Sepp Blatter je bil prvi mož Fife med letoma 1998 in 2015. Foto: EPA
Sepp Blatter je bil prvi mož Fife med letoma 1998 in 2015. Foto: EPA

80-letni Blatter je bil najprej kaznovan z osemletnim suspenzom, prizivna komisija Fife pa je kazen, ki jo je izrekla etična komisija, zmanjšala za dve leti. Danes se je pritožil na CAS. V ozadju je izplačilo dveh milijonov švicarskih frankov nekdanjemu predsedniku Uefe Michelu Platiniju za svetovanje in tudi Platini je že pred časom vložil pritožbo na CAS.

V zadnjem koledarskem letu predsedovanja pri Fifi je Blatter zaslužil 3,32 milijona evrov oziroma nekaj več kot 3,6 milijona frankov. Podatek so danes razkrili pri Fifi.

Fifa je ob tem sporočila, da bo redno poročala o prejemkih novega predsednika Giannija Infantina, saj je bilo to pri Blatterju očem javnosti vedno skrito. Ob tem je Fifa sporočila še, da je generalni sekretar Jerome Valcke v letu 2015 zaslužil 1,94 milijona evrov, člani izvršnega odbora pa so prejeli nadomestila v znesku 270.000 evrov.

V nasprotju z Blatterjem in Valckejem je predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach lani prejel nadomestila v znesku 225.000 evrov, v prihodnje pa se bo znižala tudi plača Infantina.

Afera Blatter pa se je odrazila tudi v poslovanju Fife, ki je prvič po 13 letih končala leto v rdečih številkah s primanjkljajem skoraj 110 milijonov evrov, so danes potrdili predstavniki Fife. Denarne rezerve pa so se zmanjšale za 165 milijonov, na 1,206 milijarde evrov.