Robert Berić je v novi sezoni na 8 tekmah za Rapid prispeval že 6 golov in 5 podaj. Nedeljski gol v Gradcu je bil že njegov 40. v avstrijski Bundesligi, od česar jih je kar 39 dosegel iz strelov znotraj kazenskega prostora. Za 40 golov v Avstriji je sicer potreboval 73 ligaških tekem, medtem ko je v Prvi ligi na 124 tekmah dosegel 39 golov. Foto: EPA
Robert Berić je v novi sezoni na 8 tekmah za Rapid prispeval že 6 golov in 5 podaj. Nedeljski gol v Gradcu je bil že njegov 40. v avstrijski Bundesligi, od česar jih je kar 39 dosegel iz strelov znotraj kazenskega prostora. Za 40 golov v Avstriji je sicer potreboval 73 ligaških tekem, medtem ko je v Prvi ligi na 124 tekmah dosegel 39 golov. Foto: EPA
Kevin Kampl
Kevin Kampl, ki pod Katancem velja za ključnega igralca Slovenije na igrišču, se do Švice najbrž ne bo naigral pri Borussii Dortmund, saj imajo pred njim med vezisti-rezervisti prednost Bender, Castro in Hoffmann. Foto: EPA
Jan Oblak
Jan Oblak je z Atleticom iz Madrida že neposredno uvrščen v skupinski del Lige prvakov. Da je Škofjeločan letos že od začetka sezone v vrhunski formi, je potrdil v nedeljo z dvema izrednima paradama na prijateljski tekmi z Betisom. Foto: EPA

Sedmi in osmi krog kvalifikacij za Euro 2016 se hitro bliža, slaba polovica izbrancev Srečka Katanca pa bo ligaško tekmovanje začela šele konec tedna in ravno od "Italijanov" in "Špancev" se pričakuje presežek na tekmah v Baslu (sobota, 5. septembra) in Mariboru (torek, 8. septembra).

Novaković po novem v Nagoji le rezervist
Po selektorjevih besedah je št. 1 trdno v rokah Samirja Handanovića, ki bo pri Interju manj obremenjen kot Jan Oblak pri Atleticu Madridu, ki ima svoje velike načrte tudi v Ligi prvakov. Drugi zacementirani član udarne enajsterice Slovenije je Milivoje Novaković, ki si s 5 goli deli 3. mesto na lestvici strelcev celotnih kvalifikacij. A "NovaGol" na Japonskem ne doživlja več druge nogometne pomladi - samo štirje goli v prvi polovici leta so ga pri Nagoji Grampus preselili na klop. Na 7 tekmah drugega dela J1-lige je 36-letni Ljubljančan samo enkrat začel tekmo, prispeval en gol in skupaj odigral 143 minut.

Če pade Šahtar, ostane na Dunaju, drugače ...
In tu je zdaj Robert Berić, ki se nikakor ne ohladi, saj ohranja golgeterski ritem iz pretekle sezone, ko je na 39 tekmah Rapida dosegel kar 27 golov. Po dveh ligaških golih zadnjega tedna je kobra iz Krškega na 8 tekmah sezone udarila že šestkrat, temu pa je Berić dodal še novo razsežnost - podaje. Lani jih je v celotni sezoni za zelene Dunajčane prispeval sedem, zdaj je julija in avgusta podelil že pet podaj za dosego golov.

Cena se dviga, milijoni evrov odškodnine se prištevajo, saj se pri Rapidu dobro zavedajo, da ga lahko unovčijo že do prestopnega roka. A tu je pomemben pogoj: to sredo in naslednji torek Dunajčane čaka "playoff" za Ligo prvakov proti Šahtarju. Če bi Rapid izločil močno favorizirane Ukrajince, se ve, kdo bo njihov prvi adut v skupinskem delu Lige prvakov.

Dva branilca sanjata Ligo prvakov
Na evropskih tekmovanjih letos ni preostalo veliko Slovencev. V boju za Ligo prvakov sta še dva branilca, ki sta bila spomladi klubska soigralca. Branko Ilić se po skalpu Maribora nadeja, da bo Astana boljša še od Apoela s Cipra. Gregor Balažic bo nosil veliko odgovornost v obrambi Partizana proti Bate Borisovu. Udeleženec kvalifikacij za LP med neprvaki je tudi Ažbe Jug, ki pa je pri Sportingu sodeč po prvih dveh tekmah sezone samo tretji vratar.

Kamplu pod Tuhlom za zdaj samo drobtinice
Kvalifikacije za preboj v Evropsko ligo v četrtek čakajo le dva Slovenca, oba bosta igrala z norveškima kluboma. Desni bočni branilec Martin Milec, ki se v reprezentanci zaradi poškodb še ni naigral, je nosilec igre Standarda Liega, ki ga zdaj čaka Molde. Prvi organizator igre Slovenije Kevin Kampl pa je očitno tudi po trenerski menjavi Jürgen Klopp - Thomas Tuhel obsojen na klop Borussie Dortmund. V evropskem dvoboju proti WAC-u je dobil le deset minut priložnosti, nato pa zaradi manjše poškodbe zamudil priložnost dokazovanja v nemškem pokalu. V 1. krogu Bundeslige je Kamplu na že odločenem obračunu Borussij ostalo le 14 minut.

