Mikel Arteta je odločil derbi na Emiratesu in napravil levjo uslugo Manchester Unitedu, pri katerem že hladijo šampanjec. Foto: EPA
Mikel Arteta je odločil derbi na Emiratesu in napravil levjo uslugo Manchester Unitedu, pri katerem že hladijo šampanjec. Foto: EPA
Mikel Arteta
Trenutek, ko je Arsenal v vodstvo popeljal nekdanji vezist Evertona. Foto: EPA
Mario Balotelli
Mario Balotelli je bil izključen v 90. minuti srečanja, a je imel srečo, da kartona rdeče barve ni zagledal že v prvi polovici prvega polčasa. Foto: Reuters
Navijač Man Cityja.
Mladi navijač Manchester Cityja zagotovo ne more biti zadovoljen z bledo predstavo svojih ljubljencev, ki so v zadnjih tednih najverjetneje zapravili naslov prvaka. Rdeči vragi do konca prvenstva (na sporedu je še šest krogov) najbrž ne bodo zapravili osmih točk prednosti. Foto: EPA
Nogometaši QPR-ja
Nogometaši QPR-ja v 14. minuti niso mogli verjeti, da je glavni sodnik Lee Mason Manchester Unitedu dosodil 11-metrovko, nato pa izključil še Shauna Derryja. Foto: Reuters
Wayne Rooney
Napadalec Manchester Uniteda Wayne Rooney je z bele točke svojo ekipo popeljal v vodstvo. Foto: Reuters
Branislav Ivanović
Takole se je izjemno pomembnega zadetka Juana Mate v 92. minuti srečanja na Stamford Bridgeu razveselil strelec prvega zadetka proti Wiganu (2:1) Branislav Ivanović. Foto: Reuters
Juan Mata
Juan Mata se s soigralci še bori za mesta, ki vodijo v Ligo prvakov. Foto: EPA
Luis Suarez
Luis Suarez je obrambi Aston Ville neprestano povzročal preglavice, v 82. minuti pa mu je le uspelo izenačiti izid in svoji ekipi priboriti točko. Foto: Reuters
Papiss Cisse
Papiss Cisse od prihoda v Anglijo igra naravnost fantastično. Z dvema zadetkoma je tokrat potopil Swansea City (0:2). Foto: Reuters

32. krog angleškega prvenstva je bil prežet s sodniškimi napakami. Angleški sodniki že tako ali tako ne slovijo kot dobri delivci pravice, a tokrat so si enostavno privoščili preveč. Že na sobotni tekmi na Stamford Bridgeu so gostitelji vodilni zadetek dosegli iz domnevnega prepovedanega položaja, na Anfieldu je Michael Oliver spregledal najmanj tri 11-metrovke (dve za Liverpool, eno za Aston Villo), slabo sojenje pa se je nadaljevalo tudi v nedeljo, ko je Lee Mason Manchester Unitedu podaril kazenski strel in za nameček še izključil branilca QPR-ja Shauna Derryja. Z Loftus Roada so že sporočili, da se bodo na Derryjevo izključitev pritožili.

Na derbiju med Arsenalom in Man Cityjem bi moral glavni sodnik Martin Atkinson že v 19. minuti zaradi zverinskega štarta nad Alexom Songom Maria Balotellija predčasno poslati pod prho, a ni dosodil niti prekrška. Italijan je po dveh grdih prekrških, zrelih za izključitev, polčas končal le z rumenim kartonom.

Balotelli nekaznovan za zverinski štart
Arsenal je derbi na Emiratesu začel veliko bolje. Topničarji so nasprotnika hitro potisnili na njegovo polovico, neprestano so pletli mrežo okoli Cityjevega kazenskega prostora, v 14. minuti pa so si pripravili tudi prvo resnejšo priložnost, ko je nevaren strel Robina van Persieja na golovi črti izbil kar soigralec Thomas Vermaelen. Kmalu zatem je navijače na Emiratesu razburil Balotelli, ki je s podplatom štartal pod Songovim kolenom, ga podrl na tla, a za grd prekršek ni prejel niti rumenega kartona. V 38. minuti je italijanski 'enfant terrible' s podplatom na tla podrl še Bacaryja Sagnaja, le da je tokrat za prekršek prejel karton rumene barve.

Sinjemodri so bili v prvem polčasu sila povprečni, večji del prvega dela so se zgolj branili, napadi so bili redki, še najresneje je v 35. minuti iz protinapada zapretil prav Balotelli, a je pozoren Wojciech Szczesny žogo pravočasno izbil.

