Italijani imajo v kvalifikacijah za EP gol razliko 15:1. Proti Ferskim otokom so slavili sicer z 1:0, ob tem da so gostitelji zadeli vratnico in prečko. Foto: EPA
Italijani imajo v kvalifikacijah za EP gol razliko 15:1. Proti Ferskim otokom so slavili sicer z 1:0, ob tem da so gostitelji zadeli vratnico in prečko. Foto: EPA
Mario Balotelli in Cesare Prandelli
Mario Balotelli se je zaradi muhavosti spet znašel na tapeti italijanskih medijev. Na petkovi tekmi proti Ferskim otokom je bil med rezervisti, čas pa si je krajšal kar z iPadom. Ko ga je Prandelli poslal na ogrevanje, je bil popolnoma nezainteresiran, na koncu pa je vendarle dobil šest minut. Foto: Reuters
Marca v Stožicah so bili Italijani veliko boljši tekmec. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Samir Handanović
Zaradi rumenih kartonov ne bo smel igrati Samir Handanović, ki ga bo v vratih zamenjal njegov bratranec Jasmin Handanović. Foto: MMC RTV SLO

Čeprav so v skupini prepričljivo prvi, selektor Cesare Prandelli ni preveč zadovoljen s prikazanim. Italijani so se v petek na Ferskih otokih mučili z gostitelji, sicer zmagali z 1:0, a mnogi reprezentanti v modrih dresih so delovali nepripravljeni, bržčas tudi zaradi dejstva, da zaradi stavke še niso začeli domačega prvenstva.

Potrebujejo le še dve točki na treh tekmah
"Večeri, kot je bil petkov - ti pokažejo, kakšne napake počneš in kakšne so tvoje omejitve. Še vedno nismo trdna, prava ekipa," je kritičen Prandelli, pa čeprav Italijani za zagotovitev prvega mesta potrebujejo le še dve točki z naslednjih treh tekem (Slovenija, Srbija v gosteh, Severna Irska).

Do zdaj prejeli le en zadetek
Prandelli je mesto selektorja prevzel pred dobrim letom po sramotnem izpadu Italijanov po prvem delu svetovnega prvenstva v Južnoafriški republiki. V tem času je osvežil ekipo in z njo začel pridno nabirati točke, celo tako zelo pridno, da je prvi italijanski selektor v zgodovini z 19 točkami s sedmih tekem v kvalifikacijah za EP. Za povrh so naslednji tekmeci Slovenije v teh kvalifikacijah dobili le en zadetek (Estonija), najmanj med vsemi reprezentancami. "Ne smemo se preveč zanašati na to, da smo prejeli le en gol, saj lahko tudi v torek dobimo kakšen zadetek," pravi Prandelli, ki je po upokojitvi Fabia Cannavara mesti srednjih branilcev zaupal Giorgiu Chielliniju in Andrei Ranocchii.

Težave z doseganjem golov
Bolj kot obramba Prandellija skrbi napad, ki ob zgodnjem zadetku Antonia Cassana, na Ferskih otokih ni blestel. "Nikoli še nismo igrali proti ekipi, ki bi imela 10 igralcev v 36 metrih pred svojim golom. To se nam dogaja le, kadar naši prvoligaški klubi ob četrtkih igrajo proti amaterskim ekipam. Kaj se bo zgodilo, če se znajdemo v zaostanku in moramo nato iskati preobrat proti boljši ekipi, ki se zapre po vodstvu?" se sprašuje Prandelli in dodaja: "V kazenski prostor smo prišli šestkrat in podali žogo. V takšnem trenutku moraš streljati, ne pa se predati."

Slovenija brez Samirja Handanovića
Italijani, sedmi na lestvici Fife, so Slovenijo (23.) na prvi medsebojni tekmi v teh kvalifikacijah premagali v Stožicah z zadetkom Thiaga Motte in bili veliko boljši tekmec. Ob dejstvu, da niti Slovencem napad nikakor ne steče, za nameček pa v Firencah v vratih ne bo kaznovanega prvega vratarja Samirja Handanovića, se Italijanom vendarle ne morejo preveč tresti hlače.

Prandelli ne bo veliko menjal
Naši zahodni sosedi so tekmo proti Ferskim otokom začeli s postavo Gianluigi Buffon, Christian Maggio, Chiellini, Ranocchia, Domenico Criscito, Daniele De Rossi, Motta, Ricardo Montolivo, Andrea Pirlo, Giuseppe Rossi in Cassano. V igro pa so pozneje vstopili še Alberto Aquilani, Mario Balotelli in Giampaolo Pazzini. Za torkovo tekmo naj bi Prandelli računal na večino istih igralcev, le na bočnih branilskih položajih bi lahko začela Mattia Cassani in Federico Balzaretti namesto Maggia in Criscita.

Vstopnice se slabo prodajajo
Iz Italije sicer prihajajo vesti o ne preveč dobri prodaji vstopnic za tekmo s Slovenijo, do nedelje naj bi jih prodali vsega pet tisoč. Po drugi strani pa je takšen odziv navijačev v Firencah kar nekako pričakovan, saj izbrana vrsta v tem mestu od leta 1993 ni bila preveč priljubljena.

Takrat so italijanski navijači na prijateljski tekmi z Mehiko nase poveznili sombrere in navijali proti svoji ekipi. Vzroki? Nekatere odločitve italijanske zveze, ki niso bile po godu navijačem Fiorentine, prodaja Roberta Baggia Juventusu in tradicionalno velik delež Juventusovih igralcev v izbrani vrsti. Velja omeniti, da jih tudi tokrat največ (pet) prihaja prav iz vrst torinskega kluba.

Za Slovenijo štejejo le tri točke
Slovenija je po presenetljivem porazu v Stožicah proti Estoniji v nezavidljivem položaju. V Firencah tako rekoč šteje le zmaga, če želijo Slovenci še konkurirati za drugo mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije. "Možnosti so majhne, zares majhne," se zaveda tudi slovenski selektor Matjaž Kek.

Spletnega prenosa ne bo
Prenos tekme Italija - Slovenija si boste lahko ob 20.45 ogledali v neposrednem prenosu na Televiziji Slovenija. Spletnega prenosa ne bo.

Torek ob 20.45:
ITALIJA - SLOVENIJA (Firence)
Ob 20.30:
ESTONIJA - SEVERNA IRSKA
SRBIJA - FERSKI OTOKI

Lestvica:                           
ITALIJA            7  6 1 0 15:1  19
SLOVENIJA          8  3 2 3 10:6  11
SRBIJA             7  3 2 2  9:9  11
ESTONIJA           8  3 1 4  9:12 10
SEVERNA IRSKA      7  2 3 2  7:4   9
FERSKI OTOKI       9  1 1 7  5:23  4