Jeseni v Evropi največ devet Slovencev
V skupinski del Evropske lige je sicer že uvrščena trojica slovenskih nogometašev: Bojan Jokić z Villarrealom, Tim Matavž z Augsburgom in Josip Iličić s Fiorentino. Skratka, v najboljšem primeru bo devet najboljših Slovencev sodelovalo v letošnji evropski klubski jeseni, a za slovenske navijače bo bistveno predvsem, kako bo jeseni na evropski sceni igrala in tresla mreže Slovenija.

Berić v Gradcu potrdil pravilo "nekdanjega"


Na gostovanju pri nekdanjem klubu Sturmu je Robert Berić sprva dobil prosto, da bo tako čim bolj svež za sredino temo s Šahtarjem. A ob zaostanku Rapida z 0:2 je šel v igro in navijačem v Gradcu znova pokazal, da uživa v njihovih žvižgih. Najprej je po dvojni podaji in sprehodu v kazenskem prostoru prepolovil zaostanek, nato pa s svojo prisotnostjo odločilno prispeval še k izenačujočemu avtogolu. Branilci Sturma so viseli na Beriću, tudi Madl, od katerega se je žoga odbila v lastno mrežo. Rapid je oddal prve točke, a zadržal 1. mesto avstrijske Bundeslige.

Krčan pustil pečat na dunajskem mestnem derbiju


Med tednom je Berić sodeloval na 314. dunajskem derbiju, na katerem je Rapid razbil Austrio s kar 5:2. Krčan je prispeval podajo za 2:0, bil vpleten še v ostale gole, nato pa v 66. minuti zabil z glavo za "petardo".

Ljubijankić začel preobrat pri Niigati


V sredo je bil natančen z glavo tudi Zlatan Ljubijankić na Japonskem. S šestim ligaškim golom sezone je začel preobrat Urave Reds pri Albirex Niigati (2:1).

Lazarević podal, a njegov debi zasenčil Eto'o


Od vseh poletnih prestopov reprezentantov bi se lahko ta najbolj obrestoval Dejanu Lazareviću. Po osmih letih je zapustil Italijo in se preselil v Turčijo k ambicioznemu Antalyasporju. V 1. krogu turškega prvenstva je Laze tako že odigral vso tekmo, in to ob boku slovitega Samuela Eto'oja. Na gostovanju pri Istanbulu BB, pri katerem je Rajko Rotman obsojen na tribuno, je Lazarević podal za vodstvo 1:0, nato pa je Kamerunec Eto'o z dvojčkom golov upravičil naložbo in poskrbel za zmago s 3:2. V vratih Antalyasporja je sicer imel veliko dela Sašo Fornezzi in je bil kljub dvema prejetima goloma med boljšimi igralci tekme.

Živec potopil Legio in popeljal Piast na prvo mesto

Od nereprezentantov poleti najbolj izstopa Saša Aleksander Živec, ki je vidno prispeval k temu, da je Piast Gliwice po 5. krogu zavzel vrh poljskega prvenstva. V 3. krogu je Primorec prvič zadel v Ekstraklasi, v 4. krogu je bil izbran v uradno enajsterico kroga, zdaj pa je na ligaškem derbiju proti do zdaj vodilni Legii poskrbel za zmagoviti gol v 85. minuti. Zadnjih deset minut je za Piast odigral tudi Uroš Korun, ki je poleti prišel iz Domžal.

Iličić dobro ogret pred sezono - mojstrovina s 25 metrov


Za konec pa še poteza tedna slovenskih nogometnih ladij - mojstrovina Josipa Iličića na pripravljalni tekmi Fiorentina - Iraklis, s katero je poskrbel za zmago s 25 metrov.

NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za Anglijo (23+1)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
Samir HandanovićInternazionale (ITA)* poletni odmor *-Prva tekma sezone 23. 8.: Inter - Atalanta
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)* poletni odmor *

-

Prva tekma sezone 22. 8.: Atletico - Las Palmas
Nejc VidmarDomžaleKrka - Domžale 0:2;
Domžale - Gorica 2:3
vso tekmo;
vso tekmo
2. nepremagan;
/
BRANILCI (8)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Palermo - Avellino 2:1 (P)/na klopi
Mišo BrečkoNürnberg (NEM II)

Nürnberg - 1860 München 2:2

vso tekmopodaja v 63' za 2:1
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Chievo - Salernitana 0:1* (P)vso tekmo

v 41'

Branko IlićAstana (KAZ)Aktobe - Astana 0:1;
TOR: Astana - Apoel ? (LP)
91' (0:1);
?
taktična menjava; playoff za Ligo prvakov v torek
Bojan JokićVillarreal (ŠPA)