City v uvodnih minutah nadaljevanja boljši
V nadaljevanju so se gostje z Etihada nekoliko zbrali, na sredini igrišča so zaigrali bolj organizirano, priigrali so si tudi nekaj polpriložnosti. Najlepšo je v 52. minuti po predložku Samirja Nasrija z glavo zapravil Sergio Aguero, ki je Szczesnega prisilil v fantastično obrambo. Sredi drugega polčasa je začelo na Emiratesu močno deževati, po dobri uri igre pa je s podplatom v gleženj Garetha Barryja na tla pospravil še Laurent Koscielny in prejel rumeni karton, čeprav bi moral biti po mnenju Roberta Mancinija izključen.

Pozornost je nato v napadu Arsenala požel van Persie, ki je v 61. minuti z glavo žogo poslal v vratnico, devet minut pozneje pa je dosegel tudi zadetek, a ga je stranski sodnik zaradi prepovedanega položaja razveljavil.

Arteta odločil prvaka?
Najbrž najlepšo priložnost so v 76. minuti zapravili gostitelji, ki so pred vrati Joeja Harta zgrešili zares nemogoče. Po odbitem strelu Thea Walcotta je iz neposredne bližine najprej zgrešil Vermaelen, nato pa je za las mimo leve vratarjeve vratnice z enega metra žogo poslal še Benayoun. Igra v napadu Cityja nikakor ni stekla, pomagal ni niti prihod Carlosa Teveza, ki je v 84. minuti zamenjal Aguera. V 87. minuti je nato sledil trenutek odločitve - z razdalje je sprožil Mikel Arteta, ki je s strelom ob bližnji vratnici premagal nemočnega Harta in najverjetneje že odločil naslov angleškega prvaka. Slab Cityjev dan je s še drugim rumenim kartonom in izključitvijo v 90. minuti zaokrožil Balotelli.

Masonova 11-metrovka buri duhove
Nogometaši Manchester Uniteda so v 32. krogu doma z 2:0 odpravili Queens Park Rangerse, ki so večji del tekme igrali z igralcem manj. Že v 14. minuti srečanja na Old Traffordu je glavni sodnik Lee Mason poskrbel za ogorčenje na klopi Queens Park Rangersov, ko je s svojim pomočnikom dosodil najstrožjo kazen v korist gostiteljev, čeprav je bil Ashley Young, nad katerim je Shaun Derry storil domnevni prekršek, v prepovedanem položaju. Za nameček je Mason vezista QPR-ja še izključil, z bele točke pa je bil natančen Wayne Rooney. Young je od začetka sezone 2010/11 priboril več 11-metrovk kot kateri koli igralec v Premier ligi.

Scholes potrdil zmagovalca
Večji del tekme so rdeči vragi pritiskali na obrambo Londončanov, ves čas pletli mrežo okoli njihovega kazenskega prostora, dokončno pa je zmagovalca v 68. minuti s strelom z roba kazenskega prostora odločil veteran Paul Scholes. Ta je zadnje štiri zadetke v Premier ligi zunaj kazenskega prostora dosegel prav proti londonskim ekipam (dvakrat proti Fulhamu in po enkrat proti West Ham Unitedu ter QPR-ju).

Mata zadel za pomembne tri točke
Slast zmage so okusili tudi nogometaši Chelseaja, ki so na Stamford Bridgeu z 2:1 ugnali trdoživ Wigan Athletic. Londončani so bili precej boljši nasprotnik, v prvem polčasu so ves čas pritiskali na vrata Alija Al Habsija, ki je s fantastičnimi obrambami po strelih Garyja Cahilla, Didierja Drogbaja in Juana Mate obdržal svojo mrežo nedotaknjeno. Zadetek je nato vendarle padel po dobri uri igre, ko je gostujočo klop razjezil stranski sodnik, ki ni dosodil prepovedanega položaja ob Matovi podaji strelcu Branislavu Ivanoviću. Srbski branilec je Al Habsija ugnal iz neposredne bližine. Gostje se kljub temu niso dali, v 81. minuti so izid poravnali. Z razdalje je vratarja Petra Čecha z izvrstnim strelom premagal Mohamed Diame.

Ko je že kazalo na delitev točk, je navijače modrih z zmagovitim zadetkom razveselil Mata. Španski reprezentant je žogo le zbezal v mrežo, potem ko je rojak Fernando Torres z volejem zatresel vratnico.

Na Anfieldu brez zmagovalca
V Liverpoolu so petkratni evropski prvaki remizirali z Aston Villo. Gostje iz Birminghama so povedli v 10. minuti, ko je z izvrstnim strelom pod prečko vratarja Alexandra Donija, ki je vknjižil krstni nastop v dresu Liverpoola, premagal Chris Herd. Liverpoolčani so bili boljši tekmec, veliko pripomb pa so imeli tudi nad sojenjem glavnega sodnika Michaela Oliverja, ki bi lahko kar trikrat pokazal na belo točko v korist rdečih. Gostitelji, ki so trikrat stresli okvir vrat (letos so vratnico ali prečko zatresli že 28-krat, kar je devet strelov več kot katera koli ekipa v Premier ligi), so izid le izenačili. V 82. minuti je iz neposredne bližine z glavo žogo za hrbet Shaya Givna poslal Luis Suárez.

