Aleksander Čeferin uspešno krmari evropsko nogometno barko. Foto: Reuters
Aleksander Čeferin uspešno krmari evropsko nogometno barko. Foto: Reuters
Aleksander Čeferin in Andrea Agnelli, predsednik združenja več kot 200 evropskih klubov (Eca), sta po skupnem sestanku sporočila, da evropske superlige ne bo. Foto: Reuters

Pokazati želimo , da je naša vizija prihodnosti nogometa podobna. Ni popolnoma enaka, saj med Uefo in Združenjem evropskih klubov včasih nastajajo nesoglasja, a trdno verjamemo v skupni evropski športni model. Prepričani smo, da gre lahko evropski nogomet naprej samo, če ostanemo skupaj, združeni.

Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin: Superliga ne pride v poštev

Večna tema o ligi, ki bi zunaj okrilja Uefe združila najboljše evropske klube in izrinila zdajšnjo Ligo prvakov, je znova privrela na dan ob objavi prvih izsledkov obsežnih datotek Footbal Leaksa. Na začetku meseca jih je objavil nemški Der Spiegel, ki vodi novinarski preiskovalni konzorcij.

Čeferin in Andrea Agnelli, predsednik združenja več kot 200 evropskih klubov (Eca), sta po skupnem sestanku sporočila, da Evropske superlige ne bo. "Gre za fikcijo oziroma nekakšno sanjarjenje," je povedal Čeferin. Predsednik Juventusa Agnelli je dodal: "Lahko potrdim, da nikoli nisem videl, nikoli govoril ali bil kakor koli udeležen v nastanku tega dokumenta. Popolnoma sodelujemo z Uefo in tako bo tudi v prihodnje."

Oba sta zatrdila, da bodo vodilni evropski klubi ostali pod okriljem Uefe in da načrtujeta spremembo podobe evropskega nogometa po letu 2024. "Imamo nekaj idej. Vse, kar lahko rečem, je, da Evropska superliga ne pride v poštev. Vsi klubi bodo imeli možnost, da nastopajo na vsakem evropskem tekmovanju," je povedal Čeferin.

Že aprila naj bi Uefa predstavila novo tekmovanje, ki bi potekalo ob Ligi prvakov in Evropski ligi. "Moramo ohraniti evropsko nogometno dediščino, a se zavedati tudi novih trgov. Moramo misliti na Poljsko, na države, kot so Turčija, Rusija. Navijači se morajo zavedati, da skušamo z novim produktom vključiti celotno Evropo," je povedal Agnelli.

Na vprašanje o dodatnih zagotovilih, da veliki klubi ne izrabljajo ideje o odpadniški ligi za izboljšanje svojega položaja v pogajanjih z Uefo, je Agnelli med drugim dejal, da so klubi že zdaj vključeni v skupno podjetje, ki upravlja elitna evropska tekmovanja in prodaja povezane pravice: "Že danes imamo nekaj, kar bi moralo zadovoljiti klube, kot so Juventus, Bayern, Anderlecht in druge."

Po njegovem mnenju se bo to zagotovilo še dodatno povečalo, ko bodo v skladu z zastavljenimi načrti predstavniki Ece dobili mesto v upravnem odboru tega podjetja. "To bi moralo biti zadostno zagotovilo za vse klube, da se bo razvoj tekmovanj premikal proti njihovim interesom. To pa ne bi smelo biti le ekonomsko ..., saj bi morali prepoznati tudi družbeno vrednost tega, da smo predstavniki velikih klubov v najpomembnejšem športu na svetu."

Čeferin in Agnelli sta se v Bruslju sestala tudi z evropskim komisarjem za šport Tiborjem Navracsicsem. Seznanila sta ga z vsebino pisma o nameri med Uefo in Eco, v kateri obe organizaciji izražata pripravljenost po nadaljnjem sodelovanju.

Na današnji sestanek se je v sporočilu za javnost odzval tudi Navracsics, ki je pozdravil namero Uefe in Eca, da se skupaj spoprimejo z največjimi vprašanji nogometa. "Prepričan sem, da bo uspešno partnerstvo v duhu dobrega gospodarjenja koristno ne le za evropski nogomet, temveč tudi širše za našo družbo."

"Pokazati želimo , da je naša vizija prihodnosti nogometa podobna. Ni popolnoma enaka, saj med Uefo in Združenjem evropskih klubov včasih nastajajo nesoglasja, a trdno verjamemo v skupni evropski športni model. Prepričani smo, da gre lahko evropski nogomet naprej samo, če ostanemo skupaj, združeni," pa je sklenil Čeferin.

VAR v evropskih tekmovanjih že kmalu?
Čeferin je v Bruslju dopustil možnost uvedbe tehnologije videosodnikov VAR v evropska tekmovanja že pred začetkom prihodnje sezone. V kratkem pričakuje poročilo skupine, ki jo vodi predsednik sodniškega odbora Uefe Roberto Rosetti, o pripravah na uvedbo te tehnologije v evropska tekmovanja. Glavna vprašanja, ki jih Uefa želi razrešiti pred uvedbo, so povezana s pripravljenostjo sodnikov in razreševanjem vseh tehničnih vprašanj, je pojasnil. Agnelli je dejal, da je mogoča bolj zgodnja uvedba VAR-a: "S tem smo klubi izredno zadovoljni in se lahko le zahvalimo Uefi za vse delo, ki ga opravlja na tem področju."

Pokazati želimo , da je naša vizija prihodnosti nogometa podobna. Ni popolnoma enaka, saj med Uefo in Združenjem evropskih klubov včasih nastajajo nesoglasja, a trdno verjamemo v skupni evropski športni model. Prepričani smo, da gre lahko evropski nogomet naprej samo, če ostanemo skupaj, združeni.

Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin: Superliga ne pride v poštev