Navodila, prošnje, ukazi in molitve niso pomagali. Dva poraza z dvema predstavama kot iz črne Lige narodov. Selektor Kek in NZS pa si morata po kvalifikacijskem neuspehu zdaj zastaviti nove cilje. Foto: www.alesfevzer.com
Navodila, prošnje, ukazi in molitve niso pomagali. Dva poraza z dvema predstavama kot iz črne Lige narodov. Selektor Kek in NZS pa si morata po kvalifikacijskem neuspehu zdaj zastaviti nove cilje. Foto: www.alesfevzer.com

Pred prvim žvižgom in udarcem žoge na tekmi Slovenija ‒ Avstrija je v razprodanih Stožicah donelo iz zvočnikov Highway to Hell in res je pesem AC/DC ustrezno napovedala potek tekme: pot v pekel za gostitelje. Slovenci so nazadnje izgubili domačo kvalifikacijsko tekmo 14. junija 2015, ko je Anglija po zaslugi Wayna Rooneyja osvojila Stožice z 2:3. Sledilo je 13 tekem v bojih za evropsko in svetovno prvenstvo (8 zmag in 5 remijev), preden je na odločilni tekmi teh kvalifikacij Slovenija odpovedala ravno doma.

Težave že s prehodom žoge iz branilske vrste
"Na žalost boleč poraz. Na tekmi, na kateri smo želeli zmagati, ampak nam je manjkalo kakovosti, ko smo prišli pred njihovo zadnjo linijo. V organizaciji igre smo imeli velike probleme, že iz naše zadnje linije smo imeli težave. Čestitam Avstriji, nocoj so bili boljši,"
je bil na novinarski konferenci po neuspehu v 8. krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo v nogometu pošten Matjaž Kek.

Sorodna novica Črni oktober Kekovim fantom skoraj povsem zaprl vrata Eura

Septembrski zmagi je dosegla ista enajsterica, ki je začela tekmi v Skopju in Ljubljani, a predstava in izkupiček sta bila popolnoma različna. Pred mesecem dni 6 točk in evforija, zdaj dvakratna ničla in poklapanost ob zapravljeni priložnosti, da bi se Slovenija po 10 letih vrnila na velika nogometna tekmovanja.

Pritisk Avstrijcev razorožil Slovence
"Razlika je bila med Skopjem in zdaj Ljubljano? Tam ni bilo agresivnosti, borbenosti, želje, danes fantom tega ne morem očitati. V igri pa smo imeli velike težave. Njihov pritisk že od štoperjev naprej ... Prepočasni smo bili z žogo, potem smo morali preskakovati, oni pa so dobili večino teh drugih žog,
" je Kek mnenja, da je bila nedeljska predstava veliko boljša od četrtkove, a nato priznal, da v nogometnem smislu ni bilo videti česa dobrega.

Posch najvišji v skoku

Ob podrejenosti (poskusi strelov 9:14, v okvir 2:5) in razpoloženem Janu Oblaku je odločil standardni položaj iz 21. minute, ko so severni sosedje izvajali drugi kot na tekmi. "Vedeli smo, da je Avstrija zelo močna v skoku. Žal smo enkrat slabo reagirali, na to smo opozarjali, saj ni prvič Avstrija dosegla gola iz prekinitve. Ko smo pa mi prišli v položaj iz kota, mislim, da je bila enajstmetrovka. Ampak ne iščem izgovorov, a lahko bi se tekma prevesila v drugo stran. V sami organizaciji igre smo imeli preveč težav, proti tako napadalnemu nasprotniku, ki je v super seriji," je usodni spodrsljaj videl Kek. Avstrijci so v Ljubljani dosegli peto zmago v nizu šestih tekem neporaženosti.