* poletni odmor *

-Prva tekma sezone 23. 8.: Betis - Villarreal
Martin MilecStandard Liege (BEL)Mouscron - Standard 1:1;
Molde - Standard ? (EL)
46' (0:0)/; playoff za Evropsko ligo
Miral SamardžićRijeka (HRV)

Rijeka - Hajduk 0:0

vso tekmoIzpadli iz Evropske lige; /
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)* poletni odmor *-Prva tekma sezone 23. 8.: Verla - PAS
VEZISTI (9)
Valter BirsaChievo (ITA)Chievo - Salernitana 0:1* (P)

82' (0:0)

/
Kevin KamplBorussia Dortmund (NEM)

BVB - Borussia 4:0;
Odd - BVB ? (EL)

78 (4:0) (6,0)

/; playoff za Evropsko ligo

Andraž KirmOmonia (CIP)* poletni odmor *-Izpadli iz Evropske lige; prva tekma sezone 22. 8.: Ermis - Omonia
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Atalanta - Cittadella 3:0 (P)78' (3:0)debi za Atalanto
Dejan LazarevićAntalyaspor (TUR)Istanbul - Antalyaspor 2:3vso tekmo (6,9)debi za Antalyaspor, podaja za 0:1 v 22'
Aleš MerteljMariborMaribor - Celje 1:0;
Maribor - Olimpija 0:3
na klopi;
22 (0:1)
v 62' - 8. karton; /
Nejc PečnikJEF United (JAP II)

JEF - Nagasaki 1:1

vso tekmo

7. mesto po 29. krogih J2

Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)Istanbul - Antalyaspor 2:3

/

Izpadli iz Evropske lige; zunaj postave
Benjamin VerbičKöbenhavn (DAN)Midtjylland - Köbenhavn 0:017'
Izpadli iz Evropske lige; poškodba stegenske mišice med igro
NAPADALCI (4)
Josip IličićFiorentina (ITA)* poletni odmor *-Prva tekma sezone 23. 8.: Fiorentina - Milan
Robert BerićRapid Wien (AVT)Austria - Rapid 2:5;
Sturm - Rapid 2:2;
Rapid - Šahtar ? (LP)
74' (2:5)
63 (2:0)
v 66' za 1:5, podaja v 27' za 0:2 = 2. gol in 2. podaja; v 70' = 3. gol
* Zlatan LjubijankićUrava Reds (JAP)

Niigata - Urava 1:2;
Urava - Šonan 1:0

71' (1:1)
68 (1:0)
v 27' za 1:1, v 30' = 6. gol in 3. rumeni; /
Milivoje NovakovićNagoja Grampus (JAP)Nagoja - Jokohama 0:3;
Jamaga - Nagoja 0:1
45' (0:2)
91 (1:0)
/;
/
"Katarske ladje" - vpoklicani dodatno za tekmo s Katarjem
Roman BezjakRijeka (HRV)

Rijeka - Hajduk 0:0

/Izpadli iz Evropske lige; kartoni
Tim MatavžAugsburg (NEM)Augsburg - Hertha 0:1/poškodovan med treningom pred 1. krogom
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)Eintracht - Leipzig 0:2

61' (0:0)

/

"Ladje na obzorju"

Željko Filipović Maribor

Maribor - Celje 1:0;
Maribor - Olimpija 0:3

vso tekmo;
vso tekmo

v 82' - 3. karton; /
Sašo FornezziAntalyaspor (TUR)Istanbul - Antalyaspor 2:3vso tekmo (7,7)2. najvišja ocena Antaly., 6 obramb, 5 pobranih žog
Luka KrajncCagliari (ITA II)Trapani - Cagliari 1:1* (P)

vso tekmo

debi za Cagliari, v 39'
Rene KrhinGranada (ŠPA)* poletni odmor *-Prva tekma sezone 24. 8.: Granada - Eibar
Dominic MarohKöln (NEM) Stuttgart - Köln 1:3/poškodovan
Denis PetrićTroyes (FRA)Troyes - Nice 3:3vso tekmo (5,8)3. najnižja ocena tekme, 3 obrambe, debi v Ligue 1
Dalibor StevanovićMordovia Saransk (RUS)

Mordovia - Ufa 0:1

vso tekmo (5,7)najnižja ocena tekme, v 57' = 1. karton
Petar StojanovićMaribor

Maribor - Celje 1:0;
Maribor - Olimpija 0:3

/;
/
poškodovan
Etien VelikonjaCardiff (ANG II)QPR - Cardiff 2:2

-

izven 1. moštva - išče nov klub
Haris VučkićNewcastle (ANG)Swansea - Newcastle 2:0-izven 1. moštva - išče nov klub
Saša A. ŽivecPiast Gliwice (POL)Piast - Legia 2:1

vso tekmo

v 85' za 2:1 = 2. gol

* - vpoklican, a zaradi poškodbe moral odpovedati

V tabelo za igralnim časom so dodane ocene statističnega portala WhoScored.

Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.