Nogomet
(7)
München
Spominska slovesnost v Münchnu na t. i. Manchesterplatzu. Foto: EPA
       Menim, da nesreča ni ustvarila Manchester Uniteda. Vsekakor je velik del zgodovine tega kluba, a ni Manchester United.       
 Harry Gregg
Razbitine letala, ki se je v Anglijo vračalo z gostovanja v Beogradu. Foto: Reuters
Bobby Charlton, ki je preživel nesrečo, je za Manchester United med letoma 1956 in 1973 na 758 uradnih tekmah dosegel 249 zadetkov. Foto: Reuters
Navijači Manchester Uniteda nikoli ne bodo pozabili generacije, imenovane "Busby babes". Foto: Reuters

Dodaj v

60 let od tragedije v Münchnu

Gregg: Nesreča ni ustvarila kluba
6. februar 2018 ob 14:44
Ljubljana - MMC RTV SLO

Danes mineva 60 let od ene največjih nesreč v svetu športa. Leta 1958 je v Münchnu v letalski nesreči umrlo osem nogometašev Manchester Uniteda.

Nesreča se je zgodila, ko so se rdeči vragi vračali z gostovanja v Beogradu, kjer je United s 5:4 premagal Crveno zvezdo in se uvrstil v polfinale Evropskega pokala.

Po urniku se je letalo ustavilo na Bavarskem, kjer so dotočili gorivo. Ob vzletu je imelo letalo številne težave, z veliko zamudo so v zimskih razmerah poskusili vzleteti še tretjič. V tem času sta stezo prekrila sneg in led, tik pred vzletom je letalo zletelo s steze in trčilo v ogrado, ki je omejevala letališče.

Poleg osmih nogometašev - sedem jih je umrlo takoj, zelo obetavni Duncan Edwards je boj za življenje zaradi hudih poškodb izgubil 15 dni pozneje - je umrlo še 15 spremljevalcev ekipe in novinarjev.

Busby in Charlton med preživelimi
Nesrečo je preživelo 21 potnikov, med njimi tudi legendarna trener Matt Busby in Bobby Charlton. Trenersko mesto ekipe je nato začasno prevzel Jimmy Murphy, ki je moral pozneje skupaj z Busbyjem na novo iz mladinskih pogonov sestaviti člansko ekipo. Ob tem mu je na pomoč priskočil Liverpool, ki je rdečim vragom iz Manchestra ponudil pet svojih nogometašev. Tudi Real Madrid je želel izjemnega napadalca Alfreda Di Stefana posoditi do konca sezone, a je Angleška nogometna zveza posojanje preprečila. Rdeči vragi so od nesreče - tedaj so bili vodilni na lestvici angleškega elitnega prvenstva - v sezoni 1957/58 dobili le en ligaški obračun, v polfinalu Evropskega pokala pa jih je s 5:2 izločil Milan.

Deset let po nesreči evropski prvaki
Veliko je bilo ugibanj, da bo po nesreči klub razpadel, a so pri Unitedu strnili vrste in tragično sezono 1957/58 vendarle končali, nato pa začeli polagati temelje za prihodnje uspehe. Zgolj deset let po nesreči v Münchnu so postali kralji Evrope, potem ko so v finalu Evropskega pokala na Wembleyju s 4:1 premagali Benfico. Busby se je po tej sezoni poslovil od menedžerskega stolčka ekipe, s katero je poleg evropskega naslova osvojil še pet naslovov angleškega prvaka, dva FA-pokala, petkrat je bil zmagovalec Charity Shielda.

Gregg: Nesreča ni ustvarila kluba
Eden izmed junakov, ki je v kaosu tistega usodnega dne pomagal preživelim, je bil vratar ekipe Harry Gregg. Za BBC je dejal, da nesreča ni definirala kluba z Old Trafforda. "Menim, da nesreča ni ustvarila Manchester Uniteda. Vsekakor je velik del zgodovine tega kluba, a to ni Manchester United. Ta klub sem spremljal v dobrih in slabih časih. Vesel sem le, da so vodilni menili, da je Harry Gregg z Windsorjove ulice 34 dovolj dober za, o čemer sem prepričan, enega najboljših nogometnih klubov na svetu," je pred 60. obletnico nesreče dejal 85-letni Severni Irec.

Tako kot vsako leto bodo tudi letos na Old Traffordu ob 14.45 po tamkajšnjem času izpeljali spominsko slovesnost, ob 15.04, v času nesreče, pa z minuto tišine.

Mitja Lisjak
Prijavi napako
Komentarji
slivnica
# 06.02.2018 ob 15:24
važn da mate na teletekstu pod to novico napisan:
Od 38 potnikov jih je 23 umrlo, 21 pa preživelo.
Nism najboljš matematik, ampak neki ne gre skupi.
slovenc pa pol
# 06.02.2018 ob 16:58
Slava jim...od takrat sta s kraljevim klubom pobratena...
okram23
# 06.02.2018 ob 15:34
Slivnica

Prav maš!
stewie
# 06.02.2018 ob 15:21
Ubogi Šekularac, ki si po pisanju RTS-a nikoli ni odpustil, da ni pri izidu 3-3 dosegel vodilnega zadetka, ne bi prišlo do podaljškov, ampak bi se 3 dni kasneje v Italiji igrala odločilna tekma. Vsi igralci od Man U pa bi ostali živi.
Gerold III
# 09.02.2018 ob 06:34
Umrli ob isti uri kot Tito.
Beara
# 06.02.2018 ob 15:48
6 posadke - 2 mrtva
38 potnikov - 21 mrtvih
44 skupaj na avionu - 23 mrtvih
(aviation safety network)
kohar38
# 06.02.2018 ob 16:23
preveč obujamo slavne
Kazalo