Aleksander Čeferin je predsednik Uefe od septembra 2016. Foto: Reuters
Aleksander Čeferin je predsednik Uefe od septembra 2016. Foto: Reuters

Prvi mož evropskega nogometa je prejšnji teden takoj po odprtju brniškega letališča prvič po dveh mesecih odpotoval na svoje delovno mesto v Švico. Njegov delovnik je trajal od devetih zjutraj do enajstih zvečer.

Ogromno je informacij, veliko je težav s koledarjem ... Izgube se štejejo v milijonih in milijonih dolarjev. Zato je težko zaspati ponoči. Precej neodgovorno bi bilo, če bi lahko zaspal takoj po takem dnevu.

Aleksander Čeferin

"Ogromno je informacij, veliko je težav s koledarjem ... Izgube se štejejo v milijonih in milijonih dolarjev. Zato je težko zaspati ponoči. Precej neodgovorno bi bilo, če bi lahko zaspal takoj po takem dnevu. Položaj za Uefo še ni toliko alarmanten, saj nismo v nevarni situaciji, vendar še vedno skrbimo za klube, lige in delničarje, tako da je dela veliko," je povedal Čeferin.

Na vprašanje, kdaj se je odločil preložiti evropsko prvenstvo na prihodnje leto in ali se ob takih situacijah zbuja sredi noči, Čeferin odgovarja. "Še huje je bilo. Do štirih zjutraj nisem mogel zaspati. Takrat sem se odločil o odpovedi Eura in nato zaspal za dve uri."

Stari dobri nogomet se bo vrnil zelo kmalu

Menim, da ta virus ne bo trajal večno. Situacija se bo spremenila prej, kot številni mislijo. Ni mi všeč apokaliptičen pogled, da moramo čakati na drugi, tretji ali celo peti val. Ljudje bodo nekega dne umrli, toda ali moramo biti zaskrbljeni že danes?

Aleksander Čeferin

Čeferin bi bil pripravljen staviti milijon dolarjev, da se bo evropsko prvenstvo prihodnje leto odigralo. "Menim, da ta virus ne bo trajal večno. Situacija se bo spremenila prej, kot številni mislijo. Ni mi všeč apokaliptičen pogled, da moramo čakati na drugi, tretji ali celo peti val. Ljudje bodo nekega dne umrli, toda ali moramo biti zaskrbljeni že danes? Ne mislim tako. Spoštovali bomo vsa priporočila, toda osebno sem popolnoma prepričan, da se bo stari dobri nogomet z navijači vrnil zelo kmalu," je optimist Čeferin.

"Nogomet se ni spremenil po prvi in drugi svetovni vojni, tudi po tem virusu se ne bo. Zakaj ne bi razmišljali o tem, da bo svet po tem virusu boljši? Da bomo pametnejši, da vidimo, kako krhki smo, kako nezaščiteni v povezavi z naravo. Vedno se je treba učiti," dodaja Čeferin.

Tretji evropski pokal ne bo zamaknjen
Čeferin je potrdil, da se položaj glede tretjega evropskega pokala ni spremenil in da se bo začel tako, kot je predvideno – leta 2021. Glede finančnega ferpleja iščejo rešitve za izboljšavo in prilagoditev novim časom, a po Čeferinovih besedah sprememb ne bo kmalu. "Razmišljamo tudi o nekakšnem luksuznem davku, če bo mogoče," pravi Čeferin, a prioritete so jasne. "Najprej moramo v teh težkih časih vrniti ladjo na staro pot. Ko se bodo stvari umirile, se bomo vrnili k starim nalogam."

Menim, da igralci niso pohlepni. Menim, da trg določa ceno. Če ti nekdo ponudi 20 milijonov dolarjev na sezono, ne boš rekel 'ne, ne, nisem pohlepen, dajte mi 200.000'. Bomo videli, kako se bo trg odzval na krizo.

Aleksander Čeferin

Na vprašanje o izenačitvi plačila v moškem in ženskem nogometu Čeferin odgovarja. "To je vprašanje za milijon dolarjev, ne pa, ali bo Euro prihodnje leto odigran. Menim, da bo težko, ker gre za ogromno razliko v prihodkih. Uefa veliko vlaga v ženski nogomet in za to smo veseli. Popularnost narašča, toda o izenačitvi plačil je zdaj še zelo težko govoriti."

Igralci niso pohlepni, ceno določa trg
Bi morali biti nogometaši v teh časih manj pohlepni in ponižnejši glede plač? "Menim, da igralci niso pohlepni. Menim, da trg določa ceno. Če ti nekdo ponudi 20 milijonov dolarjev na sezono, ne boš rekel 'ne, ne, nisem pohlepen, dajte mi 200.000'. Bomo videli, kako se bo trg odzval na krizo. Morda bodo cene padle, toda ni pošteno označiti igralce za pohlepne. Oni prinašajo tudi veliko prihodkov, nogomet pa je velika industrija, ki plačuje tudi veliko davkov. Prvi tako davke plačujejo igralci, menim, da pohlep ni prava beseda v tem kontekstu," je intervju za Guardian sklenil Čeferin.