Valter BIrsa je pred letom dni proti Litvi z bele točke dosegel 6. reprezentančni gol. Na 81 tekmah za Slovenijo je prispeval še 11 podaj. Foto: www.alesfevzer.com
Valter BIrsa je pred letom dni proti Litvi z bele točke dosegel 6. reprezentančni gol. Na 81 tekmah za Slovenijo je prispeval še 11 podaj. Foto: www.alesfevzer.com

Tudi prej sva skupaj večkrat že dobro igrala, a mogoče nismo izkoristili vseh priložnosti, ki so se ponudile. Nisva nobena rivala in si nisva v napoto, saj tudi nisva enak tip igralca.

Valter Birsa
Pri 30 letih igra najboljši klubski nogomet, odkar je v tujini, kamor se je podal pred 10 leti kot nevaren strelec Gorice. V Chievu pod trenerjem Rolandom Maranom je zasedel mesto za obema napadalcema in se razcvetel ter postal nosilec kluba, ki naj bi letos še naprej presenečal v Serie A. Foto: EPA
Valter Birsa
V karieri je igral za Primorje, Gorico, Sochaux, Auxerre, Genoo, Torino, Milan, Chievo, vseskozi pa je član slovenskih reprezentanc in tudi udeleženec SP-ja 2010, na katerem je odigral pomembno vlogo. Foto: BoBo

Mi lahko naredimo dobro tekmo in spravimo tudi njih v težave. Mislim, da lahko presenetimo. Predvsem z borbo in tekom jim bomo poskušali povzročati težave. Tek in borba bosta glavnega pomena.

Valter Birsa in Miroslav Stoch 10. oktobra 2009 v Bratislavi
S tekme 10. oktobra 2009 v Bratislavi bo nocoj za tekmo v Ljubljani kandidiralo šest igralcev: Jan Durica in Marek Hamšik pri Slovaški ter Boštjan Cesar, Bojan Jokić, Milivoje Novaković in Valter Birsa pri Sloveniji. Foto: Reuters

Zdaj, ob srečanjih z novinarji, so oživeli spomini. Ampak takrat je bila to čisto neka druga zgodba. Mi smo bili takšni, kot so zdaj Slovaki.

Srečko Katanec in reprezentanti
Selektor Srečko Katanec bo tudi proti Slovaški začel z rombom na sredini, četudi se to proti Litvi ni obneslo, a tokrat računa tudi na podjetnejšo igro Slovakov, ki po nesrečnem domačem porazu ne morejo samo prežati na protinapade, kot so to storili Litovci. Foto: BoBo
Reprezentanca Slovenije med treningom
Slovenija in Slovaška sta na papirju neposredni tekmici za 2. mesto v skupini F, ki najboljšim osmim med devetimi drugouvrščenimi moštvi kvalifikacij prinaša na koncu dodatni dvoboj za uvrstitev na SP 2018. Foto: BoBo
Z rombom na sredini v sistemu 4-4-2 je Slovenija začela tudi prvo kvalifikacijsko tekmo v Litvi, ki pa se ni izšla po slovenskih željah. V prvem polčasu je namreč po grobih obrambnih napakah zaostajala z 0:2, hkrati pa napadalci niso izkoristili dveh uporabnih Birsovih podaj.
"To bo zelo drugačna tekma. Tista reakcija po 0:2 pa je bila zelo pozitivna, na tistem je treba graditi," je razmišljal ideolog igre Chieva, prijetnega presenečenja letošnje Serie A, kjer Šempetrc prav tako igra za dvema napadalcema. Po spremembi postavitve v 2. polčasu v Vilni je Slovenija izenačila na 2:2 in izvlekla točko, pri tem pa se je razkrila možna rešitev za pomembno igralsko dilemo.
Kako postaviti skupaj Birso in Iličića?
Zdaj razvpito vprašanje igralnega položaja Kevina Kampla namreč ni edino pereče, drugo vprašanje zadnjih let v reprezentanci Srečka Katanca je, kako učinkovito zaigrati hkrati z Valterjem Birso in Josipom Iličićem, pri čemer je kot po pravilu eden odrinjen na krilo, kjer je premalo nevaren. Drugi polčas proti Litvi je ob zaostanku z 0:2 vseeno prinesel prevlado v posesti, priložnostih in na koncu tudi zasluženo točko. Kampl se je pomaknil nazaj k partnerju še iz mladinske reprezentance Reneju Krhinu, Birsa in Iličić sta si razdelila prostor za napadalcem in dosežen je bil vsaj za silo sprejemljiv izid.
"Ravno v 2. polčasu v Litvi se je videlo, da lahko učinkovito igrava skupaj. Tudi prej sva večkrat skupaj že dobro igrala, a mogoče nismo izkoristili vseh priložnosti, ki so se ponudile. Nisva nobena tekmeca in si nisva v napoto, saj tudi nisva enak tip igralca. Jojo je tudi v klubu bolj naprej usmerjen in je bolj napadalec, sam sem bolj na sredini in iščem podajo," je Birsa opisal ustvarjalni vlogi obeh ključnih mož Slovenije.

