenjal dejavnika gledalcev: "Težko govorim po porazu. Rad bi čestital Rafi. Tudi sam sem navdušen nad njegovo predstavo. Rad bi ga vprašal, ali je utrujen, ker tole je bilo res noro." Sledila je obvezna zahvala organizatorjem in članom njegove ekipe: "Rad bi se zahvalil vsem, ki ste bili ta teden z menoj. Trudili smo se, ni nam uspelo, a nove priložnosti bodo še prišle. Žene tokrat ni bilo z mano, doma imamo najbrž zdajle polomljen televizor. Če še vedno gledate, hvala za podporo, naslednjič bom skušal biti boljši."

Federer čestital večnemu tekmecu
Na Instagramu se je oglasil Federer in prijatelju čestital ob rekordni zmagi: "Iskrene čestitke, da si postal prvi igralec, ki je osvojil 21 turnirjev za grand slam. Pred nekaj meseci sva se šalila, da sva oba na berglah. Neverjetno, nikoli ne smemo podcenjevati velikega prvaka. Tvoje delo, etika, predanost in borben duh predstavljajo navdih tako meni kot nešteto drugim igralcem na svetu. Ponosen sem, da igrava v istem obdobju, da sem ti pomagal premikati meje, kar si tudi v zadnjih 18 letih počel ti meni. Prepričan sem, da je pred teboj še veliko pomembnih dosežkov, ampak zdaj najprej uživaj ob tem naslovu."

Đokovića navdušil borben duh
Na istem omrežju se je oglasil tudi Đoković: "Čestitke ob 21. grand slamu. Neverjeten dosežek. Vedno navdušuješ z borbenim duhom, tudi tokrat ti je ta prinesel zmago. Čestitam! Daniil Medvedjev je dal vse od sebe, igral je s strastjo in odločnostjo, v prihodnosti od njega lahko pričakujemo še veliko."

Nadal utrujen, a srečen