32. krog

ARSENAL - MANCHESTER CITY 1:0 (0:0)
Arteta 87.
RK: Balotelli 90./Man City

Arsenal: Szczesny, Vermaelen, Koscielny, Gibbs (56./Santos), Sagna, Song, Arteta, Rosicky, Benayoun (79./Ramsey), van Persie, Walcott (85./Oxlade-Chamberlain).

Man City: Hart, Lescott, Kompany, Clichy, Zabaleta, Barry, Y. Toure (17./Pizarro), Nasri (79./Kolarov), Milner, Balotelli, Aguero (84./Tevez).

Sodnik: Martin Atkinson


MANCHESTER UNITED - QPR 2:0 (1:0)
Rooney 15./11-m, Scholes 68.
RK: Derry 14./QPR

Man Utd: De Gea, Ferdinand, Evans, Evra, R. da Silva (74./Jones), Carrick, Scholes (74./Cleverley), Young (62./Giggs), Valencia, Welbeck, Rooney.

QPR: Kenny, Hill, Ferdinand, Taiwo, Onuoha, Diakite (71./Wright-Phillips), Derry, Buzsaky, Taarabt (71./Smith), Mackie, Bothroyd (81./Campbell).

Sodnik: Lee Mason


CHELSEA - WIGAN 2:1 (0:0)
Ivanović 62., Mata 92.; Diame 83.

Chelsea: Čech, Luiz, Cahill, Bertrand, Ivanović, Meireles, Essien (74./Mikel), Malouda (59./Torres), Sturridge (83./Kalou), Drogba, Mata.

Wigan Athletic: Al Habsi, Caldwell, Figueroa, Alcaraz, Beausejour (71./Watson), Boyce, McArthur (71./Diame), McCarthy, Maloney, Moses, Di Santo (80./Sammon).

Sodnik: Michael Jones


LIVERPOOL - ASTON VILLA 1:1 (0:1)
Suarez 82.; Herd 10.

Liverpool: Doni, Škrtel, Carragher, Enrique (76./Agger), Flanagan, Shelvey (65./Bellamy), Henderson, Downing (65./Carroll), Kuyt, Suarez, Gerrard.

Aston Villa: Given, Baker, Collins, Lichaj, Hutton, Herd (73./Weimann), Ireland, Warnock, Bannan (86./Carruthers), Agbonlahor, Heskey (58./Gardner).

Sodnik: Michael Oliver


BOLTON - FULHAM 0:3 (0:2)
Dempsey 30., 45., Diarra 80.

NORWICH - EVERTON 2:2 (1:1)
Howson 39., Holt 77.; Jelavić 22., 61.

WEST BROMWICH - BLACKBURN 3:0 (1:0)
Olsson 7./ag, Fortune 69., Ridgewell 85.

SUNDERLAND - TOTTENHAM 0:0

STOKE CITY - WOLVERHAMPTON 2:1 (1:1)
Huth 37., Crouch 61.; Knightly 26.

SWANSEA - NEWCASTLE 0:2 (0:1)
Cisse 5., 69.
Harisa Vučkića ni bilo v postavi Newcastla.

Lestvica:
MANCHESTER UNITED 32 25 4 3 78:27 79
MANCHESTER CITY 32 22 5 5 75:27 71
ARSENAL 32 19 4 9 63:41 61
TOTTENHAM 32 17 8 7 56:36 59
CHELSEA 32 16 8 8 55:37 56
NEWCASTLE 32 16 8 8 48:42 56
EVERTON 32 12 8 12 34:34 44
LIVERPOOL 32 11 10 11 37:34 43
FULHAM 32 11 9 12 42:42 42
SUNDERLAND 32 11 9 12 42:37 42
STOKE CITY 32 11 8 13 31:44 41
NORWICH 32 10 10 12 44:51 40
WEST BROMWICH A. 32 11 6 15 39:43 39
SWANSEA 32 10 9 13 35:41 39
ASTON VILLA 31 7 13 11 34:43 34
BOLTON 31 9 2 20 36:63 29
BLACKBURN 32 7 7 18 43:67 28
QUEENS PARK RANG. 32 7 7 18 35:56 28
WIGAN 32 6 10 16 30:57 28
WOLVERHAMPTON 32 5 7 20 34:70 22