Jojo v napad, Biki pa za napadalcema
Po Kamplovi košarici se je selektor Katanec še utrdil v prepričanju, da proti Slovakom znova začne z rombom, le da tokrat Iličić tako kot pri Fiorentini zaigra v vlogi drugega, podpornega napadalca, medtem ko bo Birsa na svojem položaju za napadalcema - špica bo Roman Bezjak.

Tek in borba glavnega pomena
"S prejšnjih tekem proti Slovaški imamo lepe spomine, upajmo, da bo zdaj še boljše. Občutki po treningih ta teden so v redu. Vemo, kaj nas čaka, tisto, kar je bilo v preteklosti na tekmah proti Slovakom, je drugotnega pomena. Mi lahko odigramo dobro tekmo in spravimo tudi njih v težave. Mislim, da lahko presenetimo. Predvsem z borbo in tekom jim bomo poskušali povzročati težave. Tek in borba bosta glavnega pomena,"
je v pripravi na izredno pomembno tekmo z drugo rangirano reprezentanco na papirju skupine F poudaril Birsa.
Zdaj zna udariti po golu tudi z desnico
30-letni Primorec je po lanski, najuspešnejši sezoni na tujem (6 golov in 7 podaj na 35 tekmah Serie A) poleti uvedel še nekatere izboljšave pri pripravi, zlasti so bili v Veroni presenečeni nad fizično pripravljenostjo kot tudi izboljšavo nekaterih tehničnih prvin igre, posledica česar sta tudi 2 gola in 3 podaje v sedmih krogih nove sezone, kjer so oslički že na 5. mestu.
Takšno presenečenje sta bila tudi dva gola Samirju Handanoviću v uvodnem krogu italijanskega prvenstva za zmago Chieva nad Interjem z 2:0 in to z desnico. "Ne verjamem, da sem pri članih kadarkoli prej zadel z desnico z razdalje, kot sem pri drugem golu Interju. A obakrat sta žogi sedli na nogo in sem čutil, da gresta v okvir vrat. Najverjetneje je to tudi posledica nadgradnje pri pripravi," je Birsa potrdil, da si zdaj tudi bolj upa kakšno potezo, ki mu je drugače ne bi pripisali.
Sedem let od bombe na Tehelnem Polu
Ravno reprezentanca močno pogreša Birso iz sezone 2009/10, ko je znal nevarno udariti z razdalje. Pred sedmimi leti je na eni najboljših gostujočih tekem Slovenije tako že zagrenil življenje Slovakom, takrat je v Bratislavi na Tehelnem Polu zabil pravo bombo za 1:0. Končni izid je v sodnikovem podaljšku postavil Nejc Pečnik. Ali se je pred novim srečanjem s Slovaško spomnil svojega zvezdnega strelskega trenutka?

