Slovenska nogometna reprezentanca se na treningih v Šiški pripravlja na prijateljsko tekmo v sredo z Azerbajdžanom, ki se bo ob 20.45 igrala v Stožicah v Ljubljani, ogledate pa si jo lahko v prenosu na Televiziji Slovenija in MMC-ju. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenska nogometna reprezentanca se na treningih v Šiški pripravlja na prijateljsko tekmo v sredo z Azerbajdžanom, ki se bo ob 20.45 igrala v Stožicah v Ljubljani, ogledate pa si jo lahko v prenosu na Televiziji Slovenija in MMC-ju. Foto: www.alesfevzer.com

Kranjčan je odigral pet zaporednih tekem Atalante – resda je zadnji dve zdaj izpustil, toda pri 32 letih ostaja gonilna sila slovenske reprezentance. Igra se gradi prek njega, on ustvari največ nevarnih priložnostih za soigralce.

Vučkić v torek ni treniral

Bohar in Lovrić blestita v klubih
Vprašanje je, kdo bo naredil prostor za Josipa Iličića v prvi postavi. Slovenija je bila oktobra spodbudna, dobro je igrala napadalna četverica. Haris Vučkić je bil v špici, za njim pa Damjan Bohar, Benjamin Verbič in novinec Sandi Lovrić. Če upoštevamo samo minutažo v klubih – v tej četverici najbolj visita Vučkić in Verbič.

Haris Vučkić je oktobra dosegel svoj reprezentančni prvenec, potem pa zabil še štiri gole, pri Zaragozi pa je izgubil mesto v prvi postavi. Na zadnjih dveh tekmah ni igral, na prejšnji dveh skupaj le 20 minut. Zaragoza se išče v drugi španski ligi. V zadnjih sedmih tekmah ni zmagala.

Benjamin Verbič je bil nekaj časa na stranskem tiru v Kijevu, v zadnjih dneh pa začel dve od treh tekem Dinama. Precej bolj stanovitno igrata Damjan Bohar pri Osijeku, ki je drugi v hrvaški ligi, in Sandi Lovrić pri vodilnem Luganu v švicarski ligi.

Sorodna novica Zajc ve, od kod preti nevarnost v napadu
Pred slovensko reprezentanco tri tekme

Zajc okužbo prestal brez simptomov in težav
Selektorju Matjažu Keku v napadalnem delu ekipe ne manjka dodatnih adutov – med njimi je tudi član Genoe Miha Zajc. Zajc je oktobra manjkal, ker je njegov klub doživel izbruh covida. Večina igralcev je zbolela, pozitiven izvid testa pa je imel tudi Šempetrc.

"Na srečo nisem imel nobenih znakov okužbe. Bil sem ves čas doma, pri čemer sem se dobro počutil in tudi doma treniral. Vsekakor se po 14 dneh ni preprosto vrniti, vseeno trening doma ni primerljiv s skupnim treningom. A zdaj sem že dobra dva tedna v polnem pogonu," je svoj primer okužbe s koronavirusom opisal Zajc.

26-letnik pravi, da je moštvo skromneje igralo v zadnjih tednih zaradi tega. Sicer se dobro počuti v novem okolju. Poleti je prestopil iz Fenerbahčeja, kjer se ni naigral, v Italiji pa se je doslej dobro počutil, navsezadnje si je po zaslugi odličnih predstav v dresu Empolija zagotovil prestop k turškemu velikanu.

Tudi Črnigoj po letu dni znova med najboljšimi
Ni pa edini primorski nogometaš, ki je odšel iz svojega kluba in prestopil v Italijo, da bi več igral. To velja tudi za Domna Črnigoja, ki je bil lani eden džokerjev slovenske reprezentance. V pretekli sezoni je bil pri Lovrićevem Luganu na stranskem tiru, nazadnje je igral decembra, poleti pa je postal novi član Venezie, kjer je v Serie B odigral vseh šest ligaških tekem v tej sezoni.

"Zdaj sem zadovoljen s klubskim statusom. Igram in se vračam v formo, ki sem jo imel pred tistim dolgim obdobjem neigranja. V novem klubu so me dobro sprejeli, imamo tudi tekmovalne ambicije. Za zdaj gre vse, tako kot mora. Vsakič je lepo prejeti reprezentančni vpoklic in zdaj po enem letu sem znova tu," se vrnitve v izbrano vrsto veseli 24-letni Škofjot.

Kek napovedal, da bo proti Azerbajdžanu igral tudi Iličić

Mamljiva nagrada – zmaga v skupini
Slovenija bo po prijateljski tekmi z Azerbajdžanom v sredo (prenos na TV SLO 2) igrala proti Kosovu in v Grčiji – želi pa osvojiti prvo mesto v skupini – in si s tem zagotoviti napredovanje v ligo B.

Slovenija si s prvim mestom ne bi zagotovila le napredovanja v ligo B in boljšega izhodišča v naslednji izvedbi Lige narodov, s tem bi tudi ohranila možnosti za preboj v dodatne kvalifikacije svetovnega prvenstva 2022. Iz Lige narodov se bosta zgolj dve ekipi prebili v dodatne kvalifikacije za Katar 2022, ti dve mesti pa bosta na voljo le zmagovalcem skupin.