Če bo Jan Oblak dokazal, da je res prosti igralec, mu dobrih ponudb bržkone ne bo manjkalo. Foto: EPA
Če bo Jan Oblak dokazal, da je res prosti igralec, mu dobrih ponudb bržkone ne bo manjkalo. Foto: EPA
Jan Oblak (Rio Ave) na tekmi proti matičnem klubu Benfici
Jan Oblak očitno ne bo nikoli zaigral za Benfico, kjer so mu za letos napovedovali novo posojo. Foto: Reuters
Vid Belec
Oblak ima pri 20 letih za seboj že 84 članskih tekem, Vid Belec pa je do 23. leta zaigral le na 57 pravih članskih tekmah. Foto: EPA

Izjemno nadarjeni nogometni vratar se s 1. julijem sploh še ni pojavil na pripravah oz. v prostorih lizbonskega kluba, ki je zdaj uradno sprožil disciplinski postopek. A obstaja upravičen dvom, ali je Jan Oblak sploh še član Benfice, saj Škofjeločanov tabor trdi, da se mu je s 30. junijem iztekla pogodba, medtem ko "orli" zatrjujejo, da ga pogodba veže vse do leta 2016.

"On je prost, pogodbo je podpisal kot mladoletnik in zdaj ne velja več, saj se je iztekla s preteklo sezono," je za portugalski športni dnevnik Record zatrdil Oblakov menedžer Miha Mlakar in se pri tem skliceval na pravila tako Fife kot portugalske nogometne zveze.

Ali je bilo l. 2011 podpisano podaljšanje?
Oblak je kot čudežni vratar pri 17 letih zablestel v dresu Olimpije. Visokorasli čuvaj mreže je hitro pritegnil pozornost evropskih klubov in poleti 2010 je za takrat rekordnih 1,7 milijona evrov prestopil k Bencifi. Zdaj Oblakov tabor izpostavlja dejstvo, da kot mladoletnik po Fifinih pravilih ni mogel skleniti pogodbe, daljše od 3 let, zaradi česar se mu je zdaj iztekla veljavna pogodba. Benfica nasprotno meni, da je bil medtem leta 2011 sklenjen nov dogovor za še tri dodatna leta. Ob tem je znano tudi, da je Benfica v preteklih mesecih ponudila novo močno izboljšano pogodbo, ki pa je Oblak naj ne bi ne podpisal ne zavrnil.

Po propadu pogajanj uveden disciplinski postopek
Najverjetneje se bo tako zaplet končal šele na razsodišču pred organi svetovne nogometne zveze, saj v preteklih dneh Oblakovemu menedžerju Mlakarju ni uspelo prepričati vodilnih mož Benfice, da si lahko slovenski vratar prostih rok izbira novega delodajalca, ki bi mu zagotovil mesto prvega vratarja, in to brez odškodnine. Glede potencialnih snubcev, ki jih v primeru Oblakove "zmage" zagotovo ne bi manjkalo, je Mlakar povedal, da obstaja povpraševanje, vendar nič konkretnega.

Na Portugalskem se v teh dneh že ukvarjajo s podobnim primerom - krilni napadalec Sportinga Bruma prav tako zatrjuje, da je prosti igralec, v medijih pa se špekulira, da je z eno nogo že pri Benfici oziroma Portu.

Talent in kakovost nista sporni
Na Portugalskem je Oblak minula tri leta odigral na posojah pri treh različnih prvoligaših, nazadnje je lani branil barve Rio Aveja, kjer je potrdil, da je eden najboljših mladih vratarjev v Evropi. Z dobrimi igrami ob 44 nastopih v prvi portugalski ligi si je prislužil tudi vpoklic v slovensko člansko reprezentanco, čeprav je bil ob temu še vedno tudi prvi vratar mlade reprezentance. Za Slovenijo je tako branil na tekmah z Norveško (1:2) in Turčijo (2:0).

Nov klub tudi za Saša Fornezzija
V Turčiji si je nov klub poiskal slovenski vratar Saša Fornezzi. Po dveh letih branjenja za Orduspor, ki je v pretekli sezoni izpadel iz Süper Lig, se je 30-letni Korošec preselil k Antalyasporju. Vratar, ki je pred leti javno povedal, da je na voljo Sloveniji, a ne selektorju Matjažu Keku, se je uveljavil v dresu Celja, nato pa prek druge in prve avstrijske lige prišel do Turčije.


Če ne Oblak, pa vsaj Belec

Medtem bo svojo kariero na Portugalskem nadaljeval drugi občasni slovenski reprezentančni vratar. Vid Belec se iz Interja kot posojeni igralec seli k Olhanenseju, ki se je lani v Primeiri Ligi obdržal šele v zadnjem krogu. 23-letni Štajerec, ki sicer še čaka na članski debi za Slovenijo, je bil lani rezervni vratar Samirju Handanoviću, zdaj pa ga čaka veliko večja minutaža.
"Več razlogov je, da sem izbral Olhanense. Prvič: govorimo o klubu, ki igra v portugalski prvi ligi. Drugič: Algarve je zelo lep kraj za živeti in delati. Tretjič: trener in klubski projekt sta zelo ambiciozna," je Belec obrazložil, zakaj se je med več možnostmi odločil za klub z juga Portugalske.