Prehitel je Zahoviča, zdaj bo še Handanovića
"Zdaj, ob srečanjih z novinarji, so oživeli spomini. Ampak takrat je bila to čisto neka druga zgodba. Mi smo bili takšni, kot so zdaj Slovaki, se pravi, da smo bili dolgo skupaj, da smo bili v najboljši formi in smo to tudi pokazali na omenjeni tekmi. To je bila dobra stvar, ampak zdaj se je treba pripraviti na novo. Veliko igralcev je mladih, ki se pripravljajo na mogoče največji preskok, da bodo oni prevzeli reprezentanco. Tu je treba pomagati, da se vse skupaj poveže. Včasih se za to potrebuje nekaj več časa,"
meni Primorec, ki je z 81 nastopi (toliko jih ima tudi reprezentančno upokojeni Samir Handanović) za izbrano vrsto drugi najizkušenejši v zdajšnji reprezentanci. Več nastopov, 92, ima le Boštjan Cesar.

Z malo sreče se vse lahko hitro obrne
Prav klubska soigralca Cesar in Birsa sta med tistimi, ki vzgajajo mlajši rod v izbrani vrsti. "Na vsaki tekmi poskušamo dati maksimum. Včasih gre dobro, včasih ne, ampak zagotovo vsi, ki igramo, pridemo utrujeni z igrišča. Nihče ne pride sem le zaradi druženja," poudarja Birsa in dodaja, da bo pomoč navijačev še kako dobrodošla: "Res je, da tudi nam včasih ne gre. Tukaj potrebujemo pomoč navijačev, mogoče tudi malce potrpežljivosti. Ko nam ne gre, je najteže prav nam. Če pa bi se vse skupaj obrnilo v 'pozitivo', bi mogoče šlo tudi na igrišču. Z malo sreče se vse skupaj lahko hitro obrne."

Hamšik pred 14 dnevi že ugnal Birso in Cesarja
Zadnjih pet let igra v Italiji, tako da dobro pozna prvega zvezdnika Slovakov Marka Hamšika. "Marek je zdaj že zelo veliko let na svetovni ravni. Zagotovo je on gonilna sila slovaške reprezentance. Treba se je pripraviti nanj. Včasih pa se ti izide nekaj stvari, za katere še sam ne veš, kako bodo šle. Tako da upam, da se bodo majhne stvari, ki so se nam uničile v Litvi, zdaj vrnile. Upam, da bo tudi Marek imel slabši dan," razmišlja Birsa, ki je skupaj s Cesarjem pred 14 dnevi že izgubil s Hamšikom, pri čemer je ravno Slovak tudi postavil končni izid Napoli - Chievo 2:0.

Ko se bo odprlo napadalcem, bo steklo
V letu 2016 je Slovenija dočakala en sam gol napadalcev, glavni golodaj reprezentance pa je postal kapetan Cesar s 4 goli na zadnjih 9 tekmah, ki jih je odigral. Na Birsi je seveda ključna odgovornost za uporabne žoge napadalcem. "Ko se bo enkrat odprlo, potem bo steklo. Kar pa zadeva napadalce, mislim, da še v nobenih kvalifikacijah niso dobesedno zatajili, vsi so imeli dobro povprečje golov. Kar zadeva to, niso bili nikoli sporni," je prepričan in optimističen Birsa.

Izjemen gol Valterja Birse v Bratislavi 10. oktobra 2009

Tudi prej sva skupaj večkrat že dobro igrala, a mogoče nismo izkoristili vseh priložnosti, ki so se ponudile. Nisva nobena rivala in si nisva v napoto, saj tudi nisva enak tip igralca.

Mi lahko naredimo dobro tekmo in spravimo tudi njih v težave. Mislim, da lahko presenetimo. Predvsem z borbo in tekom jim bomo poskušali povzročati težave. Tek in borba bosta glavnega pomena.

Zdaj, ob srečanjih z novinarji, so oživeli spomini. Ampak takrat je bila to čisto neka druga zgodba. Mi smo bili takšni, kot so zdaj Slovaki.