Nogometaši Ajaxa se veselijo visoke zmage nad Lyonom. Klub iz nizozemske prestolnice igra v polfinalu evropskega pokalnega tekmovanja prvič po letu 1997. Foto: Reuters
Nogometaši Ajaxa se veselijo visoke zmage nad Lyonom. Klub iz nizozemske prestolnice igra v polfinalu evropskega pokalnega tekmovanja prvič po letu 1997. Foto: Reuters
Bertrand Traore
Bertrand Traore je bil prvo ime srečanja z dvema zadetkoma. Foto: Reuters
Mathieu Valbuena
Mathieu Valbuena je zadel edini zadetek za gostujočo ekipo na AmsterdamAreni. Foto: Reuters
Nogometaši Lyona
Nogometaše Lyona čaka na povratnem polfinalnem srečanju, ki bo 11. maja, veliko dela, če se želijo uvrstiti v zaključni del Evropske lige. Foto: Reuters

Nizozemska ekipa se je znesla nad francoskim prvoligašem, ki mu nikakor ni uspelo razviti želene igre, v edino tolažbo mu je doseženi zadetek v gosteh. Vseeno morajo nogometaši v Lyonu doseči vsaj tri zadetke, če želijo še upati na preboj v veliki finale.

Traore prebil led
Gostitelji so povedli v 25. minuti, ko je z glavo zadel Bertrand Traore. Ta je izkoristil natančen predložek s prostega strela, ki ga je v kazenski prostor poslal Hakim Ziyech. Vodstvo je po dobre pol ure igre podvojil Kasper Dolberg. Ta je izkoristil nespretno izbijanje žoge gostujočega vratarja Anthonyja Lopesa in lepo Traorejevo podajo z glavo, ki ga je poslala v ogenj. Dolberg je z diagonalnim strelom rutinirano zatresel mrežo. Z izidom 2:0 sta ekipi tudi odšli na odmor.

Žoga po Younesovem strelu vendarle čez črto
Domači navijači v drugem polčasu niso dolgo čakali na novi zadetek, že v 4. minuti nadaljevanja jih je razveselil Amin Younes. Ta si je v kazenskem prostoru po lepi globinski podaji pripravil prostor za strel in že premagal Lopesa. Gostje so sicer žogo izbili na golovi črti, a je glavni sodnik Gianluca Rocchi zadetek priznal, žoga je prečkala golovo črto. 3:0. Sledil je nalet Lyona, v katerem je za lep zadetek poskrbel Mathieu Valbuena. Hip zatem bi lahko Nabil Fekir zaostanek svoje ekipe znižal na -1, ko se je srečal iz oči v oči z domačim vratarjem Andrejem Onano, a je ta dvoboj dobil.

Traore je nato še enkrat poskrbel za val navdušenja na tribunah amsterdamske Arene - kmalu jo bodo sicer poimenovali po Johannu Cruyfu -, v 71. minuti je po Ziyechevem predložku z leve strani podstavil nogo in zadel za končnih 4:1.

Evropska liga, polfinale, prvi tekmi:

AJAX - LYON 4:1 (2:0)
Traore 25., 71., Dolberg 34., Younes 49.; Valbuena 66.

Ajax: Onana, Tete, Sanchez, De Ligt, Riedewald, Klaassen, Schoene (71./van de Beek), Ziyech, Traore, Dolberg (88./Neres), Younes (79./Kluivert).

Lyon: Lopes, Jallet (69./Rafael), N'Koulou, Diakhaby, Morel, Tousart (58./Ghezzal), Gonalons, Cornet (76./Lacazette), Tolisso, Valbuena, Fekir.

Sodnik: Gianluca Rocchi (Italija)


Četrtek ob 21.05:
CELTA VIGO - MANCHESTER UNITED

Povratni tekmi bosta 11. maja ob 21.05. Finale bo 24. maja v Stockholmu.