Po veselem septembru zdaj nič
Kaj je šlo narobe, da je ista udarna enajsterica od prevlade proti Poljski na ključni tekmi padla brez pravega izstreljenega naboja? "Ne moremo govoriti o zavajanju, ker smo septembra zasluženo zmagali, predvsem proti Poljski, proti Izraelu pa pokazali fanatično borbenost. V Makedoniji je manjkalo vse. Vedeli smo, da je Avstrija izredno nevarna v tranziciji in v kreaciji. Učinek posameznikov bi moral biti večji in nato odloči ena prekinitev, na žalost ne v našo korist. Menjave, tudi zgodnje, niso prinesle učinka, spremembe ritma. Po veselem septembru smo na žalost brez točk," je pojasnjeval selektor.

"Zagovarjam objektivnost in samokritiko"
Ob polčasu se je na tribunah veliko premlevalo o spornih sodniških odločitvah Cuneyta Cakirja. Turek ne prvega ne drugega dotika Avstrijcev z roko po seriji treh slovenskih kotov v 34. minuti ni opredelil kot kršenje pravil za najstrožjo kazen. Ob brutalnem štartu Andreasa Ulmerja od zadaj nad Romanom Bezjakom, je Cakir ekspresno povlekel rumeni karton, o rdečem ni niti pomišljal.

Sorodna novica Slovenci enotno priznali: Avstrija je bila boljša
Kek: Manjkala nam je kakovost

"To so stvari, o katerih lahko razmišljaš, da bi šla tekma v drugo smer. Sam zagovarjam objektivnost in samokritiko. Avstrijci so bili boljši, pokazali so način igranja, ki mi je všeč. S tem hitrim prehodom igre so pokazali svojo kakovost. A ko smo se prebili in prišli do njihove zadnje linije, so bili položaji, ki bi jih morali rešiti bolje. Če v dveh tekmah dosežeš le en gol iz 11-m v 95. minuti, potem zagotovo ni bilo pravega napada," se Kek ni želel izgovarjati na slabe turške sodnike in izpostavil slovensko impotentnost v napadu.

Avstrija ima dve zaključni žogi
Samo dva strela v okvir vrat, oba zunaj kazenskega prostora ‒ prvi je bil poskus Jasmina Kurtića v 29. minuti, drugi je žogo v okvir avstrijskih vrat usmeril Josip Iličić v 87. minuti. Statistično se je ponovilo junijsko gostovanje iz Celovca, ko je Slovenija proti Avstriji prav tako poskusila z 9 streli, od tega 2 v okvir vrat. Jalova nedeljska podoba je priklicala podobo izpred slabega leta, ko je 16. novembra na tekmi proti Norveški Slovenija zmogla le 4 poskuse, 2 v okvir vrat, a zato zadela iz prve akcije na srečanju.

Srce bo naslednje poletje bilo bolj mirno, Slovenija je oktobra zapravila priložnost, da bi se vse do zadnjega, 10., kroga potegovala za nastop na drugem evropskem prvenstvu v nogometu. Foto: www.alesfevzer.com
Srce bo naslednje poletje bilo bolj mirno, Slovenija je oktobra zapravila priložnost, da bi se vse do zadnjega, 10., kroga potegovala za nastop na drugem evropskem prvenstvu v nogometu. Foto: www.alesfevzer.com

Po 8 od 10 krogov kvalifikacij je Slovenija v skupini G oktobra padla na 4. mesto, kjer ima po drugem porazu z drugouvrščeno Avstrijo kar 5 točk zaostanka. "Cilj je Euro, normalno. Ni pa pogoj. Razmišljati moramo o novembrskih tekmah. Kvalifikacije želim končati z novimi točkami. Nismo odvisni sami od sebe, a če smo pošteni: Avstrija ima dve zaključni žogi, težko je pričakovati, da bi se lahko kar koli zgodilo, čeprav matematične možnosti so še. Razmišljati moramo o sebi. Iz dobrega položaja smo tam, kjer nismo želeli biti," je 58-letni Mariborčan priznaval, da so slovenske možnosti samo še teoretične.

