Težki dnevi za Giannija Infantina. Na zadnjem svetu Fife je moral zaradi Uefinega nasprotovanja že drugič v pol leta umakniti kontroverzni predlog o oddaji dveh Fifinih tekmovanj v zameno za 20 milijard evrov. Že v Kigaliju so pri Fifi namignili, da se pričakuje
Težki dnevi za Giannija Infantina. Na zadnjem svetu Fife je moral zaradi Uefinega nasprotovanja že drugič v pol leta umakniti kontroverzni predlog o oddaji dveh Fifinih tekmovanj v zameno za 20 milijard evrov. Že v Kigaliju so pri Fifi namignili, da se pričakuje "zarota z namenom blatenja predsednika", s čimer so napovedali petkovo udarno izdajo novih informacij Football Leaksa. Foto: Reuters
Katarski PSG in emiratski Manchester City sta glavni tarči prvih razkritij, pri čemer je z dokumenti dobro podkrepljeno barantanje v zakulisju, s katerim sta jo nova superbogata kluba med evropsko elito kljub gromozanskim izgubam in kršitvam finančnega ferpleja odnesla brez resne kazni. Pri tem je bil pri Uefi glavni sogovornik šejkov tedanji generalni sekretar Infantino. Foto: EPA
Aleksander Čeferin
Komu razkritja Football Leaksa trenutno najbolj koristijo? Uefi in Aleksandru Čeferinu, ki je iz vloge Infantinovega kandidata postal zdaj osrednji lik opozicije Fifi. V medvladju ob kazni Čeferinovemu predhodniku Michelu Platiniju in tik pred ustoličenjem Slovenca na predsedniškem mestu Uefe so najmočnejši evropski klubi dosegli dodatna sredstva in zagotovljena mesta v skupinskem delu Lige prvakov. Dogovor, ki močno moti srednje in male članice, ki predstavljajo večino v Uefini družini. Foto: EPA

Svetovna nogometna zveza (Fifa), ki ji zdaj predseduje v spornem obdobju generalni sekretar Uefe Infantino, je pričakovano vse zanikala in že predtem objavila napoved, da se je zgodil hekerski vdor v njihove računalnike. Fifa je v dolgem sobotnem sporočilu zapisala, da so imeli novinarji "namen oslabiti novo vodstvo Fife, še zlasti predsednika Giannija Infantina in generalno sekretarko Fatme Samoura".

"Ni presenečenje, da nekateri izmed funkcionarjev, ki so bili odstranjeni, zamenjani ali niso zadovoljni, širijo lažne govorice in insinuacije o novem vodstvu," je Fifa zadnje obtožbe iz Football Leaksa pripisala razočaranim razrešenim funkcionarjem. Infantino je bil na mesto predsednika izvoljen leta 2016 in je nasledil švicarskega rojaka Josepha Blatterja, ki ima zaradi vpletenosti v korupcijski škandal prepoved udejstvovanja v nogometu. Preiskovalni organi v Švici, ZDA in drugih državah preučujejo več primerov korupcije, v katere so bili vpleteni nekdanji visoki in vodilni predstavniki Fife.

Šef nemške zveze napovedal preučitev obtožb
A v nedeljo se je Uefa prav tako pričakovano drugače odzvala. Za Der Spiegel, ki vodi preiskovalni novinarski konzorcij, ki sta mu Football Leaks in anonimni John zaupala več kot 70 milijonov dokumentov oz. v skupni elektronski velikosti kar 3,4 terabajtov podatkov (!), se je odzval predsednik Nemške nogometne zveze (DFB) Reinhard Grindel.

