Matjaž Kek ima v primerjavi septembrom in oktobrom tokrat na voljo tudi Josipa Iličića. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek ima v primerjavi septembrom in oktobrom tokrat na voljo tudi Josipa Iličića. Foto: www.alesfevzer.com

Dvoboj bo priprava na zadnji tekmi Lige narodov proti Kosovu in Grčiji, ko bodo Slovenci branili vodstvo v skupini 3 lige C, ki so si ga priigrali z uspešnim oktobrskim ciklusom, ko so v gosteh premagali Kosovo (0:1) in Moldavijo (0:4).

Z Azerbajdžanom (114. mesto na lestvici Fife) se Slovenija (62.) še ni merila, bo pa gotovo zahtevnejši "prijateljski" tekmec, kot je bil prejšnji mesec San Marino. Tudi Azerbajdžan igra v ligi C Lige narodov, v skupini 1 zaseda tretje mesto za Luksemburgom in Črno goro ter pred Ciprom.

"Azerbajdžan je ekipa z značajem, fizično močna, s svojim načinom igranja. Gotovo nam bodo v določenih trenutkih dali po gležnjih, kar je dobro. Dokler sem jaz selektor, bo rezultat vedno pomemben, tudi jutri. V tem ciklu so močni tekmeci, bomo pa na sredni tekmi dali nekaj priložnosti tistim, ki imajo manjšo minutažo ali so z nami prvič. Zagotovo bo nekaj prostora za kakšnega debitanta," je na spletni novinarski konferenci dejal Kek, ki je kar malce neobičajno zanj razkril "skoraj pol začetne postave", kot se je sam pošalil.

Oktobrski junak Vučkić v torek ni treniral

Nekaj težav ima tudi Vučkić

"Mogočih bo šest menjav. Izhajamo iz tega, da bomo predstavili tako Kenana Bajrića (ta je dobil vpoklic po poškodbi Nemanje Mitrovića, op. a.) kot Adama Gnezdo Čerina. Prav tako bosta igrala povratnika Josip Iličić in Tim Matavž, ker hočem videti, kaj to pomeni, kako se lahko čim prej povežejo z igralci, ki so oktobra odigrali dve dobri, simpatični tekmi proti Kosovu in Moldaviji. V vratih bo Vid Belec," je pojasnil Kek.

"V teh časih je pomembno vsako druženje, vsak trening, vsaka tekma. Zelo pomembno bo razširiti bazo, dobiti kakšno novo ime, dobiti prepotrebno samozavest z zmagami in dobrimi igrami pred novimi kvalifikacijami za veliko tekmovanje. Za zdaj sem bolj ali manj zadovoljen, imamo pa še ogromno prostora za napredek. Že jutri upam, da bomo naredili še korak naprej in ne bomo ostali na mestu," je še dodal in razkril, da imata nekaj težav s poškodbami Jon Gorenc Stanković (koleno) in tudi Haris Vučkić, ki v torek ni treniral. Vsaj prvega zagotovo ne bo v sredo na tekmi.

De Biasi: Želim si dobro podobo v zgodovinskem trenutku za Azerbajdžan

Matavž na zbor prišel s petimi zadetki

Zato pa bo po enem letu reprezentančni dres znova oblekel Matavž, ki se je poleti iz Nizozemske preselil v Združene arabske emirate. Za trenutno četrtouvrščeno moštvo tamkajšnjega prvenstva Al Wahdo je v uvodnih petih krogih dosegel pet zadetkov in si deli drugo mesto na lestvici strelcev.

"Za zdaj mi gre v redu, igram redno in dosegam zadetke. Sem v dobri formi. Lepo je biti spet po dolgem času v reprezentanci. Ta cikel želimo začeti z zmago, da gremo samozavestno še v zadnji dve tekmi," je povedal izkušeni napadalec, ki ima močno konkurenco na svojem položaju. Oktobra je v izbrani vrsti blestel Vučkić, v klubu v zadnjem času dobro igra Andraž Šporar. "Večja kot je konkurenca, bolje je za reprezentanco. To so sladke skrbi za selektorja," meni Matavž.

LIGA NARODOV, liga C, skupina 3

Nedelja ob 20.45:
SLOVENIJA – KOSOVO
MOLDAVIJA – GRČIJA

Sreda, 18. novembra, ob 20.45:
GRČIJA – SLOVENIJA
KOSOVO – MOLDAVIJA

Lestvica:                          
SLOVENIJA          4  3 1 0  6:0 10
GRČIJA             4  2 2 0  4:1  8
KOSOVO             4  0 2 2  2:4  2
MOLDAVIJA          4  0 1 3  1:8  1

Spodaj si lahko ogledate posnetek celotne novinarske konference.