Sedež Uefe v Nyonu. Foto: EPA
Sedež Uefe v Nyonu. Foto: EPA

Najbolje obveščeni, med drugim novinar New York Timesa Tariq Panja, so že kmalu po 12. uri poročali, da je Uefa na videokonferencah s svojimi članicami ter predstavniki lig, klubov in igralcev tudi uradno predlagala preložitev EP-ja za eno leto, torej na leto 2021.

Čeferin: Bili smo popolnoma enotni, brez glasu proti

Vest je hitro na svojem profilu na Twitterju potrdila norveška nogometna zveza, pozneje pa še predsednik švedske nogometne zveze Karl Erik Nilsson v pogovoru za Reuters. Uefa se je z uradno izjavo za javnost oglasila nekaj po 15. uri. Prvenstvo bo od 11. junija do 11. julija.

Dodatne kvalifikacije, ki bodo dale še zadnje štiri udeležence Eura 2021 in so bile predvidene za konec marca, bodo odigrane na začetku junija. Prav tako za marec načrtovane prijateljske tekme, je sporočila Uefa.

Sorodna novica Mijatović: Odločitev Uefe edina prava in logična

Finala Lige prvakov in Evropske lige konec junija?
Glede državnih prvenstev, ki so bila zaradi pandemije novega koronavirusa v preteklih dneh prekinjena, je Uefa predlagala, da se do poletja oziroma 30. junija, kjer bo izvedljivo, izpeljejo do konca.

Kaj bo s tekmami v Ligi prvakov, Evropski ligi in preostalih Uefinih reprezentančnih tekmovanjih, bo znano naknadno. Uefa je v ta namen ustanovila posebno delovno skupino, v kateri so predstavniki lig in klubov. Pretehtali bodo, kaj bi bile najboljše rešitve za dokončanje klubske sezone.

V javnost je pricurljala le informacija, da naj bi bil po novem finale Lige prvakov 27. junija, finale Evropske lige pa tri dni prej, če bodo seveda razmere dopuščale. Obe tekmovanji naj bi se končali s sklepnim turnirjem štirih najboljših v Carigradu in Gdansku.

Druga delovna skupina bo razpravljala o tem, kako se spopasti s finančnimi posledicami preložitve. Uefa je od EP 2020 pričakovala več kot dve milijardi evrov.

Preložitev nakazale že odpovedi Uefinih rezervacij hotelov v Köbenhavnu
Da je preložitev evropskega prvenstva neizbežna, je bilo dokončno jasno okoli poldneva, ko je Reuters objavil novico, da je Uefa odpovedala svoje rezervacije hotelov v Köbenhavnu, enem izmed 12 mest, ki bi morala gostiti Euro 2020.

Od hotela DGI-byen so izvedeli, da je Uefa rezervacije odpovedala že pred dobrim tednom. Enako je Uefa storila v hotelu Marinelyst, kjer je po navadi nastanjena danska reprezentanca.

Za eno leto so preložili tudi za letos predvideno južnoameriško prvenstvo oziroma Copa Americo, ki bi morala biti v Argentini in Kolumbiji. Tudi ta bo na sporedu junija 2021.

Anže Bašelj o preložitvi EP-ja v nogometu

Čeferin: Namen pred dobičkom ostaja naše temeljno načelo
Sestanke je vodil predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ki je po objavi odločitev poudaril, da so prav oni na čelu športa, s katerim živi ogromno ljudi in ki ga je prizadel "hitro premikajoči se in nevidni tekmec".

"V takšnih časih mora nogometna skupnost pokazati odgovornost, enotnost, solidarnost in altruizem," je dejal Čeferin.

Kot prednostno nalogo je poudaril zdravje vseh udeleženih in dodal, da je ponosen, kako so vsi skupaj sodelovali pri odločitvah, ki so močno spremenile koledar evropskega in svetovnega nogometa, in sklenili, da bo treba nekaj žrtvovati.

"Pomembno je, da je Uefa kot krovna evropska organizacija vodila proces in žrtvovala največ. Preložitev EP-ja bo Uefo veliko stala, a bomo naredili vse, da to ne bo prizadelo nogometa mladih, ženskega nogometa in razvoja nogometa v vseh 55 članicah. Namen pred dobičkom ostaja naše temeljno načelo," je poudaril Čeferin.

Zahvalil bi se tudi predsedniku Mednarodne nogometne zveze Gianniju Infantinu, ki je nakazal, da bo naredil vse, da bo nov koledar ustrezen za vse. V krizi je tako nogomet pokazal svojo najboljšo stran z odprtostjo, solidarnostjo in toleranco.

Aleksander Čeferin

Podrobnosti bodo dodelali v prihodnjih tednih
Še enkrat je povedal, da je nogomet močna sila v družbi. "Misel, da bi na evropskem festivalu nogometa igrali na praznih stadionih, brez navijačev, nikakor ne nudi užitka. Tega nismo mogli narediti ob slavju 60-letnice evropskih prvenstev," je še dodal.

Ob zahvali vsem deležnikom in tudi južnoameriški zvezi, ki je preložila svoje prvenstvo, zaradi česar evropske lige ne bodo občutile velikih motenj, je pojasnil, da bodo podrobnosti dodelali v prihodnjih tednih, osnove pa so dogovorjene.

Stroški vrnjenih vstopnic bodo povrnjeni
Že v preteklih dneh so se pojavljale informacije, da naj bi Euro 2020, ki bi se moral začeti 12. junija v 12 evropskih državah, preložili na prihodnje leto ali celo na letošnji december. Kot je znano, bo pozimi odigrano naslednje svetovno prvenstvo, ki bo leta 2022 v Katarju.

Uefa se je pred nekaj tedni pohvalila, da je za Euro 2020 prejela več kot 28 milijonov zahtevkov za vstopnice, kar je rekord. A rekordna znajo biti tudi vračila zaradi preložitve prvenstva. Kot pojasnjujejo pri Uefi, bodo tistim, ki prihodnje leto ne bodo mogli na EP, povrnili stroške vstopnic.

Preložitev Eura za eno leto se mi zdi daleč najboljša rešitev, če ne edina. So pa s stadioni podpisane pogodbe in Uefa bo morala preveriti, ali so takrat na voljo. Enako je vprašanje za bazne tabore moštev, ki so rezervirani od dve do tri leta vnaprej.

Vodja organizacijskega odbora Eura 2016 Jacques Lambert za francosko tiskovno agencijo AFP

Euro U-21 v Sloveniji in na Madžarskem leta 2022
Prav tako so težave pri lastnikih televizijskih pravic, prihodnje leto pa bo prilagojen tudi koledar drugih tekmovanj.

Za poletje 2021 so bila namreč predvideni že evropsko prvenstvo za ženske v Angliji (od 7. julija do 1. avgusta), evropsko prvenstvo do 21 let v Sloveniji in na Madžarskem (od 9. do 26. junija), klubsko svetovno prvenstvo na Kitajskem (od 17. junija do 4. julija) in sklepni turnir Lige narodov (od 2. do 6. junija).

Nogometna zveza Slovenije je potrdila, da bo Euro U-21 preložen na leto 2022, kar naj bi se zgodilo tudi z ženskim EP-jem in finalom Lige narodov. Klubski SP pa bo Mednarodna nogometna zveza (Fifa) preložila bodisi na poznejši termin v letu 2021 bodisi na poletje 2022 ali 2023.