Kje iskati krivdo, komu očitati neuspeh, kaj bi se lahko spremenilo? "Odgovoren sem za izid, pripravo. Če izgubiš, si lahko očitaš vse. Če septembra znaš, pa oktobra ne znaš več, to je zdaj vprašanje. Delamo dovolj pošteno, imamo dober odnos, težko je v tako kratkem času izoblikovati prepoznavnost, zato me mogoče toliko bolj pečeta tekmi z Makedonijo. Zdaj smo igrali proti ekipi, proti kateri moraš zadeti popoln dan in še kakšna odločitev mora iti v tvojo korist. Vedno po koncu lahko razmišljaš, kako bi nekatere stvari naredil bolje," je Kek pogledal nazaj po kvalifikacijah.

Foda ponosen na svoje fante

Franco Foda, selektor Avstrije: "Z zmago smo še izboljšali svoj položaj v skupini. Nekaj dela je še treba opraviti proti Severni Makedoniji. Nocoj pa smo igrali dobro, predvsem spredaj, imeli smo dovolj prostora, tako da sem zelo ponosen, res ponosen na naše fante. Sloveniji nismo pustili nič prostora. Za nami je dobrih 90 minut."


Avstrija za potrditev uvrstitve na Euro 2020 potrebuje z zadnjih dveh tekem samo še točko, na prvi novembrski tekmi gostijo Severno Makedonijo, za konec pa gostujejo pri zadnji Latviji. 53-letni Nemec je bil prezadovoljen nad razpletom 20. tekme na klopi Avstrije, pri čemer je v letu in pol kar trikrat premagal Slovenijo. Vseeno se Foda ni strinjal z oceno kapetana Makedoncev Gorana Pandeva, da Slovenija premore le Josipa Iličića.

Iščejo se nove rešitve, novi igralci
Boj za Euro 2020 je zapravljen, pogled in cilji se bodo preusmerili v naslednje izzive. Spomladi prihodnje leto bodo Slovenci lahko le sparing partnerji udeležencem vseevropskega turnirja. Jeseni drugo leto se bo igrala Liga narodov, a še z nejasnim ključem in vprašanjem, ali bo tudi uspeh v Ligi C prinašal stransko pot do Katarja 2020. Se v reprezentanci lahko že novembra zgodijo večje spremembe in pomlajevanje?

"Zagovarjam tezo, da morajo za reprezentanco vedno igrati najboljši v tistem danem trenutku, za katere se odloči. Tisti, ki odgovarja ‒ to sem jaz. Razmišljam o kakšnih novih možnostih, iskali se bodo novi igralci, ki bi razširili našo bazo," je selektor dal vedeti, da tektonskih sprememb novembra ne bo.

Ko 5 odstotkov preglasi 95 odstotkov
V Stožicah se je zbralo natanko 15.108 navijačev, od tega 807 Avstrijcev (razprodana 5-odstotna kvota za goste) na južni tribuni. In večino tekme so rdeče-beli vodili v navijaškem dvoboju. Iz tribun Slovenci na zelenici niso dobili prepotrebne injekcije energije.

"Lažje bi bilo ob še glasnejši podpori. Zadovoljen sem, da nam je uspelo vzbuditi zanimanje za nogomet. Želimo si čim glasnejše podpore. Z izidom, z igro, s kakovostjo to izzoveš. Ni primerljivo z dvorano Stožice, a takrat so odbojkarji zmagovali. Zmage so tiste, ki prelomijo solidno vzdušje v popolno. Hvala vsem navijačem, ki so nam na zadnjih treh domačih tekmah pomagali, bili so velika podpora vsem nam. Razmišljati moramo o kakovosti igre, odnosu na igrišču in sem prepričan, da se bo našla pot tudi do pravega vzdušja," je Kek diplomatsko sklenil za vodstvo NZS-ja občutljivo navijaško temo.

Ob zadnjem sodnikovem žvižgu se je začelo veseljačenje gostov, Slovenci pa so poklapano sklonili glave in hitro začeli zapuščati Stožice, tako igralci kot navijači. Iz zvočnikov se je zaslišal Bon Jovi in Livin' On A Prayer. A življenje od molitev ni pomagalo Sloveniji, ki je obtičala v spodnji polovici reprezentančnega nogometa v Evropi.

Analiza drugega polčasa tekme Slovenija ‒ Avstrija
Analiza prvega polčasa tekme Slovenija ‒ Avstrija