Uefa že preprečila megalomanski načrt Infantina
"Pri Uefi bomo podrobno preučili položaj in se nato skupaj odločili, kako nadaljevati,"
je dejal Grindel, ki je poudaril, da se je o obtožbah Football Leaksa pogovarjal s predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom. Grindel je še poudaril, da bodo članice Uefe koordinirale ukrepanje s Fifinom svetom, da bi ukrepali skupaj in enotno. "Ravno s takšnim enotnim pristopom smo lahko preprečili soliranje Fifinega predsednika Infantina glede preoblikovanja svetovnega klubskega nogometa," je diplomatsko dal Grindel jasno vedeti, da je Uefa nedavno že zminirala pomemben osebni Infatinov projekt, ki bi pošteno spremenil podobo mednarodnega klubskega in reprezentančnega nogometa. Japonska investicijska banka Softbank naj bi predvsem z denarjem Savdske Arabije kar za 25 milijard in za obdobje 12 let zakupila pravice za upravljanje močno razširjenega svetovnega klubskega prvenstva in preoblikovanega Pokala konfederacij.
Grindel je sicer ob Čeferinu eden izmed 9 Uefinih predstavnikov v Fifinem svetu, kjer predstavniki vseh celinskih zvez odločajo o svetovnem nogometu.

Po grožnjah s tožbo mila kazen za Man City in PSG
Infantina bremenita osebna e-pošta in komunikacija s predsednikom Manchester Cityja in predstavniki PSG-ja iz leta 2014, ko je obema kluboma zaradi hudih kršitev komaj uvedenega finančnega ferpleja grozila ostra kazen, celo izključitev iz evropskih tekmovanj. Po težkih besedah in grožnjah, se je ravno po osebnem angažiranju Infantina, ki se je sestal z vodstvoma obeh klubov in njunimi lastniki iz Združenih arabskih emiratov oz. Katarja, spremenilo v precej znosno kazen. Tako Emirati kot Katar so zagrozili s tožbami in pripravljenostjo na večletno pravdanje.

Infantino obljubil možnost vrnitve dveh tretjin globe
Nekaj je bilo vzpostavljenih omejitev glede prihodnjih prestopov in kluba sta v Ligi prvakov registrirala manj kot običajnih 25 igralcev, predvsem pa sta morala plačati za 60 milijonov evrov globe. A dokumenti Football Leaksa razkrivajo, da je Infantino kot generalni sekretar Uefe obljubil, da bosta kluba dobila povrnjenih 40 milijonov evrov, če bosta spoštovala dogovor o kazni.

V pričakovanju novih razkritij in podrobnosti
Der Spiegel in raziskovalni novinarski konzorcij sicer za prihodnje tedne napovedujejo nova razkritja iz nogometnega sveta, vsa podkrepljena z dokumenti, ki jih je prispeval Football Leaks. Vsekakor je vera v finančni ferplej Uefe načeta, a po drugi strani se je v zadnjem letu med Čeferinom/Uefo in Infantinom/Fifo jasno vzpostavila ločnica, ki jo bodo že podrobnejša preučevanja na sedežu v Nyonu še izdatneje poglobile.

Čeferin: Evropska superliga ne bi mogla biti uspešna
O namerah evropske elite, da ustanovi zasebni klub z operativnim imenom evropska superliga, je Aleksander Čeferin prepričan, da takšen sistem ne more delovati. V pogovoru za nemški Kicker je zatrdil, da se bo odločno boril proti vsem idejam, ki na kakršen koli način spominjajo na ustanavljanje zasebnih tekmovanj, hkrati pa je izrazil prepričanje, da evropska superliga ne bi mogla biti uspešna že zaradi svojega formata.

Bayern - Juventus vsak konec tedna? Dolgčas!
"Evropska superliga bi škodila svetovnemu nogometu, bila pa bi tudi dolgočasno tekmovanje. Bilo bi bolj dolgočasno vsak konec tedna spremljati tekmo med Bayernom in Juventusom kot tekmo med Juventusom in Torinom. Sam se bom trudil na vso moč proti takšnim idejam. Če govorimo o tekmovanju zaprtega tipa, lahko pozabimo na solidarnost in na razvoj nogometa. Na dolgi rok bi bili klubi poraženci."